Home » Авторски страници

Страх от ДНК текст. Защо?

2013.08.11 Няма коментари
Spread the love

dna21ДНК е хардуерът на човека, върху който е записан софтуера на индивида, чрез който се управлява неговия живот от раждането до смъртта му. Независимо от това към ДНК теста има ограничен интерес. Защо?

Доскоро две бяха главните причини, поради които някои личности не желаеха да узнаят данни за своя геном. Оказа се, че съществува и трета причина.

Първата причина е сблъсък с евентуална негативна информация за предразположение на личността към рискови и наследствени заболявания, негативна реакция към лекарства и идентификация на негативни черти от характера на индивида. Особено чувствителни към тази причина са лабилните личности. Стабилните личности инвертират негативната информация в профилактични решения.

Втората причина е неуправляемото разпространение на информация за генома на индивида. Независимо, че компаниите за генетични изследвания са осигурили максимална сигурност за неразпространение на личните данни, днес не съществува абсолютна сигурност. Относителна сигурност съществува, ако не съществува генетична информация за личността. В началото на 2013 г. Върховния съд на САЩ реши, че ДНК теста на затворници може да бъде осъществен принудително. Вероятно след непродължителен период от време генетичния тест ще стане задължителен за населението.

Третата причина е възможността да се окаже несъвпадение на биологичния и документирания родител. Това е една много голяма психологична травма, която може да предизвика междуродова трагедия и наследствени претенции. Естествено, ако не е осъществен ДНК тест, този проблем няма да съществува. Рационалните личности предпочитат да разменят предварителна информация за генома си преди да планират своя бъдещ семеен живот и създаване на поколения.

При популяризирането на тези три причини може да се появи спад или засилен потребителския интерес сред населението към осъществяване на ДНК тест чрез двете популярни компании в тази област – FamilyTreeDNA и 23andMe. При интерес в областта на генетичната генеалогия, допълнителна информация може да се получи чрез [email protected]

 

Проф. Никола Чаракчиев,

Български научен център – Чикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.