Home » Избрано

Анкета на в-к “Македонска трибуна”

2011.09.03 Няма коментари
Spread the love

На 1 септември 2011 г. външните министри на България и Македония подписаха меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция

Ето какво заяви външният министър Николай Младенов на съвместния брифинг с македонския си колега Никола Попоски:  “Приятелство с договор не се прави. Приятелство се прави с доверие. Когато имаме доверие, тогава ще имаме истинско стратегическо партньорство.

Министър Младенов подчерта, че България и Македония са двете най-близки държави на Балканите, които ги свързва общо минало и общо бъдеще. Той за пореден път повтори, че София има моралното задължение да помогне на своите съседи да постигнат необходимите стандарти, които ще им помогнат да се присъединят към ЕС и Северноатлантическия алианс. Външният министър припомни, че днешните отношения между двете страни се основават на декларацията, подписана от премиера Иван Костов и неговия тогавашен колега Любчо Георгиевски през 1999 година. “Важно е да няма отстъпление от тази декларация, а да надграждаме”, каза още той.
Младенов заяви, че България винаги е подкрепяла независимостта и териториалната цялост на Македония. “Ние българите ще сме най-щастливите да видим Македония в ЕС и НАТО”, убеден е българският външен министър. Едновременно с това той заяви, че ние няма да скриваме проблемите между нашите две страни. Според него през последните няколко години дипломатически отношения на България с Македония не са на отличното ниво, на което са ежедневните отношения между българите и македонците.
София се надява в Скопие да положат усилия за преодоляване на негативната риторика и предразсъдъците спрямо България. Българската страна е за съвместно честване на общи за двете държави исторически дати и личности. Според София това ще съдейства за по-доброто развитие на двустранните контакти.
Българските власти също така се надяват на разширяване на деловите контакти и бизнес връзки за реализиране на съвместни проекти в рамките на ЕС. София иска родният бизнес да бъде допуснат до отрасли в Македония, до които по-рано не е имал достъп. (Информация на БГНЕС)

MakedonskaTribunaTorontoПо повод договора в редакцията на www.Eurochicago.com получихме писмо от в-к “Македонска трибуна” орган на МПО “Любен Димитров” от Торонто, в което се съобщава за тяхна нова анкета. Следва текста на писмото от гл.редактор Георги Младеновъ:

Проучвание

На 1 сеп. 2011 година бѣ подписанъ меморандумъ между Р.България и Р. Македония.
Отъ българска страна се иска празнуването на Илинденско-Преображенското въстание заедно¸ както и юбилейтѣ на нашитѣ Български Възрожденци!

Мислитѣ ли¸ че правителството на Р. Македония ще позволи това?

1.) Азъ НЕ мисля¸ че ще позволи.
2.) Азъ мисля¸ че ще позволи.

Вашето име и вашето гласуване ще бѫде запазено въ пълна тайна.
Отъ Редакцията на www.Makedonskatribuna.com

Участвайте в анкетата и пишете на имейл: [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.