Home » Авторски страници, българи зад граница

Важни църковни новини от Америка

2012.09.23 5 коментара
Spread the love

В редакцията на Eurochicago.com пристигнаха днес две новини за събития, свързани с български православни храмове в Сент Луис, САЩ, и в Торонто, Канада.

Добрата новина: 

Най-старият български православен храм в САЩ навърши 105 години

 

Както по-рано съобщихме (информацията може да се види тук), на 23 септември от 10:00 часа в най-старият български православен храм в САЩ – „Св. Троица“ (Сент Луис) ще бъде отслужена празнична служба, посветена на неговата 105-годишнина. Негово Високопреосвещенство Йосиф, Митрополит на САЩ, Канада и Австралия, се е извинил с имейл за това, че няма да присъства, както предварително бе обещал. Литургията ще бъде изнесена от отец Иван Малинов и от гости свещеници от други български църкви.

Празничното тържество ще започне от 13:00 часа в Аmvets Hall, 1711 Kennedy Drive в Медисон, като сред участниците са Оркестър ”Кабиле”, Българска танцова група ”Bulgarian Spirit”,  деца от Българското училище ”Български език” и децата от неделното училище при храм ”Света Троица”. Специален гост на тържеството ще е Генералният консул на Р. България в Чикаго, г-н Симеон Стоилов.

Според Борислав Томанов, член на църковното настоятелство към «Св. Троица» , организаторите са се подготвили да посрещнат над 200 българи от града и околностите. Очаквайте по-късно снимки от службата и тържеството.

 

И другата:

Катедралният храм “Св. св. Кирил и Методий” в Торонто може да премине към Православната църква в Америка

 

От Торонто съобщиха за Еврочикаго, че Църковното настоятелство на македоно-българската православна катедрала „Св. св. Кирил и Методий” е свикало днес редовно общо членско събрание в хотел «Уестин». Предполага се, че събранието не е в залата на църквата, както е било досега, защото храмът е затворен от м. май т.г. и при отварянето му не се изключва да настъпят ексцесии.

На членовете са пратени предварително пакет от документи, чрез които да се запознаят с историята на случая, с комуникацията с митрополит Йосиф по отношение на смяната на свещеник Валери Шумаров, служил преди време в храма. Този свещеник е бил отстранен от служене в “Св. св. Кирил и Методий” и владиката Йосиф, водещ Американо-Канадо-Австралийската задгранична епархия на БПЦ, е оттеглил благословията си от него, но по-късно е променил становището си. Членовете на енорията към храма „Св. Св. Кирил и Методий“ не искат отец Валери Шумаров да се върне да служи отново. Те обмислят възможността да преминат под юрисдикцията на Православната църква в Америка, поради това, че изглежда не намират разбиране от страна на митрополит Йосиф.

За разлика от България, в храмове и енории на българи в чужбина, в Канада, в САЩ и в други страни, настоятелствата или общностите от членовете на съответните храмове имат административни и имотни права и отговорности. Те са и тези, които плащат заплатите на свещениците.

В случая, впрочем, става дума за храм, чиято история е тясно свързана с историята на българската емиграция в Торонто от началото на ХХ век, та до наши дни.  Храмът е основан от емигранти от Македония и от Княжество България преди повече от 100 години.

Историческа справка за храма «Св. Св. Кирил и Методий» в Торонто

Към 1910 г. в Торонто са живели над 1000 българи, емигранти от Македония и Княжество България. През август 1910 г. йеромонах Теофилакт (Димитър Малинчев) и 200 активисти основават в този град Македоно-българска източноправославна църковна община „Св. св. Кирил и Методий”. До края на годината е закупена сграда на ъгъла на Тринити стрийт и Истърн Авеню за 5 000 долара, чийто първи етаж е пригоден за църковни обреди, а на втория етаж се провеждат събрания и училищни занимания. През януари 1911 г. е избрано църковно настоятелство, начело с йеромонах Теофилакт. На 24 май 1911 г. храмът е осветен от руския митрополит Платон и йеромонах Теофилакт.

През 1914 г. към църквата се учреждава културно-образователното дружество „Просвета”, начело с учителя Кузо Темелков от Тихолища, а през 1917 г. – и дружеството „Балкански юнак“. През 1927 г. към храма се създава хор с диригент Беньо Бенев, а през 1928 г. е открит и Народен дом към него. През 1944 г. се закупува ново място за построяване на нова църква на улиците «Саквил» и «Дъндас», и на 11 април 1948 г. се прави първа копка за новия храм. На 19 юни 1949 г. митрополит Андрей освещава новата сграда на храма. Към 1954 г. е завършена и новата зала към него. През 2010 г. тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма.

