Home » Избрано

Дарителски Индекс ‘2012: Всеки трети българин е помогнал на непознат човек

2012.12.19 Няма коментари
Spread the love

Един от всеки трима българи (31%) е помогнал на непознат човек през произволно избран месец от годината. Това показва Световният КАФ Дарителски Индекс 2012 – най-голямото до момента изследване на дарителството в световен мащаб, съобщават от Фондация “Помощ за благотворителността в България“.

Всеки 10-ти българин е направил финансово дарение през последния месец. Това е повече от дарителството в Русия (7%) и Украйна (7%), но по-малко от Словакия (37%), Полша (28%) и Унгария (26%). Само 4% от българите казват, че са помогнали, предоставяйки доброволен труд.

Световният Дарителски Индекс на КАФ 2012 използва данни за дарителското поведение на хората в 146 държави, като покрива над 90% от населението на земята.

Проучването измерва три аспекта на дарителството – даряване на пари, даряването на време (доброволчество) и оказването на помощ на непознат. Като цяло докладът показва, че светът е станал по-малко щедър през изминалата година и дарителството по света е огледален образ на световните икономически модели.

Острият спад в благотворителните нагласи в световен мащаб през 2011 г. доведе до така нареченото “двойно пропадане” в дарителството. Според доклада процентът на хората, които даряват пари за добри каузи, ангажирани са с доброволен труд или помагат на непознати са намалели през изминалата година и са по-ниски от резултатите за 2007 г.

Дарилите пари за благотворителност в света са станали по-малко – 28% през 2011 г. в сравнение с 29.8% през 2007 г. Хората, помогнали на непознат през 2011 г., са били 45.1%, – в сравнение с 47% през 2007 г. Съотношението в областта на доброволния труд е 18.4% през 2011 г. спрямо 21.4% през 2007 г.

Анализът на глобалното дарителство през последните пет години показва, че дарителството изживя спад през 2009 г., в годината след финансовата криза от 2008 г., възстанови се през 2010 г., и след това отново спадна рязко през 2011 г.

Като цяло Световният Дарителски Индекс на КАФ установява, че Австралия е най-щедрата държава на света, а на второ място е Ирландия. Канада е на трето място, следвана от Нова Зеландия, САЩ, Холандия, Индонезия, Великобритания, Парагвай и Дания.

Навсякъде по света жените даряват повече пари, отколкото мъжете, но мъжете са по-склонни да работят като доброволци и да помогнат на непознат в нужда.

В доклада се посочва също, че между различните поколения има разлики в дарителството. През последните пет години сред 16-24 годишните вероятността да дарят средства е с 10% по-малко спрямо хората над 50 години.

Най-много хора даряват пари в Индия – 164.5 милиона дарители. Най-много доброволци има в САЩ – 105.1 милиона души. Най-много хора са помогнали на непознат в Либерия – 81%.

 

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.