Home » Избрано

БГ парламентът създаде комисия за проучванe за корупция по високите етажи на властта

2012.09.23 Няма коментари
Spread the love

С разгорещени дебати Народното събрание създаде в четвъртък временна анкетна комисия за проучване на данни за корупция по високите етажи на властта. Съставът й е от 13 народни представители на пропорционален принцип – 6 от ГЕРБ, 2 от БСП, 2 от ДПС, 1 от Синята коалиция, 1 от „Атака” и 1 независим. За създаването на комисията гласуваха 125 народни представители, 53 бяха против и един се въздържа.

Депутатите не приеха предложението на депутата от “Коалиция за България” Янаки Стоилов комисията да проучва случаи до 15-и септември 2012-а година /т.е. за последните три години – бел.ред./ и другото му предложение – в състава на комисията да има 12 народни представители на паритетен принцип – 6 от управляващите и 6 от опозицията. Отхвърлено беше и предложението на ДПС в името на комисията след данни да бъде добавено “и лични признания”.

Новата комисия ще бъде оглавявена от Яне Янев. Парламентът избра за заместник-председател Христо Бисеров от ДПС, като преди това отхвърли кандидатурата на Волен Сидеров. За членове на комисия са избрани Димитър Лазаров от ГЕРБ, Волен Сидеров от “Атака”, независимият Тодор Великов, Мая Манолова и Атанас Мерджанов от БСП. От Синята коалиция засега нямат предложение за членове на новата комисия.

Създаването на анкетната комисия е по предложение на лидера на РЗС Яне Янев и група народни представители. В мотивите е записано, че ще бъдат проучвани и случаите на прекратени дела и преписки за корупция, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата. Единствено парламентът може да се произнесе по случаите за корупция по високите етажи на властта, каза Янев при представяне на мотивите за искане за създаване на временна анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта.

Комисията би следвало да има за предмет случаи, по които са образувани и прекратени преписки и производство. Тя няма да разглежда случаи, по които съдът вече се е произнесъл.

По-рано Янев коментира и кого би трябвало да разследва комисията:

Комисията, трябва да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията: “СПИН скандал”, “кръгът Фронтиер”, “хидровъзел Цанков камък”, “източване на БДЖ”, “АЕЦ Белене”, “Арсенал-Казанлък”, “Сливенгейт” и други.

От ГЕРБ заявиха, че в комисията ще се разглеждат и енергийни проекти на страната:

Енергетиката, в която навсякъде досега е имало елементи на съмнение, имало е практики, които в момента при проверка на компетентни органи върви разследване и ще излязат неща, които ще бъдат много интересни за обществото. АЕЦ “Белене” няма да бъде въпрос единствено и само на тази комисия, посочи Диан Червенкондев.

Ангел Найденов от БСП заяви, че за пореден път Народното събрание обслужва поредна проява на хиперактивност на Яне Янев, а желанието за нова парламентарна комисия измества вниманието от лица на ГЕРБ, затънали в скандали.

Управлението е некадърно. То за 3 години не успя да разнищи нито един случай на корупция, злоупотреби в средите на предишните управляващи. И трябва да се появи един български богатир, декориран в цветовете на РЗС, за да направи на пух и прах предишното управление. Това, което се предлага, е не просто провокация срещу парламентарните принципи. Зад тази активност стоят предизборните сметки и мечтания на г-н Янев като лидер в случая на една разпаднала се парламентарна група.

Депутатът Янаки Стоилов предложи анкетната комисия да проверява случаи до 15-и септември 2012-а година, както и търгове за продажба на земи от държавния поземлен фонд. ДПС ще гласува против създаването на тази комисия, каза депутатът от ДПС Четин Казак:

Как си представяте вие, че сега ще създаваме анкетна комисия по дела, по преписки, които са били прекратени или решени от съда. Къде отиде разделението на властите в тая държава. 

Силно се надявам, че анкетната комисия ще започне работа с разследване на премиера на България, заяви депутатът от „Атака” Волен Сидеров:

С такава силна заявка за борба с корупцията няма как да не подкрепиш Яне Янев. Затова аз се чудя, дами и господа от ДПС и БСП, какви аргументи търсите при това положение, при което вие виждате решителността, с която г-н Янев ще тръгне да бори корупцията, наркотрафика и евентуалното съучастничество на г-н Борисов в убийство, както той твърди. Всички очакваме тези разкрития.

Парламентът продължава дебатите по внесените промени от “Атака” в Закона за събранията, митингите и манифестациите, според които на тези масови прояви трябва да се говори само на български език. ДПС обяви, че няма да подкрепи промените, тъй като са предложени с дискриминационни подбуди.

Коментарът по темата на депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев от предаването ни “Нещо повече” може да се чуе чрез следния линк.

 

Източник:  БНР

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.