Напълно е възможно с катедралата «Св. Св. Кирил и Методий” да се случи същото, което се случи с храма «Св. Иван Рилски» в Чикаго, който премина под юрисдикцията на Православната църква в Америка. (Вижте тук:

https://www.eurochicago.com/2012/09/za-statuta-na-hrama-sv-ivan-rilski-v-tchikago/

Както и първите реакции по темата тук:

https://www.eurochicago.com/2012/09/reaktsii-po-temata-za-sv-ivan-rilski-pismo-do-govoritelya-na-vanshno-ministestvo/


——————————————————————

По-късно научихме, че противници на по-рано избраното законно църковно настоятелство са се отправили към храма и са разбили една от вратите му. Пристигналите полицаи са приели, че проникването, макар и със сила, е мирно и този спор между страните трябва да се реши в съда. Събранието продължило в хотела, а около храма се събрали около 30 души.

Събранието в хотел “Уестин” е имало следните точки в дневния ред: Одобряване на протокола от миналото събрание; Финансов отчет за тримесечието и Правилник и епархия. Сегашното настоятелство към храма „Св. св. Кирил и Методий“ е избрано със законно мнозинство през м. февруари т.г.

По време на събранието в хотела, отстраненият преди време председател на настоятелството е влязъл вътре само за да каже, че не го признава и кани всички членове на църквата на друго събрание, в самия храм. Огромното мнозинство останали в хотела. Членовете на църквата решили по-късно с тайно гласуване да се отнемат временно, в сила от 23 септември 2012 г., всички присвоени и възприети права на митрополит Йосиф за одобрение и управление, както и привилегии, възложени на владиката от членството, съгласно правилника на храма от 1959 г., с изключение на въпросите, свързани с вярата.

Храмът е затворен през м. май, както вече споменахме, когато отец Шумаров е окончателно отстранен и владиката се е опитал да назначи друг за енорийски свещеник, а по-късно предложил да има двама свещеници, единият от които отстраненият вече отец Шумаров. Настоятелството и мнозинството от членовете не са се съгласили с това, още повече, че връщането на свещеник, който вече е бил отстранен и е било гласувано за неговото отстраняване, противоречи на правилника на храма. И този спор има предистория, той тече вече от месеци, но така или иначе мнозинството от енориашите и законно избраното настоятелство не са стигнали до съгласие с митрополит Йосиф, и даже вътре в самата църковна общност са се натрупали някакви напрежения.

На 25 септември касиерът на църквата e повикал полиция и с документи, протоколи и устав на настоятелството е отишъл в храма, за да поиска той да бъде освободен от заелите го. Решението на събранието, на което са присъствали около 60 човека, е категорично за отстраняване от членство на всички нахлули в храма.

.
Очакваме още новини от Торонто.

Еврочикаго


Храмът в Торонто  (Снимка: Wikipedia)

5 коментара »

 • Pesho said:

  В момента заключената църква (вратата в залата) се разбива от българи!

 • Pecho said:

  Сътрудникът на ДС Йосиф (светско име Иван Босаков) е духовник от Българската православна църква, който от 1989 г. е американско-канадско-австралийски митрополит и отговорен за храмовете ни в Америка.
  Какво друго може да се очаква!

 • Mariana said:

  Не знам защо владиката Йосиф не се е вслушал в гласовете на мнозинството от енориашите и законно избраното настоятелство на този храм, за да не се стига до там той да стои затворен и сред църковната общност да се появяват такива брожения и дори сблъсъци. При всички положения е жалко, че това се случва.

  Що се отнася до миналото на владиката като сътрудник на бившата ДС, той все пак беше единственият митрополит, член на Св. Синод на БПЦ, който години преди да се отворят досиетата на висшия клир, излезе с открито обръщение към българския народ, извинявайки се за това свое минало.

  Обръщението му, написано и публикувано в български медии през 2008 г., може да се прочете тук – http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5!-news140722.html

 • Pesho said:

  Какво стана по-нататък:

  По-късно в църквата са се представили и участници в събрание, което се е провело в храма след разбиването на вратите. Те са показали на полицията решение, че са гласували недоверие на сегашното настоятелство и избират ново, показали са и писма от владиката Йосиф, че връща отново като енорийски свещеник Валери Шумаров. Полицията приела тяхната теза и е забранила на старото настоятелство достъпа до църквата.

 • Vera said:

  EDNA MNOGO GOLIAMA POPRAVKA V CWPOSTAVKATA OTDOLU NA STSTIYATA: cWRKVATA “SV IVAN RILSKI” CHICAGO OSHTE OT SWZDAVANETO SI PREZ 1996 GODINA E KWM BWLGARSKIA DIOCEZ NA OCA I NIKOGA NE E BILA KWM IOSIF I SINODA. ZATOVA E TAKA RAZPALENA ATAKATA SRESHTU TAZI NAISTINA BWLGARSKW CWRKVA!!!!!
  DA TAKA E !!!! DOKATO IMA VLADICI KATO IOSIF ZA SWJALENIE 🙁

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.