Home » Авторски страници

Себестойности, печалби, конкуренция

2012.09.23 Няма коментари
Spread the love

Автор: Венелин Чалъков

 

Статията не се препоръчва за четене от бизнесмени, за които спекулата е почтена дейност, а борсовите спекуланти са инвеститори.

Стоките са резултати от икономически дейности на частни или държавни организации, предлагани на пазара насипно или пакетирано. Пакетите са  съставени от няколко  компоненти – качествено различни сортове стоки от родовете продукти, сигурности или стратегии. Всяка компонента на пакета има  уникална  себестойност, определена от  разходите  за нейното създаване в конкретната икономическа среда.

По своя психически статус, бизнесмените – организаторите и координаторите на икономическите дейности, с изключение на  глупавите, са: хитри – тактици, умни – стратези или мъдри – държавници. Умните бизнесмени изчисляват адекватно себестойностите на всяка от  компонентите на стоковите си пакети, с което си създават безценна информация за анализ на факторите на себестойностите и търсене  на  оптималните стратегии за тяхното икономизиране.

Себестойностите на пакетните компоненти се изчисляват по партиди на постъпване на пазара. Разходите, направени за създаването на  компоненти, са от независимите видове: суровини, продукти или полупродукти, консумативи, складови, амортизации, сигурности, заплати на изпълнители, заплати на ръководители, лихви по кредити, дивиденти на инвеститори.  Разходите за  конкретна компонента са пълна или частична комбинация от посочените  видове. Себестойностите на  пакетите са суми от себестойностите на компонентите си.

Умният бизнесмен  осъзнава, че трудът е ключова стока,използвана при всеки бизнес, че моделът за определяне на заплати – “постоянна заплата + стимули, бонуси, социални придобивки” е порочен. Чрез него наемниците безнаказано източват части  от доходите на потребителите,  данъкоплатците и от неговите доходи. Умният бизнесмен определя заплатите на създателите на  компонентите на пакетите, по  модела “разделно почасово заплащане” –  зависими само от получаваните от наемниците конкретни трудови резултати. Този модел ползва  информация за четирите вида измерения на всяка трудова дейност – времетраене, сложност, условия и резултати. В началото на  годината умният бизнесмен осъвременява параметъра минималната цена на едночасов труд с процента на инфлацията или дефлацията, което хармонизира взаимодействията му с наеманите, изкоренява основанията им за колективни протести и стачки, водещи до огромни щети, праща трудовите спорове за решаване в съда.

В адекватни измерения, необъркващи купувачите, умният бизнесмен определя продажните цени на  стоковите  пакети и  техните компоненти, независимо  от продаването (търсенето) и предлагането им на пазара. При него, цените на компонентите на пакетите са  равни на средните им себестойности, постигнати в света, увеличени с процента на прогнозираната за страната инфлация. Тези цени правят бизнеса му ценово конкурентен, стоките му търсени, а не спонтанно бойкотирани. При такива цени печалбите или загубите се получават от  разликите между цените на  компонентите и себестойностите им, постигнати от бизнесмена. В бъдещата нормална държава статистиката,  с ползване на разузнаване, ще изготвя и публикува периодично  информация за постигнатите в света и в държавата средни себестойности на всички сортове стоки. Те ще бъдат използвани за “подове” и “тавани” от държавния ценовия контрол.

Мъдрите банкери изчисляват себестойностите на продуктите си влогове, кредит и пр. във вид на такси. Лихвите са равни на прогнозираната годишна инфлация или дефлация. Те не практикуват определяне на лихвите по кредитите  обратно пропорционално на оценката за платежоспособността на клиента. Ясно осъзнават, че лихвите, определяни от търсенето и предлагането, са спекулативни, източващи клиентите, генерират финансови кризи, блокиращи икономиките. Банките се  конкурират по ниски такси и доверие на клиентите.

Умните бизнесмени разпределят приходите от продажбите на пакетите по фондове на техните компоненти. Фондовете на компонентите дават информация за оптимални инвестирания и акумулират средствата, необходими за възпроизводствата. Умните бизнесмени съумяват да работят с достатъчни собствени оборотни средства, плащат необходимите им стоки, включително и труд, веднага след доставката.

Умните бизнесмени не изнудват потребителите  да купуват  компоненти на пакетите, които не ползват. Примерно неползващите телефона в пакета  на кабеларките “цифрова телевизия, интернет и телефон”. Умните бизнесмени работят с взаимно изгодни договори, информират  делово, не манипулират потребителите, не допускат в рекламите си дребен шрифт на важна информация, не тормозят с просташки реклами, рекламите им се излъчват не пред, а след новините.

Умните бизнесмени не отказват на клиентите си включване в пакетите  на необходими компоненти. Примерно, водоснабдяванията  не отказват на клиентите си услугата измерване на  водата с техни  водомери.  Услугата обогатява  пакета им, създава работни места .

В бъдещата нормална държава икономическата политика на правителствата е базирана на истините, а не на митовете за трите вида пазарна икономика – либерална, контролирана и планова. Бизнесмените в нормалната държава се конкурират чрез високо качество и  ниски себестойности на компонентите на стоковите си пакети.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.