Home » Авторски страници

Представяме Ви Симеон Стоилов – новият генерален консул в Чикаго

2011.09.26 Един коментар
Spread the love

Първо интервю на Eurochicago.com с новоназначения генерален консул в Чикаго


Уважаеми, г-н Стоилов, добре дошли в Чикаго! Да започнем с тривиалния въпрос – какви са първите Ви впечатленния от града и хората тук?

Първите впечатления от Чикаго за мен започнаха със срещите ми с многото българи. Още на летището бяхме залети от българска реч, което за цялото ми семейство беше много приятно. Чудесно е в този мащабен град, толкова често да се чува български език. Самият град е изключително приветлив, много подреден, много чист, много съвременен и много динамичен. Хората са позитивни, както местните, така и българите, и всички видимо добраномерени и услужливи.

Това е първи Ваш мандат зад граница, а заедно с Вас бяха назначени и много нови дипломати – какво спечели (или загуби) България от това, че голям процент от дипломатите бяха отзовани от мисиите ни по света, заради предишно сътрудничество с ДС?

Бих си позволил да перифразирам въпроса „Какво ще спечели България от вливането на нови хора в българската дипломация?”. Аз имах възможността да се запозная с колегите, с които бяхме назначени за различните дестинации в света и трябва да ви уверя, че всички, до един ни обединява едно: желанието да внесем нови идеи, бизнес подход и жизненост в дипломатическите мисии, за които сме определени да работим. В крайна сметка, само времето ще покаже резултата, но ми се иска да вярвам, че много скоро ще можем да получим първи коментари и впечатления за своята работа.

До неотдавна за пост в Чикаго се спрягаше и името на Димитър Туджаров (Шкумбата), неговото предимство бе контактността му и близостта му с хората. Как се насочихте към дипломатическата кариера, трудно ли се става консул и какво от Вашия предишен опит считате за най-ценно за новото място?

Дипломацияте е нещо, което съм искал за своя професия още от ученик. В тази посока е и образованието ми, но всъщност практиката ми от бизнеса, многото разнообразни контакти с международни компании и бизнес модели е това, което е най-полезно за подготовката ми. От досегашния ми опит мисля, че най-полезните неща, които ще са полезни са открит и методичния подход, коректност и прагматичност. Вярвам, че в Америка прагматичността е на почит.

Съвсем скоро предстоят избори, консулствата са натоварени с много задължения около тях, достатъчен ли е съставът Ви в Чикаго и ще се обърнете ли за съдействие към общността тук – с какво може тя да Ви помогне?

Новото в тези избори е регламентът на Изборния кодекс за сформирането на изборните секции и най-вече възможността на гражданите да декларират своето желание за гласуване, като задължително условие за създаване на изборна секция. Точно обемът на заявленията, които имаме за обработка е това, което ни затруднява в настоящия момент най-много. Състави ни е малък, но имаме добра организация и ще се справим. За следващия етап, сформирането на секциите, нека коментираме след като занем колко и къде ще бъдат. Със сигурност обаче, помощта на българската общност ще бъде много ценна за нас и ние ще я търсим.

Колко е броят на подадените заявления от български граждани за участие в президентските избори в целия консулски район до днес, 26 септември 2011 г. (само ден до крайния срок)? Колко избирателни секции според Вас са нужни в Чикаго и предградията му? (Резултатите от анкета на Еврочикаго сочат, че те трябва да са 3 или 4).

И в почивните дни постъпваха още заявления и колегите ги обработваха веднага независимо, че са неработни дни, така че не бих искал все още да подавам конкретни цифри. Те се променят постоянно. Искам да обърна внимание обаче, че постъпват и заявления, които не отговарят на условията на Изборния кодекс, като например сканирани, но не във формат .pdf; попълнени онлайн-без подпис и не сканирани, без бащино име или фамилия, с непълно, нечетливо или невалидно ЕГН, без или непълен постоянен адрес в България и др. В същото време всички тези реквизити са изискуеми според Изборния кодекс и ние сме длъжни да ги отразяваме обективно и много прецизно. За всички се стараем своевременно да връщаме препоръки за корекции към гражданите, но смятам окончателният и най-точен брой заявления ще имаме до края на следващата седмица..

Как ще се процедира, ако българските граждани не успеят да подадат необходимите 100 заявления за населеното място, в което желаят да гласуват, но в същото време в три съседни градчета заявленията са повече от 100?
Пример: Нека приемем, че в Нейпървил са подадени 60 заявления, от Аврора има 55 и от Батавия 15, което общо прави общо 130 желаещи да гласуват от тези предградия на Чикаго. Ще бъде ли открита за тях секция да предположим в Аврора, която е по средата между Нейпървил и Батавия?

Държа да отбележа, че избирателните секции се сформират само и единствено със санкция на ЦИК. Ангажимент на всички дипломатически представителства е стриктно по буквата на закона: чл. 74 (4) на Изборния кодекс е много категоричен в това отношение, да предадем обективните данни – Всяка административна единица се разглежда отделно и ние не можем да преливаме брой заявления за гласуване от едно населено място към друго, макар и те да са съседни. По тази причина и самите образци на заявленията от гражданите оставят те свободно да означат желаното от тях място за гласуване. Имам регламентиран праг на заявления, които определят сформиране на изборна секция и ако не бъде постигнат този праг, няма да бъде създадена и секция.

На страниците на Еврочикаго анонсирахме инициативата Искаме да гласуваме. Приемате ли за валидни изпратените до консулството заявления чрез уебсайта на инициативата?

Това е прекрасна инициатива, но за съжеление заявленията, които постъпват през така създадената система, не отговатя на изискванията на ИК. В тази връзка има доста подробно Решение на ЦИК № 41-ПВР от 29.07.2011 г., т. 16, в които изрично е казано, че при подаване на заявлението за гласуване по електронна поща, то трябва да е саморъчно подписано и сканирано в pdf формат. Заявленията, които получаваме през анонсираната от вас инициатива идват със различни снимки, снимки на подписи, снимки на лица, на мястото, където трябва да е положен подписа, а това не е отговаря на условията за документитане на желанието за гласуване.

Според Закона за българите живеещи извън Р. България (ЗБЖИРБ обн. ДВ, бр. 30 от 11.04.2000 г) се предвижда сформирането на консултативни органи на българските общности в чужбина към дипломатическите представителства на страната. Единадесет години по-късно години тези органи все не съществуват. В редица държави и в САЩ бяха създадени Временни обществени съвети (ВОС) по смисъла на чл. 5 ал. 3 от ЗБЖИРБ, които си поставят за цел и работят безвъзмездно за създаването на необходимите условия за излъчване на легитимни и представителни редовни Обществени съвети (ОС). Демократичният начин на сформиране на такива органи е чрез провеждане на избори. Принципно съгласие за провеждане на тези избори през месец октомври 2011, едновременно с президентските избори са получени във Франция и още няколко страни. Бихте ли уведомили Посолството ни във Вашингтон и МВнР, че Временните обществени съвети настояват да се проведат такива избори и в САЩ? Бихте ли съдействали за провеждането на избори за ОС в Чикаго?

Генералното Консулство в Чикаго е мисия на Българската държава за целия огръг (14 щата от средния запад) и в това си качество и роля задължително ще изпълнява ангажимента си да представи пред съответните държавни институции всички законови послания на българските граждани живеещи в консулския окръг, както и да съдейства на българските граждани в допустимите от законите на страната техни искания. До момента при мен, обаче, не е постъпвало писмено настояване за подобен род избори.

Освен изборите, и текущата административна работа на генералното консулство, какво друго важно предстои пред Вас следващите няколко месеца?

