Home » Избрано

Затварят ли новата кръчма Facebook

2011.08.11 Няма коментари
Spread the love

Заканите на хакерската група “Анонимните” да унищожи популярната социална мрежа Facebook събуди голям интерес. Своеобразното убийство на мрежата било планирано за 5 ноември, когато във Великобритания се отбелязва нощта на Гай Фокс, който стои зад заговора за взривяване на парламента в Лондон през 1605 г.

Във видео, поместено в YouTube, хакерите приканват привържениците си по цял свят да се обединят и да “унищожат Facebook в името на неприкосновеността на личните данни”.

Хакерите твърдят, че най-популярната социална мрежа продава лични данни на правителства, компании и тайни служби, позволявайки им да шпионират хората в нета. “Анонимните” подчертават още, че мрежата “запомня” всички промени в личните данни независимо от настройките, направени от потребителя.” Facebook знае повече за вас, отколкото семейството ви”, твърдят хакерите и призовават човечеството да се подготви за “реалността след Facebook. Те уточняват, че не става въпрос просто да се претовари сайтът, а да бъде премахнат напълно от мрежата.

Докато част от потребителите смятат заплахата на хакерите да сринат Facebook за празни приказки, повечето са сериозно обезпокоени, че киберпрестъпниците могат да изпълнят заканата си. Социалната мрежа има повече от 750 милиона потребители в цял свят, които я използват за общуване, обмен на снимки и файлове.

След тези съобщения блоговете вече се пълнят с позиции по темата. Предлагаме ви част от тях.

 

Проф. Николай Данчев: Социалната мрежа променя характера

Общуването в социалната мрежа променя националния характер. Facebook излъчва особена революция. Негово величество компютърът създаде условия за нов тип комуникация -промени се качествено българското, балканското общуване, характерно за нас като народ.

Изненада е, че българинът, който по природа не е публичен човек и не обича да изразява мнението си пред всички, споделя толкова неща в социалната мрежа, дава оценки с голяма смелост за лица от политическата сцена и за развитието на България.

Ние сме свикнали да споделяме с приятели, в семейството, т.е. в неформалната група. И докато доскоро българите се събираха в кръчмата, там общуваха и оплюваха, сваляха властта, женеха се и се развеждаха, одумваха другите хора, вече го правят във Facebook.

Така на практика социалната мрежа се превръща в новата ни “обществена кръчма”.

По този начин се е отприщила някаква задрямала психическа енергия, която досега е била затворена и не е намирала начин да се излее навън, но в последните месеци избуява в обществена активност.

В същото време за това допринася и още нещо – фактът, че хората вече не изпитват доверие към партиите и политиците.

Постепенно авторитетът на политическите сили пада, повечето партии идват с големи обещания, които не се изпълняват. Това се забелязва и в световен мащаб. И когато се излъжат очакванията на един народ, той става апатичен и бездушен и в момента именно компютърът е неговият отдушник.

Това е и една от причините хората да се обединяват на основата на неформални връзки по електронен път. Компютърът извършва една голяма революция в тези неформални отношения, които постепенно се формализират, и могат да се превърнат в граждански обединения.

 

Karoline: Скоро ще бъде погребан

Идва ли наистина краят на Фейсбук, и то точно когато мрежата се разраства? Този въпрос си зададохме, след като сайтът спря да работи за известно време. Това определено не се случва често във Facebook. Причината за спирането беше въвеждането на нови функции. Ако си мислите, че целта на иновациите е благото на потребителя и гони само неговите интереси, грешите. Всичко е реклама. Всичко е пари. И най-вече – злоупотреба с ТВОИТЕ лични данни. И когато потребителите осъзнаят, че любимата социална мрежа се намества прекалено в личното им пространство, ще дойде краят на „Книжката с лица”. Е, този ден наближава.

Марк Зукърбърг печели милиони от ТЕБ!

Всяко едно нововъведение гълта от личните ви данни – какво ви интересува, с какво се занимавате. Използва ги така, че да „разчете” каква е най-подходящата реклама за вас. С всяко едно присъединяване към група, кауза, забавна игра и прочие Facebook таргетира все повече реклами към отделния потребител.

