Home » Авторски страници

Меглена Кунева – с лице към диаспората

2011.08.19 32 коментара

Издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент на Република България
г-жа Меглена Кунева отговори на въпроси на българи от чужбина

Българската емиграция е свързана с корените си в Родината и за това говорят не само милиардите, които постъпват от нея към страната. Настроенията и вотът на българите зад граница имат далеч по-голяма тежест, отколкото са преброените в чужбина бюлетини.
По повод предстоящите избори на 23 октомври 2011 г. редакцията на www.Eurochicago.com се обърна към някои от кандидатите за президент на Република България с въпроси, които ни бяха изпратени от читатели живеещи не само в Чикаго, но и в различни държави по света. Президентската институция, както никоя друга, олицетворява единението на българите – без разлика на местоживеене, религия или етнически произход.
Изданието ни ще публикува всички получени отговори по реда на пристигането им в редакцията. Ще съобщим и имената на тези кандидати, които сме поканили, а откажат да отговорят – за радост до сега няма такива. Приканваме медиите да използват свободно нашите публикации. Българската диаспора трябва да е добре информирана, за да направи правилен избор.

Първото писмо, което получихме в редакцията, е с отговорите на г-жа Меглена Кунева. На българските издания в Чикаго прави впечатление, че на този етап от подготовката за изборите, най-активна и обърната с лице към българите в чужбина изглежда именно нейната кампания. Предизборният й щаб се е свързал с основните медии зад граница, с отделни журналисти дори, и ги информира подробно за срещите с избирателите в България (лично ние сме получили дузина писма с поне двойно повече документи, снимки и приложения). Подготвя се и информация с програмата на посещенията в чужбина. Вече знаем, че в средата на септември в Чикаго ще гостува нейният заместник и кандидат за вицепрезидент Любомир Христов.

KunevaHristov2011

Кандидатите за президент и вицепрезидент - Меглена Кунева и Любомир Христов

В начало на своите отговори пред Еврочикаго г-жа Кунева подчертава:
За мен лично е важно е сънародниците ни в чужбина да са добре информирани и позициите им да бъдат чути в България.

По нататък кандидатът за президент изнася нелицеприятни факти от българската статистика:
По данни на НСИ 410 хил. души трайно са емигрирали от страната за периода 1992 г. – 2011 г. Неграмотните българи през 2009 година са 41 % (при средна стойност за Европа 20 %), а 15 % от децата ни са напуснали образователната система, според доклада на Европейската комисия за напредъка в образованието, оповестен през м. април т.г. По данни на синдикатите и Здравната каса, здравно неосигурените българи към м.април 2011 г. са близо 1,9 млн. души. Последните данни на НАП посочват дори, че са над 2 милиона. Два пъти по-висока е детската смъртност в България в сравнение с тази в Европа.

Следват акценти от отговорите:

– по повод създаване на нова национална доктрина за българите зад граница:
Българските общности в чужбина са мощен фактор. Живеещите зад граница българи са над 1,2 милиона души. 200 000 деца от български произход са се родили зад граница в последните 20 години. Дори не знаем колко са със сигурност. Животът на тези българи е пряко свързан с България – произход, минало, семейства, бизнес. Четох статистика, според която средствата, изпращани от българите зад граница в България, са между 1 и 2 млрд. евро на година, и то само от нетни банкови преводи. Искам да напомня, че за 5-те години на членството в ЕС България е усвоила от европейските фондове около 1,7 млрд. лева. Очевидна е разликата, очевидно е, че българите зад граница са инвеститори в страната ни. Да не се съобразиш с толкова голяма група българи – със самосъзнанието им на българи, с потенциала им да работят за нацията си, ако щете с парите, които те влагат в България, с усилията им да възпитават децата си в познаване и съхраняване на българската култура, обичаи, език и традиции, е не само арогантно. То е антидържавно.

– по повод институционалните връзки на българската диаспора с нацията:
Има нужда от спешен, задълбочен разговор по ефективността на Закона за българите, живеещи в чужбина, както и по прилагащите го нормативи. Този разговор е недопустимо да е монолог, от който безотговорно да се изключат сънародниците ни зад граница членовете на Националния съвет на българите в чужбина трябва да се избира с участието на български граждани, живеещи в чужбина….
И още:
Българите в чужбина, в почти 10 държави вече, се организираха и направиха Временни обществени съвети, за да се борят за правата си, които, забележете, собствената им родина нарушава – и чрез Изборния кодекс, и чрез действия и бездействия на редица институции. Какво се оказва? Че сънародниците ни зад граница се борят за права, които собствената им държава ограничава: това е абсурдно. Те се сдружават, поддържат училища, църкви, културни общности на всички континенти, общностен дух, самофинансират се, изпращат пари в България, искат да са равнопоставени при гласуване на избори в родината си, заемат позиция по всякакви решения на българските институции, касаещи упражняването на правата им. Къде е българската държава в този процес? И защо не им помага? Простете, но аз не разбирам що за подход е това. И като президент смятам да го напомням всеки ден.

