Home » Избрано

Административен съд определи организацията на изборите като неадекватна

2011.12.22 Няма коментари
Spread the love

Според съда части от Изборния кодекс трябва да се променят, защото законът не гарантира в пълна степен спазването на принципите на съвременното избирателно право и правовата държава.  

Софийският административен съд обяви в четвъртък за законен избора на кмета на столицата Йордан Фандъкова (ГЕРБ). Председател на съдебния състав бе лично шефът на съда Лозан Панов. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. В своето решение обаче градският административен съд обяви организацията на вота за “неадекватна”.

Според магистратите при провеждането на изборите са допуснати серия нарушения, но те не са достатъчни, за да бъде отменен резултата. Като нарушения са посочени удължения изборен ден, образуването на секции с голям брой избиратели и образуване на опашки пред изборните секции, съставянето на 11 служебни протокола след констатирана липса на оригиналните.

“Нарушенията обаче не са съществени и не водят до решаваща промяна на крайния изборен резултат. Очевидно провеждането едновременно на избор на кмет, общински съветници и президент и вицепрезидент, води до усложнена процедура за упражняване на активното избирателно право на гражданите и създава обективни предпоставки за липса на адекватна организация и затруднена работа на изборната администрация”, се казва в решението на съда.

Отчетена е още нуждата Народното събрание да приеме поправки в Изборния кодекс, които да дават по-подробна правна регламентация за допустимия брой на избирателите във всяка секция и съобразяване на спецификата на правилата при организацията на работата на ОИК и СИК.

Според съда части от Изборния кодекс трябва да се променят, защото законът не гарантира в пълна степен спазването на принципите на съвременното избирателно право и правова държава.

Това е поредната критика към закона от страна на съда. В решението си по оспорването на избора на Росен Плевнелиев за президент Конституционният съд също се впусна в остра критика срещу Изборния кодекс. Според институцията забранителните списъци не са в “съответствие с правовата държава”, служебното заличаване на избирателите от страна на МВР е вредно, изборната администрация е била слаба, подготовката за изборите – разтегната във времето.

 

Източник:   Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.