Home » Избрано

14 март – Международен ден на числото Пи и Международен ден на реките

2012.03.14 Няма коментари
Spread the love

Днес по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото Пи (International Pi Day). За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско (San Francisco Exploratorium). Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
С това необичайно число ние се още в началните класове на училището, когато започваме да учим фигурите кръг и окръжност. Числото Пи – математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра й. В цифрово изразяване Пи започва като 3.141592 … и има безкрайно математическо очакване.
Пи е математическа константа, която изразява е отношението между периметър на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката. Обозначава се с гръцката буква и е познато още като Лудолфово число и като Архимедова константа.
В рутинните изчисления, ние използваме опростен вариант на числото, оставяйки само два знака след десетичната запетая – 3.14. С поглед към това, веднага става ясно, защо именно днес се чества Световен ден на числото Пи.
Смята се, че числото π е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Недостатъчно точното му изчисляване обаче довело до крах на целия проект. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи и в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон. Всяка година на 14 март почитателите на числото Пи в САЩ се събират, за да възхваляват неговото съвършенство и да се състезават кой ще възпроизведе най-дълга поредица от цифрите след десетичната му запетая.

http://www.exploratorium.edu/pi/pi_schedule.html

 

Международен ден на реките

 

Днес в много държави се чества Световен ден на реките (Day of Action for Rivers), който преди това е бил известен с името Световен ден на борба срещу язовирни стени (плотина), за реки, вода и живот (International Day of Action Against Dams and for Rivers, Water and Life). В началото на това движение през 1998 г., на този ден по цял свят са били проведени повече от 50 акции и протести в над 20 страни, включително Бразилия, Индия, Тайланд, Австралия, Русия, Япония, Съединените щати.
През първата година повече от 10 000 неравнодушни хора приели участие в демонстрации и кампании за изпращане на писма, целящи пречистването на реките. На следващата година, участниците са били повече от 100 000.

Today, March 14, marks the 15th annual celebration of the International Day of Action for Rivers

Ропотамо една от малкото плавателни реки в България

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.