Home » Избрано, политика

ГЕРБ похарчили по 1,81 лв. за глас на изборите, ДПС – по 9,95 лв.

2013.07.21 Няма коментари
Spread the love

На парламентарните избори през тази година един глас за ГЕРБ “е струвал” на партията 1,81 лв., “разходът” на “Либерален алианс” на Веселин Марешки е бил 33,84 лв. Данните – въз основа на отчетите на участниците в изборите пред Сметната палата – представиха на пресконференция от Института за развитие на публичната среда, съобщава БТА.

Останалите “цени” за парламентарно представените партии са съответно 2,26 лв. за “Атака”, 3,43 лв. за Коалиция за България и 9,95 лв. за ДПС. Между 10-те участници с най-високи разходи за един глас, оглавявани от “Либерален алианс”, са още коалиция “Горда България” – 31,03 лв., ЕНП – 24,08 лв., ДСБ/БДФ – 20,35 лв., СДС – 15,64 лв.

В центъра на вниманието в представеното изследване са разходите за медийното отразяване на предизборната кампания. Топ 10 по медийна “цена” на един глас се води от “Горда България” – 30 лв. Най-ниският “разход” е 7 лв. – за “Движение България на гражданите”, РЗС и Национал-демократичната партия. За медийно отразяване на кампанията участниците са дали 52 на сто – 9,3 млн. лв., от общите си разходи – 17,9 млн. лв. Данните са за 25 партии, седем коалиции и един инициативен комитет.

“Това е много по-висок дял, отколкото е практиката по света”, коментира Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. Тя определи българските партии като много лениви, защото разчитат почти изцяло на държавната субсидия. По думите й, ако субсидията се намали, политическите субекти ще са принудени да засилят връзките си с избирателите, за да получават дарения. По света държавното финансиране е пропорционално на собствените приходи, отбеляза Цонева. Според нея разходите на партиите за изборите са по-големи, защото извън официално обявените суми те получават средства и от сивия сектор.

“За да има равнопоставеност между участниците в изборите в медийната кампания, която у нас е близо сто процента платена, трябва да се спазва стандарт, който навсякъде другаде се подразбира и въобще не се обсъжда – платеното съдържание да е ясно разграничено от редакционното, и това е нашата основна препоръка за промените в изборното законодателство”, посочи Антоанета Цонева.

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.