И така печели милиони. Защо, мислите, създателят Марк Зукърбърг е червив от пари?! Заради вас, разбира се! Затова че сте влезли в „матрицата”, посочили сте къде работите, от какво се интересувате, какво ядете и с кого спите. Цялата тази информация не остава в социалната мрежа, тя се разнася из интернет пространството, обикаля всякакви сайтове. Изведнъж вие вече нямате лично пространство – вие сте само един face (лице) от една book (книга).

Ужас! Всички в интернет познават вашия face!!!

Знаете ли за новата функция, която Facebook подготвя – автоматично тагване на снимките. Социалната „матрица” вече толкова е задобряла, че може да разпознае лицето ви на всяка една снимка. Без да сте тагнати!!! Ей така – по физиономия. Не ви ли звучи малко страшничко една машина да ви разпознава от снимка?! Новата функционалност вече дори работи в Щатите – там всички са едно голямо семейство. „Големият брат” ги разпознава от километри. Бъдете сигурни, че със снимковата си база данни Facebook може да прави всичко.

„Познавам приятелите й, знам къде ходи и къде живее!”

Не очаквайте поверителност от социалната мрежа.

Наскоро алармираха за похитители, които следят децата на мутрите и оттам черпят нужната информация, за да ги отвлекат. Това обаче не се отнася само до деца на богаташи. Социалната мрежа е потенциален съучастник на всеки един психопат, педофил, похитител, убиец.

Затова потребителите масово се възползваха от услугата за поверителност на данните и ограничиха профилите си за непознати. Но те вероятно не знаят, че това не е достатъчно. Техните данни са все още на показ именно благодарение на всяка една нова джаджа, която мрежата въведе.

Когато всички ние осъзнаем това, не само ще ограничим профилите си, но и ще ги изтрием. Така идва и краят на Facebook!

 

Уил Хейвън, “Дейли телеграф”: Страх в Силициевата долина

Размахът на Facebook самоубийствата на Запад би трябвало да всее страх у ловките директори в Силициевата долина. Ето една тъжна статистика: потребителите на Facebook прекарват по 23 часа на месец в сайта. Това са 500 милиона души, които се взират в монитора, докато социалната мрежа поглъща 700 милиарда минути от времето им.

Лошата новина за Марк Зукърбърг, 27-годишния милиардер, основател на Facebook, е, че много хора все по-рядко влизат в социалната мрежа или въобще се отказват от нея. Тази практика, представете си, се нарича Facebook самоубийство.

Статистиката показва, че 100 000 британски потребители са деактивирали акаунтите си през май, с което общият брой на ползващите Facebook във Великобритания е спаднал на 29,8 милиона души.

Шест милиона са закрили акаунтите си в Съединените щати.

Това, което започна като затворен онлайн социален клуб в Харвардския университет и впоследствие се просмука в западното общество, сега може би клони към залеза си.

Facebook самоубийството все още е твърде дръзко решение. Немислимо е някой 16-годишен да се откаже от навика.

Опасностите на безразсъдното общуване в социалните мрежи важат за всеки, без значение дали е войник в Афганистан, или твърде дружелюбен съдебен заседател в Манчестър.

Има официално предположение, че Facebook може да разпродаде акции в началото на 2012 г. и че се стреми да бъде оценен на 100 млрд. долара. Нищо чудно, че Бил Гейтс обединява сили със Зукърбърг за най-новото си филантропско начинание.

Но дори Гейтс би се затруднил да обясни предполагаемата стойност на Facebook или в тази връзка причината, поради която се твърди, че “ЛинкдИн” (онлайн бизнес мрежа) струва 8,5 милиарда, или поради която “Групон” (сайт, който предлага ваучери за намаления) се оценява на 750 милиона.

Нито една от тези компании няма приходи, които да отговарят на тези цени. Дори общият приход на Facebook за миналата година беше едва 2 милиарда долара.

Нищо ли не сме научили от спукването на балона “дот ком” преди десетилетие? Циничният инвеститор би отговорил, че не сме.

Източник:   в. “Монитор”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.