2024-04-19

3 thoughts on “105 години български православен храм „Св. Троица“ в Сент Луис

  1. Българската църковна община в Мадисън, Илинойс, е първата и най-старата българска източноправославна църква в Америка. Първото българско православно църковно настоятелство в Медисън е създадено в 1906 година. За построяването на църква е закупен парцел от 100 фута на „Мадисън Авеню“ между „13-та“ и „14-та улица“ е закупен и през пролетта на 1907 година започва изграждането на църква. Голямата финансова паника от септември 1907 година и последвалата тежка депресия, отлагат завършването на църквата. Загубени са повече от 10 000 инвестирани долара. Старата сграда първоначално е е използвана като склад, а по-късно е разрушена.[1]

    В края на 1907 година Светият синод на Българската екзархия изпраща йеромонах Теофилакт в Гранит Сити и Мадисън, за да помогне организациите на църковни общини. Съществуващото църковно настоятелство в Мадисън започва да планира нова енорийска църква. В Линкълн Плейс, квартал на Гранит Сити, е създадено църковно настоятелство и в резултат на 14 септември 1909 година е открита малката енорийска църква „Св. св. Кирил и Методий“ с антиминси от Светия синод. В края на следващата 1910 година на ъгъла на „Гранд Авеню“ и „13-та улица“ е завършена втората църква „Света Троица“ в Мадисън. Отец Теофилакт е енорийски свещеник на „Св. св. Кирил и Методий“, а отец Христо Карабашев на „Света Троица“. По-късно отец Теофилакт е преместен в Стийлтън, Пенсилвания, за да организира енорийската църква там, а отец Карабашев обслужва и двете енории.

  2. ЗДРАВЕЙТЕ И ЧЕСТИТА ГОДИШНИНА НА ХРАМА ! АЗ СЪМ БЪЛГАРКА И ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ.ПОТОМКА СЪМ НА ИМИГРАНТ ЖИВЯЛ В ГРАД МЕДИСЪН.ИСКАМ ДА ИЗНАМЕРЯ РОДСТВЕНИЦИТЕ СИ ТАМ.БИХТЕ ЛИ МЕ НАСОЧИЛИ КАКВО И КАК ДА ГО НАПРАВЯ. ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *