Home » Избрано, политика

Деструктивна намеса на Русия в ЕС в началото на ХХI век

2013.07.21 Няма коментари
Spread the love

Вторачени в случващото се в България, да не пропускаме събитията и в Чехия, защото те според мен дават основания да подозираме още един полигон, на който Русия изпробва вече своята нова стратегия за разнебитване на Евросъюза по периферията.

Припомняме си неотдавна спечелените президентски избори от някогашния пишмандисидент и днешен ляв популист Земан, подкрепян от Лукойл, с доказани чудесни връзки с Москва. Този публично признат алкохолик (любител на бехеровка и сливовица, което му носи нова популярност в назадничавата част на провинциална Чехия) победи на втория тур своя конкурент Шварценберг – европейски, антикомунистически и антирусийски настроен интелектуалец само за сметка на същите гласове от провинцията, докато Прага гласува убедително за Шварценберг…

Още с идването си на власт Земан започна да клати дясното правителство на Нечас. Премиерът неотдавна бе принуден да си подаде оставката след раздухан грандиозен скандал за полит. корупция, подслушвания, тефтерчета, подкупи и пр. Всичко това гарнирно с обвинения в злоупотреба с власт на шефката на канцеларията и любовница на премиера. Тя бе арестувана по скандален начин и вкарана в следствения арест с белезници на ръцете.

Сега дъщеря й отправя в медиите обвинения в нечувани унижения, на които е подлагана майка й от прокуратурата и следствените власти. Експремиерът Нечас и близките до него кръгове говорят за заговор на противниците му, прозрачно координиран от президентския дворец.

Новоназначеното от президента експертно правителство е вече на прага на колапса и погледната от Германия Чехия изведнъж се превръща от отличник на успешно завършения преход в разнебитена и несигурна държава.

В допълнение към тези новини непрекъснато се нагнетяват и съобщения за антицигански изстъпления на чешки екстремисти особено в пограничните с Германия области.

За определени медийни кръгове в Германия (чието русофилство трудно може да се докаже в съдебна зала, но прозира осезаемо за критичен читател с определена чувствителност като пишещия тези редове) всичко това е повод чешката политическа сцена да бъде представяна на германската публика като едно абсурдно кълбо от корупция и примитивни, кланови и бизнес обвързаности.

Не мога да съдя отдалеко за детайлите на чешката вътрешна политика. Споменавам само като материал за размисъл тези обстоятелства и имиджът, който те създават на една доскоро ключова страна от т.н. Нова Европа.

Какво се случи с антируската част от политическия елит на другата силна страна от този “клуб” – Полша на летището край Смоленск не е нужно да напомням. Също и курса, който поеха новият президент и правителството на Полша оттогава…

Дали някой политолог или историк в един от тъй многобройните тинк-танкове или институти вече пише дисертация на тема “Форми на въздействие и деструктивна намеса на Русия в ЕС в началото на ХХI век”…?

Защо ли се съмнявам в това – въпреки наличния богат емпиричен и теоретичен материал за проучване…

 

Mилен Радев*

——————————————————————–

* Публикуваният тук текст е коментар на Милен Радев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.