Home » българи зад граница, Избрано

Българските емигранти наливат годишно в страната по 800 млн. евро

2012.09.23 Няма коментари
Spread the love

Българските емигранти, които си идват всяко или почти всяко лято, са най-големите инвеститори в икономиката на страната ни. Може би търсят причина да останат, пише Дойче Веле, но такава не намират.

Годишно българите зад граница наливат в България над 800 милиона евро. По данни на БНБ тази сума расте с 8,4 % годишно. Същите тези „инвеститори” не се допускат до активно участие в политическия живот на страната.

Над 13 хиляди българи протестират срещу предвидения за ноември в Брюксел форум “Политики за българите в чужбина”, искайки ефективно партньорство с българската администрация и право да участват в изборите. Той обаче ще се състои, като участие са заявили 129 души.

Ние искаме да помагаме, но нас не ни искат. Връщаме се всяка година в България, но се чувстваме като гости в собствената ни родина, казват протестиращите.

По официална информация повече от 1 милион и 200 хиляди българи живеят и работят в чужбина. Според други източници става дума за 2 милиона. Последните данни на Евростат сочат „оптимистичната” тенденция, че 70 на сто от младите хора в България твърдо са решили да се реализират в чужбина.

Другите – над 13 хиляди, мотивират своето несъгласие с избраното място и с дневния ред, заявявайки, че нямат нужда от ментори, а от ефективно партньорство с българската администрация. Което може да бъде уредено, ако подготвяният Закон за българските общности зад граница предвиди възможностите за тяхното участие в политическия живот на България, правото им да участват в изборите и създаването на легитимен представителен орган на българите зад граница.

Източник: Труд

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.