Home » Авторски страници, Е-Списание

Ясен Дараков или как чалга-журналистиката се опитва да намери почва зад океана

2012.05.07 4 коментара
Spread the love

Преди около година сред изданията на български език в САЩ се появи нов вестник, който още от първите си изяви показа, че не се стреми да прилага най-доброто от българската журналистика, а напротив, не се свени да прибягва до най-долнопробното от жълтите медии. И докато много от проблемите на журналистиката в България идват и от немотия, то такова падение не бяхме виждали в САЩ. Eдин безплатен съвет към главния редактор на „БГ-войс” Ясен Дараков: Америка дава много възможности достойно да си изкарваш прехраната.

С разпространяване на полуистни, с присвоявания и с широка палитра от други чалгарски похвати Дараков се опитва да привлече внимание към творението си, и така да оправдае похарчените напразно пари на издателите. Тези, които са далеч от медиите и не следят цялата преса, може да не са наясно колко безпомощни са напъните му. Преди няколко месеца лично го предупредихме с отворено писмо (Вж. тук ), но той не се вразуми и продължи в същия дух. Затова съвсем закономерно дойде поредният му провал – неотдавна неопровержимо показахме, че Дараков се опитва да използва името на най-високата – президентската институция в България – за користни цели. От службата на държавния глава потвърдиха официално по повод публикации в „БГ-войс”: „Сблъскахме се с очевидна злоупотреба с имиджовия инструмент – президентски патронаж“.
След тези случаи Дараков замълча, с което решихме, че може би вече си е взел поука. Но доживяхме в последния си брой отново да демонстрира наглостта си и да предрича лош край за онези, които той смята за конкуренти. Първо, не вярваме, че чалгата има бъдеще тук, и на тази избрана от него територия той си е сам. Второ, за негово неудоволствие трябва да съобщим, че скоро ще отпразнуваме 10-годишния юбилей на електронния ни портал Eurochicago.com и имаме планове за поне още толкова напред.
В същия този брой редакторът Дараков отново демонстрира, че в територии извън чалгата хич го няма и краде безогледно. За чия безпомощност и чие замиране говори това?! Във всеки случай не на онези, с които той би искал да се конкурира. Ето какво ни показва търсачката Гугъл:

Няма и ред откъде е взета снимката, която е публикувана на нашия сайт още на 19 юни 2011 г. Няма и името на Стефан Марков – нейния автор.

Както се казва – Ясен Дараков ни е пределно ясен. Известно е, че ни краде от много отдавна, и само защото сме далеч над него досега му прощавахме – което не означава, че ще му се размине. Ето наша снимка от изборите през 2009-та година, присвоена и висяща на не една страница от изданията му, както пак го издава търсачката Гугъл:

.

Ето как са постъпили в-к “Стандарт” в броя си от 7 юли 2009 година:

 

.

И какво е направил въпросният Дараков, далеч от всички журналистически стандарти:

 

.

По-долу ще ви покажем и пример на блестящия «професионализъм» на перото на г-н Дараков.

Вижте статия, публикувана за първи път на 19 март 2012 във в-к “24 часа“.

 

Сравнете подчертаното с червено с публикуваната «новина» от Бг-войс няколко дни по-късно. Паднало е голямо творческо преписване, нали?!

 

 

При това ето какво пише вестник “24 часа” още в първите си редове:

Павел Тренев, подсъдим за източване на $ 6 млн. от Централна кооперативна банка през 1995 г.и издирван от 2004 г., най-вероятно се крие в Чикаго, разкри адвокатът му Сава Гергинов пред “24 часа”. Делото срещу Тренев, който се счита за един от приближените до кръга “Орион”, се води задочно. Защитникът преглеждал информациите в интернет за процеса и решил да напише 3-те имена на клиента си в Гугъл. Неочаквано попаднал на сайта “ЕвроЧикаго”, където Павел Иванов Тренев фигурирал в списъка с българите, заявили желание да гласуват на президентски избори у нас в края на октомври м.г.

А сега сравнете с цитат от «новината,» подписана от Ясен Дараков (посочен със синя стрелка на снимката по-горе):

Преди няколко дни Гергинов намерил Тренев, след като решил да пусне в „Гугъл” трите имена на клиента си Павел Тренев. Така стигнал до чикагски сайт, където бил публикуван списък с българите, заявили желание да гласуват на президентски избори в края на октомври м.г.

Интересно къде изчезна името на чикагския сайт? Не е интересен за читателите или иска да внуши, че това е сайтът на партньора му Николай Кръстев? Как ще наречете нееднократниите подобни постъпки на г-н Дараков? Или пък ”професионалния” похват на редактора да приписва чужди материали за свои, подписвайки ги с думите «Специално за БГ-войс»?
Отново търсачката Гугъл ни показва, че интервю (Вж. линк), което канадският предприемач – българинът Игнат Канеф –  е дал пред журналистката Алексения Димитрова за в-к „24 часа” в края на септември 2011 г., нашият герой месеци по-късно го представя, че е „специално за BG Voice” (Вж. снимката).

 

Отразяването на промените в Македоно-българския катедрален храм „Св.св. Кирил и Методий” в Торонто в канадското издание на BG-Voice пък предизвика острите критики както на настоятелството, така и на клира. Чисти лъжи, пълно непознаване на проблемите, безобразно коментиране и търсене на скандала са само част от оценките за изданието.
Още един „връх на професионализма” бе и публикуваното в БГ-войс интервю с Азис след концертите му в САЩ – то само по себе си казва всичко. (Може да го видите изпратено ни като коментар тук  – Азис: 50% от хората в Ню Йорк бяха разбойници. Гаджето ми не се е бил с никого, но би убил заради мен).

Ако някой читател обича да бъде лъган и заблуждаван, предпочита да чете претоплени и “ексклузивни” половингодишни новини – нека си ги чете. Според статистиката на международно изследване на Програмата за международно оценяване на ученици на възраст 15 години (PISA) почти 50% от младите българи са функционално неграмотни. Те могат да бъдат само нискоквалифицирани работници (линк). Тъй че вероятно и за красивите (като тази по-долу*) цветни картинки на вестника му има контингент…


Но ето какво казва Красимир Табаков (собственик на магазините „Карлово” в Торонто, където повече няма да намерите броеве на вестника):
“Защо се отделя толкова внимание на “подобни на хора същества”, които объркват младото поколение в България? И много интересно е кой плаща за тези интервюта, за да се публикуват”.
Скоро и последните му спонсори ще разберат, че неправилно са си вложили средствата. Ако пък някой все пак има пари за хвърляне – по-добре да ги хвърли на бунището. По-малко ще смърди.

 

Петър Стаматов

 

—————————–

*Снимка на Соня Градецки от Ню Йорк

 

4 коментара »

 • Nick said:

  Bravo Petar!
  Mnogo dobra statia!

 • Иван said:

  Отишъл Свети Петър с няколко ангели на оглед в ада. Отива пред един котел и гледа катранът ври и пет дявола пазят грешниците да не излезнат. Отива до следващия котел и там също има няколко дявола които пазят котела и ако някой грешник се опита да излезе, то го бутат обратно вътре. Свети Петър минал до много котели и все същата картинка. По едно време пристигат до един котел, пълен с врящ катран. Свети Петър много се изненадал, че пред него няма дяволи да пазят грешниците да не излезнат. Пита управата на ада, какво става, защо тука никой не пази?

  А, отговорил Луцифер, този е казанът на българите. Ако някой се опита да избяга, другите го дърпат надолу от завист, така че не ни трябват пазачи.

  Петре,проблемите и на тебе и на другите вестници е че не сте професионални журналисти, не можете да пишете, и не можете да правите пари от вашите така наречени публикации. Единствения начин да напреднете е като влечете тези дето са по-добри надолу. БГ Войс е много по-интересен вестник, с много по-динамичен млад екип, който – за разлика от тебе и екипите на другите вестници, умее да пише добре.

 • Mariana said:

  За добро или за зло не всичко е пари, драги Иване.
  Колкото и пари да спечели човек, това не лекува, а напротив, може да влоши склонността към притежание на повече и повече, и повече…

  И с жълтата журналистика е така – била тя в България, или дори, за съжаление, сред българската емиграция в САЩ – тя не може да излекува сама себе си от белезите, изкушенията и капаните на т.нар. булевардна преса.

  Силно се съмнявам, впрочем, в това дали точно пеещите т.нар. чалга певици или певеца/певицата Азис са най-доброто, което живеещите в САЩ българи могат да видят от съвременната българска музика и въобще култура.

  И още по-силно – дали точно медийната жълтота е най-доброто, което, оказва се, освен в България, някои българи са пренесли и в САЩ.

 • Pesho said:

  Казваш ми: ” Петре,проблемите и на тебе и на другите вестници е че не сте професионални журналисти, не можете да пишете, и не можете да правите пари от вашите така наречени публикации. Единствения начин да напреднете е като влечете тези дето са по-добри надолу. БГ Войс е много по-интересен вестник, с много по-динамичен млад екип, който – за разлика от тебе и екипите на другите вестници, умее да пише добре.”

  На което, Иване, мога да ти отговоря с една дума – грамотен си и чети какво съм написал по-горе. Явно критериите за журналистика са паднали много, за да наречеш преписванията на Ясен за можене. Не знам колко си годишен, но когато се сблъскаш с живота, ще разбереш, че има голяма разлика от занаятчия до професионалист. Дараков не е професионалист, най-малкото защото използва мошеничества като доказаните по-горе в текста. Освен това професионалистът не “прави пари”, а още повече не проси, изнудва или краде пари, а парите сами го намират. А колкото за екипа му – и там си се заблудил – сред хората му са дописани разни имена, за да изглежда по-голям. Надявам се, че умните вече са разбрали за какво “явление” иде реч, така както изводи си направиха хората от най-високи инстанции. Тъй че Ясен, както казах и преди, ми е съвсем ясен. Много е дребен, и по ръст и по каквото искаш друго да се сравняваме 🙂 . И нямаше даже да му обърна внимание, ако не спомена на два пъти в жълтото си издание за Еврочикаго. За всяко споменаване получи по едно писмо, на което както подобава на един “професионалист от висока класа” си затрая. Никога не съм оставал длъжен никому (и за добро и за лошо) – това, които ме познават, добре го знаят. Както е казал народът: “Каквото посееш, това ще пожънеш.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.