Home » Избрано

Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм

2012.03.14 Един коментар
Spread the love

Евродепутатите критикуват Скопие, че тормози гражданите си с българско самосъзнание и разпалва омраза към съседите

 

Антибългаризмът на Скопие се превръща в пречка за напредъка на Македония към Европейския съюз, личи от проекторезолюция, която ще бъде обсъдена и гласувана в сряда от Европейския парламент. Евродепутатите препоръчват на македонското правителство да спре “дискриминацията на етническа основа, включително дискриминацията срещу граждани, изразяващи открито своята българска идентичност и етнически произход”.

Предстои остър политически сблъсък в пленарната зала в Страсбург, защото са внесени 164 предложения за поправки в резолюцията, но срещу този текст никой не е възразил и няма съмнение, че ще бъде приет. За първи път, откакто през 2005 г. Македония получи статут на кандидат за ЕС Европарламентът назовава така открито проблема на македонците с българско самосъзнание.

Докладчикът Ричард Хауит, британски лейбърист, който подкрепя Македония и настоява да й бъде определена дата за начало на присъединителни преговори, е забелязал редица проблеми освен спора с Гърция за името на държавата, които блокират нейната кандидатура. Проекторезолюцията изразява притеснение от корупцията в страната и от концентрацията на собственост върху медиите. Тя призовава “властите и медиите да работят за създаване на положителна атмосфера, да помагат за развитие на отношенията със съседните държави и да не насърчават омразата”. Освен това документът “изразява тревога от тенденцията страната да утвърждава своята етническа и културна идентичност за сметка на идентичността и културата на съседните държави”. Евродепутатите отбелязват “с разочарование липсата на напредък в съвместното честване на общи исторически събития и личности със съседните държави, членуващи в ЕС (България и Гърция), което би допринесло за по-добро разбиране на историята и за добросъседски отношения”.

В желанието си да балансират с добри думи критиките към Македония евродепутатите са записали, че “поздравяват страната със силното представяне на нейния отбор на Европейското първенство по баскетбол през 2011 г.”, който се класира четвърти.

 

Светослав Терзиев,

в.”Сега”

 

—————————————————————————–

Сесия на Европейския парламент на 14.03.2012 г. за отказа на македонския елит от постигане на напредък по пътя към еврочленството. Македония под сръбска режисура не чува препоръките на съседите си и на ЕС. Запис на изказванията на български евродепутати и на еврокомисаря по разширяването Шефан Фюле.


http://youtu.be/l3mrS4thY2g

 

One Comment »

  • Панче Тодоров said:

    Моля публикувайте речта на нашите евродепутати и на Щефан Фюле:
    http://www.youtube.com/watch?v=l3mrS4thY2g

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.