С промяната на Закона за Дипломатическия служител в България, се откриват нови ангажименти и поле за действие на бългрската дипломация. Всички дипломатически представителства вече трябва да са по-гъвкави и да отговарят на съвременните потребности на страната. В момента България има най-голяма нужда от динамичен икономически живот, от активност на бизнеса, като в тази връзка Генералното Консулство в Чикаго ще има задача и активно да намери всички възможности за съдействие на бизнеса в България за връзка с бизнеса в целия Среден Запад.

Пожелаваме Ви здраве и много успехи на новия Ви пост! А какво бихте казали и пожелали на българите от Чикаго и от консулския окръг?

Преди всичко, ще им пожелая да са здрави. Ще им пожелая също винаги да имат избор, защото живеят в страната на мечтите, но за да мечтаеш трябва да си свободен, а свободата е правото и възможността да избираш.

Новите генерални консули в Чикаго и в Лос Анжелис: Симеон Стоилов (на преден план) и Марин Димитров (Снимка: БТПП)

.

One Comment »

 • Митко said:

  Настояване за отмяна на незаконосъобразният текст от т.II.16 на решение №41 от 29.07.2011 на ЦИК

  До: Красимира Георгиева Медарова, Председател на Централната избирателна комисия за избори 2011 г.
  До: Членовете на ЦИК

  Уважаеми Г-жо Медарова,
  Уважаеми Дами и Господа членове на ЦИК,
  Настояваме да отмените т.II.16 от решение №41 от 29.07.2011 на Вашата комисия, специфицираща компютърният формат PDF като единствено валидни за признаване на изпратени по електронен път заявленията за гласуване в чужбина.
  Основанията ни:
  1) Специфицирането на един от най-трудните за създаване формат на компютърен файл PDF, изискващ специализиран софтуер за няколко стотин долара, плюс непременно наличието на скенер за сканиране, практически силно ограничава реалното фундаментално конституционно право на българите в чужбина да гласуват.
  ДОСТЪПНОСТТА и МАСОВОСТТА на въпросното средство е ключовият проблем.
  Те не могат да бъдат твърде ниски, каквото на практика се получава с Вашият избор.
  Аналогия е: формално всеки да има правото да гласува, но да има решение да бъдат допускани до урните само избирателите в костюм Армани или с часовник Ролекс.
  2) Мотивите на Вашата комисия, заявени от говорителят й Бисер Троянов за това ограничение, научихме за пръв път вчера, 26-ти септември, един ден преди крайният срок за приемане на заявленията.
  Тези мотиви са крайно несериозни и не отговарят на логиката, която излагат: че формата PDF драстично намалява необходимото пространство за съхраняване на емейл съобщения в електронната поща на получателите на заявленията по електронен път (в случая МВнР).
  По силите на всеки човек е да провери, че общата сума за разликата в нужното дисково пространство е под един ДОЛАР за всички 100-на електронни пощенски кутии и това при положение че ВСЯКА получи невъзможния брой от по 1000 заявления в JPG.
  Като резултат от отмяната на въпросния текст, настояваме да уважите валидността на всички изпратени заявления от български избиратели за гласуване в чужбина, стига те да съдържат валидни и налични изброените в закона реквизити: БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ на ЕЛЕКТРОННИЯ начин на доставяне и изобразяване, БЕЗ значение на начина на изготвяне на електронния документ, БЕЗ значение на разположението на реквизитите в страницата на заявлението – стига да са достатъчно добре четими.
  Припомняме ви ЕДИНСТВЕНИТЕ реквизити, изисквани от ЗАКОНА:
  – имената по паспорт, лична карта или военна карта
  – единния граждански номер
  – адреса на пребиваване в съответната държава
  – постоянния адрес в Република България
  – населеното място, в което желае да гласува
  – саморъчен подпис
  На практика, въпросният текст от решение №41 не се съобразява както с основния закон на Републиката, така и със Изборния кодекс.
  Ако имате въпроси, по които можем да бъдем полезни за това решение, моля не се притенсвявайте да се обърнете към нас по всяко време.
  Благодарим за вниманието!

  Инициатива “Искаме да гласуваме!”
  http://www.iskamedaglasuvame.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.