относно обособяването на избирателен район “Чужбина:
Този въпрос трябва да се постави, след като го повдига голяма група наши сънародници.

– по повод участието на български граждани с двойно гражданство в политическия живот на страната:
Имаме становище на Венецианската комисия, според което подобно конституционно ограничение няма аналог в европейското право и нарежда България в списъка на неразвитите демокрации. Имаме и становището на националния омбудсман, който също нарича ограничението „остарял предразсъдък“ и той инициира публична дискусия по темата. Имаме и стотици българи, които са изразили мнение (във Вашия сайт включително), както „за“, така и „против“ упражняването на пасивното избирателно право от българи с двойно гражданство. Т.е. налице е предпоставка за провеждане на задълбочен анализ на действащата в конституцията разпоредба и практическото й прилагане – от една част от българите разпоредбата се счита за ограничаваща правата им, а от друга част от българите – не. Като президент аз бих участвала в подобна задълбочена публична дискусия, да.

– относно гласуването по интернет:
Категорично „за“ гласуване по интернет съм. Това ще е едно от първите неща, с които ще се заема като президент. Над 3,1 млн. българи се преброихме по интернет през тази година. Значи хората са готови и за гласуване по интернет. България е на много добри позиции по отношение на интернет-покритието. Сигурна съм, че електронното гласуване ще повиши избирателната активност, ще мотивира и улесни българите, живеещи зад граница, да гласуват, ще допринесе много категорично срещу порочната практика на купуването на гласове, която е срам за всяка демокрация.

– по въпроса за въвеждането на конкурсно начало при определяне на ръководните служители на Държавната агенция за българите в чужбина и за въвеждане на обективни критерии за финансиране на българските центрове и училища в чужбина:
Трябва да има прозрачност в избора на хората, които заемат позиции в публичната администрации. Те работят с пари на данъкоплатеца, което означава, че прозрачност, ефективност и отчетност са задължителни принципи в работата им. Конкурсите в България често продължават да се правят по недопустими за демократично общество практити. Конкурсът има смисъл и полезност, когато следва ясни правила, стриктна процедура и цел, която обслужва обществото, а не определена партия или министър. Незабавно трябва да се спре със субективните преценки. И именно това съм вписала в платформата си – като президент, в назначенията на т.нар. президентски квоти, аз имам твърдото намерение да приложа принципите на прозрачност, ясни критерии, публично обсъждане на кандидатурите…
И още:
Нека все пак да не забравяме, че в сферата на културата и образованието има добавена стойност, която не винаги може да се измери количествено, затова критерият трябва да е динамичен. И именно тук е функцията на общността и нейния публичен контрол. Аз апелирам към българите в чужбина да са взискателни, активни и настоятелни в диалога си с институциите и държавата.

Отоворите си г-жа Кунева завършва с една от любимите си притчи.

Пълният текст на писмото на кандидата за президент на Р.България до читателите на Еврочикаго и българите зад граница може да намерите на следния адрес:
https://www.eurochicago.com/2011/08/meglena-kuneva-otgovori/

.

32 коментара »

 • Петър said:

  Е поне се е сетила, че основната задача на президента е да обединява българите. За къжаление при нея всичко свършва до тук. По нататък започват обещанията – за поголяма роля на емигрантите във вътрешните решения на страната, за по-голямо финансиране на културните и учебни мероприятия, гласуване по интернет и прочие.
  Първо на тази госпожа не и вярвам, защото по много унизителен начинводеше преговорите за приемане в ЕО. Нито съм убеден че ще защитава български интереси и в други интервюта съм я слушал определено да отбягва да защитава интересите на българите.
  Осталото предизвиква повече болка у мен отколкото възторг – откъде ще вземе пари за всичко което обещава – Президента не прави бюджета.
  Българите живеещи извън България да бъдат избирани!? Ами това в доста западноевропейски страни не е разрешено, така че по-добре да оставим конституцията такава каквато си е.
  Гласуване по-интернет – за сега е световна мечта. А когато слушам амтьори да говорят за това настръхвам. В случая ми звучи като човек, който не прави разлика между хляб и брашнена каша, да прави планове за хубавата торта дето ще направи.
  Миглена дано не излъжеш много българи да гласуват за теб.

