Home » Избрано

Бунтът срещу “Невинността на мюсюлманите” стъпи и на Балканите

2012.09.22 Няма коментари
Spread the love

Днес светът стана свидетел на поредната вълна от протести, безредици, насилие и смърт

Стотици хиляди мюсюлмани в различни точки на планетата изразиха гнева си към oсмиването на пророка от страна на западния свят.

Освен редица точки по света, днес бунтът стъпи и на Балканите. Няколко хиляди сръбски мюсюлмани участваха в протест срещу филма “Невинността на мюсюлманите”, който съдържа оскърбления срещу пророка Мохамед, съобщи сръбската телевизия.

Демонстрация се проведе в град Нови пазар в южната сръбска провинция Санджак, която е населена основно с мюсюлмани.

Протестиращите развяваха знамената на Турция и на босненските мюсюлмани. Те носеха транспаранти, на които беше написано: “Пророкът е в моето сърце” и “Свобода за Палестина, Афганистан и Либия”.

Главният мюфтия на мюслманската общност в Сърбия Муамер Зукорлич съобщи, че неговата организация не е участвала в протеста, но подкрепя акцията, защото “мюсюлманите имат право да протестират срещу обидите”.

Вече почти две седмици мюсюлманският свят от Тунис през Либия и Египет до Пакистан е обхванат от протести заради филма “Невинността на мюсюлманите”. В Либия даже беше застрелян американският посланик и няколко служители на американската мисия.

Пролятата кръв обаче не спря до тук.

По време на протестите срещу антиислямския филм  в Пакистан загинаха 16 души и бяха ранени още 219.

Протести срещу „Невинността на мюсюлманите” се проведоха и в Шринагар- най-големият град в контролирания от Индия Кашмир. Като предпазна мярка, полицията затегна комендантския час за целия ден в някои части на града.

Властите в региона също така блокираха мобилните телефони и интернет-услугите за четири часа, за да може да се предотврати гледането на кадри от филма.

В Шринагар полицейските служители използваха сълзотворен газ, за да разпръснат близо 30 жени, които са маршируваха под знамената на радикална ислямистка женска група и скандираха „Долу САЩ!”.

Хиляди мюсюлмани излязоха по улиците на Ливан, за да изразят гнева си срещу заснетия в САЩ антиислямски филм и френските карикатури на пророка Мохамед.

В южния пристанищен град Сидон сунитски духовници призоваха за „ден на гнева” срещу обидите, нанесени на пророка Мохамед, но призоваха към сдържаност.

Френските училища бяха затворени, а части на ливанската армия са разположени около всички френски институции в Сидон, столицата Бейрут и в северния град Триполи.
Хиляди поддръжници на шиитското движение „Хизбулла” излязоха на протест по улиците на източния град Баалбек след петъчните молитви.

„Този, който се осмелява да обижда исляма и пророка Мохамед, не може да остане жив. Подобни неща не могат да бъдат толерирани”, заяви шейх Махер Хамуд, имам на джамията Кудс.

В Триполи радикалният ислямистки духовник Омар Бакри призова „войниците на исляма” да отмъстят на създателите на филма и на издателите на карикатурите.

Хиляди хора се включиха в протестна акция срещу антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите” в южния иракски град Басра. Демонстранти изгориха американски и израелки флагове и носеха портрети на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

В района на протестната акция бяха разположени части на полицията и армията, за да не се стигне до инциденти.

В свещения за шиитите иракски град Наджаф духовникът Садр ал Дин ал Кубанчи заяви, че Америка, Израел и Франция стоят зад план да се атакуват мюсюлманите, който отразява културния провал на трите страни.

Не по-различна бе картината и в Европа. Франция и Германия бяха под особено напрежение заради карикатури на Мохамед.

Стотици мюсюлмани се събраха на протест срещу френското посолство в британската столица. Демонстрантите издигаха лозунги срещу френския седмичник „Шарли Ебдо”, който публикува карикатури на голия Мохамед.

Междувременно скандалният брой на френския  днес отново постъпи в продажба, след като в сряда беше изкупен целия тираж.

„Не е останал нито един вестник, сутринта бяха близо 20 на брой, но ги разпродадохме почти веднага”, коментират търговци.

На обложката на изданието е изобразен мюсюлманин в инвалиден стол, който е бутан от евреин. „Нищо смешно”, коментира инвалидът в илюстрацията, която е именувана „Недосегаемите 2”.

Протести имаше и в германски градове.

Близо 800 демонстранти маршируваха през центъра на югозападния германски град Фрайбург с лозунга „Аз обичам своя пророк”.

Фрайбург бе и първият град, който одобри подобно шествие, но постави строги условия.

 

Ивайло Кючуков,

Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.