Home » Избрано

Брюксел понижи прогнозата си за икономическия растеж на България

2013.05.03 Няма коментари
Spread the love

Европейската комисия понижи прогнозата си икономическия растеж на България за тази и следващата година, съобщи БТА в петък. Новите предположения са за ръст на БВП от 0.9% през тази година и 1.7% през 2014 година. През февруари Брюксел прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1.4 процента през 2013-та и 2% през 2014 година.

В първите месеци на 2013 г. нестабилните икономики в чужбина и слабият пазар на труда са спирачка за икономическата активност в България, пише в доклада на ЕК. Според  Брюксел гражданските протести, довели до смяната на правителството имат слабо влияние върху икономическите процеси в страната. Очакванията са през цялата 2013 г. инвестициите да се движат главно от проекти с публично еврофинансиране.

Европейската комисия прогнозира и продължаващо отслабване на пазара на труда. Очакванията са безработицата да се увеличи с още 2 процента през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще се свие с 0.4 процента тази година. ЕК посочва, че през 2014 година икономиката на страните от еврозонатa ще се възстанови, нараствайки с 1.2

В новите си прогнози ЕК залага на свиване на БВП в целия ЕС с 0.1 процента през 2013 година и увеличение от 1.4 на сто през 2014 година. В зимната прогноза ЕК очакваше икономиката на ЕС да нарастне с 0,1 на сто през 2013 година и с 1,6 на сто идната година.

Брюксел прогнозира още икономиката на Гърция да се завърне към растеж през следващата година след шест месеца на рецесия. Кипър обаче е изправен пред остра рецесия, като се предвижда през следващите две години БВП да се свие с 12.6%. ЕК очаква през 2014 година икономиката Гърция да отбележи ръст от 0.6% от БВП, след свиване от 4.2% през 2013 година.

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.