Home » Избрано

Губим 40 млрд. лв. от изтичане на мозъци

2011.11.01 Няма коментари
Spread the love

930 хил. българи не завършват средно образование.  Глад за математици, инженери и физици у нас

 

40 млрд. лв. е загубила страната ни от висшистите, които работят зад граница през последните десет години. Това пресметна вчера академик Дамян Дамянов, председател на Съюза на учените към БАН. Според неговите данни държавата е инвестирала средства в обучението на 400 000 наши сънародници, които след получаване на диплома веднага са заминали да работят в чужбина, вместо да развиват родната икономика.

Едва 30% от завършващите магистри и бакалаври успяват да си намерят работа по специалността, съобщи още Дамянов. Той добави още, че 930 000 души пък остават само с основно образование, което е притеснително. Според него българската наука и образование не могат да оцелеят без висшисти.

За сметка на юристите и софтуерните специалисти страната ни страда от недостиг на физици, инженери и математици. Скоро можело да ни се наложи

внос на тези кадри от чужбина

„Инвестицията в науката е с голяма възвращаемост. Ако бъдат отпуснати 10 млн. лв. допълнително на БАН, тя ще възвърне вложеното шесткратно до 60 млн. лв.”, категоричен бе Дамянов.

Страната ни търпи най-солидни загуби от студентите медици, отчетоха от своя страна представители на съветите на медицинските вузове. За всеки курсист  медик държавната хазна отделя по 7000 лв. на година, а това прави над 44 000 лева в рамките на 6-годишното му обучение. Страната ни няма как да си възвърне тези пари, защото 80% от студентите

се захващат да учат немски

още от втори курс, за да работят в Германия, щом завършат, каза за „Монитор” петокурсникът Александър Йорданов от Медицинския университет във Варна.

Вчера на тържествена церемония по повод Деня на будителите в БАН бяха наградени дузина учени. Те получиха грамоти за трудовете си в различни области. За енциклопедията си „България. Райони. Области. Общини” награда грабна и претендентът за ректор на Алма матер Петър Славейков.

 
Мила Мишева,
в. “Монитор”
 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.