Home » Избрано

Млади хора, които искат да останат в България

2013.05.03 Няма коментари
Spread the love

В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийски информационен сайт в репортаж от София

.

Мария Трионджиева в репортажа на rtbf.be

Мария Трионджиева в репортажа на rtbf.be

България, най-бедната страна в Европа, все пак може да разчита на младите си хора, противно на други страни, в които младите с диплома мечтаят само за едно – да заминат на друго място в Европа.

В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийският информационен сайт Ер Те Бе Еф в репортаж от София (rtbf.be/info/dossier)

Журналист се е срещнал с няколко млади българи, които аргументират решението си да останат или да се върнат в родината си. Сред тях е току-що дипломиралата се по специалността “Международни отношения” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” Мария Трионджиева, която говори отлично три езика – български, английски и френски.

“Тя много лесно може да си намери работа в Европа, но иска да остане в България, защото според нея страната има нужда от студентите си. Мария признава, че България има много проблеми и несъвършенства, но благодарение на младите всичко това може да бъде преодоляно и бъдещето да стане по-добро”, пише авторът.

Друг пример в репортажа е на Бойко Благоев, учил в Холандия, работил в Брюксел, но завърнал се в София по лични причини. Той е основал асоциацията “Тук-там”, която обединява млади, които като него, след опит в чужбина, предпочитат да се върнат в родината. Асоциацията се разраства с всеки ден.

“Няма нищо изненадващо. Това се случва все по-често сега. Много млади заминават, казвайки си, че няма никога да се върнат, че в чужбина е раят. После те си дават сметка, че другаде има същите проблеми като тук – безработица, бюрокрация и че в крайна сметка в България не е чак толкова зле”, посочва Благоев, цитиран от белгийския сайт.

Неотдавна подобна стъпка е предприел и 27-годишният Христо Бояджиев. Той е обиколил четирите краища на света, но е изпитал носталгия по родината си и се е върнал. В България не е имал никакъв проблем да намери работа и сега е уеб дизайнер.

Бояджиев разказва, че опитът в чужбина му е бил от полза, за да бъде назначен веднага на работа.

“Голямата разлика е, че в САЩ човек дебютира съвсем ниско в йерархията, отговорностите ни са малки, а тук аз започнах много на високо”, казва Бояджиев и подчертава, че има предвид както заплатата, така и отговорностите.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.