Home » Избрано

Пет партии влизат в БГ парламента, ако изборите бяха днес

2012.12.18 Няма коментари
Spread the love

Следващият парламент ще бъде доста пъстър. Много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации. Това е един от изводите от националното представително изследване на НЦИОМ, което беше обявено днес. Със сигурност в Народното събрание влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и „България на гражданите“.

Заради възможния съюз между Надежда Нейнски и Иван Костов много вероятно е „Синята коалиция“ да се докопа до законодателна власт. Засега тя има подкрепата на 3,1% от избирателите. Депутати може да вкара и Волен Сидеров, но за целта ще трябва да се коалира, защото засега „Атака“ получава подкрепа от 2,8 на сто от избирателите в страната.

Данните потвърждават разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП през ноември. И в началото на декември те са на 6 процента разстояние. ГЕРБ може да разчита на политическите симпатии на 24,5% от българите, а БСП – на 18,5%. Много рисковано в началото на зимния сезон е обаче да се твърди, че е налице някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас, коментират от НЦИОМ.

ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6,3%, а „България на гражданите“ е с много близък резултат от 5,8%.

Намалява персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Може да се очаква, че лидерът на „България на гражданите“ по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

Скандалите в СДС вдигнаха неодобрението към лидера Емил Кабаиванов. То е скочило с 18% (от 17% на 35%).

Според социолозите редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула. Тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите, смятат експертите.

 

Източник:  в. „Стандарт“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.