Home » Избрано, политика

ВСС подкрепи прокуратурата и смъмри лидерите на ГЕРБ

2013.05.16 Няма коментари
Spread the love

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която подкрепя работата и действията на прокуратурата в последния месец.

Документът е и в израз на неодобрение към определени реакции и коментари по повод работата на прокуратурата и срещу обвиненията, че тя участва в дестабилизацията на страната. За това, че прокуратурата участва в сценарий за дестабилизацията на страната говори бившият вече вътрешен министър Цветан Цветанов в деня за размисъл.

За декларацията гласуваха 19 от кадровиците в съдебната система, само двама бяха против, а двама се въздържаха. В декларацията се споменават и определенията, които се чуха за действията на прокуратурата като национално предателство.

Недопустимо е един държавник да използва такива думи, каза членът на ВСС от съдебната квота Камен Иванов. Той допълни, че ако се твърди, че това не са думи на държавник, тогава е друга работа, и подчерта, че не може да приеме, че българската прокуратура е съставена от предатели. Иванов изтъкна,че не трябва да се мълчи срещу такива изказвания. Той посочи, че Темида е сляпа, но не е глуха и знае кога и как е насилвана. По време на обсъждането той посочи, че нито един политически фактор няма право на такъв изказ.

Според Камен Ситнилски, който бе избран от прокурорската квота, напоследък с особена лекота, съвсем лекомислено и безотговорно, се използват много тежки квалификации по отношение на незаконосъобразни действия на прокуратурата, само защото на определена политическа сила или лидер тези действия се струват неизгодни.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев посочи, че извън залата вероятно ще има гласове, които ще кажат, че днес е по-лесно да се подкрепи тази декларация, отколкото онзи ден. “Този ВСС има последователна позиция, в случаите, когато следва по категоричен начин да бъде устоявана независимостта на съдебната власт”, подчерта съдията. Той се сети с болка, че подобна позиция на ВСС е следвало да бъде приета и преди три години. “Аз лично убедено ще подкрепя тази декларация”, каза Лазар Груев.

Юлиана Колева, която бе избрана от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ, възрази като каза, че до момента позицията на този ВСС е била последователна, но с тази декларация се влизало в политически спор. “Ние влизаме в един политически спор, ние влизаме в един диалог между политически сили”, каза тя.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.