Home » Избрано

Британски експерт: Проучванията за шистов газ водят до слаби трусове

2012.03.15 Няма коментари
Spread the love

Установена е пряка връзка между проучванията за шистов газ и възникването на слаби земетресения, заяви на пресконференция в София Антони Грейлинг, директор на департамента “Климатични промени и общини” в Държавната агенция за защита на околната среда на Англия и Уелс.

Земетресенията почти не са усетени на повърхността на земята, но въпреки това правителството на Великобритания е възложило на независим експертен орган да извърши сеизмични проучвания в района на кладенеца. Дотогава неговата работа е спряна, посочи Грейлинг, цитиран от БТА.

В същата област в Северозападна Англия – Ланкашир, има още два кладенеца, в които се извършват проучвания за газ по конвенционални методи. Тъй като в този район няма подземни и надземни водоизточници, държавните органи във Великобритания са разрешили проучванията, без да се опасяват от замърсяване на водите, отбеляза експертът.

Всяко искане за разрешително за проучвания обаче се разглежда самостоятелно и в други части на Великобритания може да бъдат поискани и специални планове за безопасно изхвърляне на използваните при хидрофракинга вода и химикали. Държавата изисква и имената на използваните химикали, обясни още Грейлинг.

Той добави, че Англия е в съвсем ранен стадий на проучванията за наличие на шистов газ и регулаторните механизми, с които страната разполага, засега са достатъчни. Все още обаче не разполагаме с достатъчно данни за разрешаване на добива на шистов газ в индустриални количества, подчерта Грейлинг. Той разказа, че във Великобритания се извършва преглед на регулаторната рамка и се набелязват специални мерки за избягване на специфичните рискове при този вид добив.

Мораториум не е наложен, но единственото издадено разрешително за извършване на проучвания за шистов газ по метода хидравлично разбиване (или хидрофракинг) е временно отменено.

Експертът в областта на добива на газ е в България по покана на Българския енергиен форум, за да сподели английския опит с български депутати и специалисти от БАН и Минно-геоложкия университет.

През януари парламентът у нас наложи мораториум върху добива на шистов газ, докато не се дадат ясно гаранции, че той няма да навреди на околната среда. Екоактивисти обаче твърдят, че икономическо лоби се опитва да го отмени, затова внесоха подписка с 52 000 гласа и настояха хидравличното разбиване да бъде забранено със закон.

 

Източник:  Дир.бг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.