Home » Избрано

България отбелязва Деня на народните будители

2011.11.01 Няма коментари
Spread the love

Учените от БАН ще протестират със свещи

 

В Деня на народните будители – 1 ноември, почитаме нашите книжовници и просветители, дейците на образованието, науката и културата, носители на духовните ценности на нацията.

Георги Първанов ще присъства на церемонията по издигане на националното знаме по повод Деня на будителите. Церемонията се извършва пред парадния вход на президентството.

Преди това президентът ще връчи висши държавни отличия на изтъкнати дейци на културата и общественици.

С орден “Св. Св. Кирил и Методий”- първа степен, ще бъдат наградени проф. Никола Николов и Стоян Дуков – за големите им заслуги в областта на културата и изкуството. С орден “Св. Св. Кирил и Методий” – втора степен, ще бъдат удостоени проф. д-р Савка Шопова-Маркова – за значимия й принос за развитието на българската култура и българското музикално изкуство, и Иван Тенев и Никола Маринов – за значимия им принос за развитието на културата и изкуството.

Българската академия на науките (БАН) ще излезе на протестно шествие със свещи заради предвидения бюджет в държавните разчети за следващата година. Това ще се случи пред Централната сграда на академията в 18.00 ч. Мотото е „Да покажем заедно, че Светлината по Пътя на Просвещението не бива да угасва”.

„Ако нямате възможност да дойдете в уречения час, където и да сте, запалете свещ в знак на подкрепа и съпричастност към справедливите искания за достоен труд, които издигат българските учени”, приканват от БАН.

В декларация на общото събрание на БАН се показва несъгласие с „провежданата политика на правителството за целенасочено финансово унищожаване на БАН”. През 2010 г. БАН беше подложена на безпрецедентна атака, целяща ликвидирането на научноизследователската й дейност, се посочва още в декларацията. Учените припомнят, че бюджетът й за 2011 г. в размер на 59 млн. лева не е достатъчен дори за заплатите.

Заради ниските доходи близо 1500 души са напуснали академията през последната година и половина. Поради липса на оборотни средства и средства за съфинансиране, поради намалените работни заплати и липсата на средства за елементарна издръжка и общо влошените условия за работа, собствените приходи от проекти и договори само през 2010 г. паднаха с 21 млн. лева, като това са преки загуби за страната ни, пише още в декларацията.

На този фон субсидията на БАН за следващата година се предвижда да бъде намалена с 5 млн. лева, което учените определят като „гавра” с Академията. Те настояват правителството да планира бюджет в размер на 95 млн. – 98 млн. лева.

Ако Народното събрание и Министерският съвет не вземат спешни мерки за преразглеждане на бюджетната субсидия, то академията е обречена на фактическа ликвидация и резонният въпрос е дали това е желанието на парламента и правителството, питат още учените. Те предупреждават, че освен протестни действия, ще се обърнат за съдействие и към Европейската комисия и международните институции, свързани с научните изследвания.

 

Източник:   в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.