 • Чипиля said:

  Добре, само да може и да ги направи, ама го не вервам.

 • Селяк said:

  Дългия я подкрепя. Много пари играят около нея – откъде ги има, кой и ги дава?

 • Иве said:

  Изглежда подготвена, да, колко му е да се подготвиш, ако това търсим у бъдещия президент, ами тогава да я изберем…да не стане работата като всички предишни кандидати за президенти и премиери – обещават красиви неща,изглеждат подготвени – ДА КРАДАТ…Няма как да ме убеди , че е искрена, след акто тази медийна к…. Слави я подкрепя

 • Петър said:

  Доста “мазна” е дамата в отговорите си – винаги през тези години е била такава. На България е необходим президент, който не е бил свързан не само с ДС, но и с никоя партия!!! Виждаме как всички партиици заради кокала(те затова са станали членове на коя да е Партия), се превръщат от Човек в най-помиярско куче. А от послушно куче, Човек не става.

 • НЕ!-фен на Прокопиев said:

  Вицето на Кунева е свързано лице(не само според Търговския регистър) с Иво Прокопиев – от Група”Капитал”, който се скри уплашен в Сингапур, за да избегне течащите разследвания на Прокуратурата срещу него, като ОЛИГАРХ. Явно за съмнителните си милиони Прокопиев може да очаква “чадър”, ако дамата спечели, заигравайки и с Доган. А Кунева не се свени да си спести милионът евро, даден й при освобождаването от ЕК, като еврокомисар.

  Жалко е да се чете интервю с подобни лица, които са толкова далеч от героинята на новия документален филм, представен днес в Ню Йорк – “Горчивият вкус на свободата”.

 • Златина Великова said:

  Българийо, Майко несрета,

  кой ли прокле те така –

  чедата ти, Майко, да търсят

  Родина в чужда земя.

  Отиват си, Майко, отиват,

  понесли в сърцата си кръст.

  Те нощем Балкана сънуват

  и майки край прага им пуст.

  Изсъхна от мъка бащата-

  далече от тук е синът.

  Зариха го чужди в земята.

  Отнесе там своята скръб.

  Ти денем и нощем оплакваш,

  Българийо, Майко добра.

  Чедата си, Майко, очакваш

  да дойдат от чужда земя.

 • Misho said:

  Страхотно интервю. Представям си в редица всички кандидати за президент – Сидеров, Калфин, Петров, Борисов – когато благоволи да го каже на \"материала\"!!!, и другите. Кунева не се вписва в тази редица, хора. Редицата на партийните централи, които дирижират живота в България вече 20 години и по тая причина сега ние живеем извън България – от майсторското им дирижиране. Прави кампания, която е елегантна, умерена, без да напада, без да е просташки агресивна. Кунева е дипломатичен човек. Уважаван. Тя знае, че с мразене не става. Аз живях в Брюксел и следих съвсем отблизо работата й. И на други комисари. Допреди Кунева да отиде комисар, България беше в периферията на международната политика. Тя промени това, дадоха й награди, \"Почетен легион\" има. Това, което направи за авио-пътницити, на мен ми помогна да взема обезщетение от авиокомпания, която се държа нагло с мен. Аз така разбирам политиката. Не да ме наричат \"материал\". А тази тема за института, която сте я почнали, е въпрос на информираност. Проверете кого подкрепят хора, близки до този институт (Волен Сидеров подкрепят)и тогава говорете напразно. Дала ви е перфектен дипломатичен и много умен отговор. Пестете думи, ако сте си спестили информираност преди това. Ако аз трябва да посоча кой от тези хора да представлява държавата ми, то това е Кунева, да. Тя работи, не мрази. И България печели от тая работа. Калфин също е интелигентен човек, но нали не мислите, че червената партия ще го остави да управлява сам?! Пък и стига 10 години БСП в президентството. В 21-ви век сме все пак. Мишо.

 • тома said:

  Уважаеми,

  не гласувайте за другарката Кунева-Пръмова.
  Това е човек с комунистически възгледи.

 • Любомир Гаврилов said:

  А сега идете и сравнете коментарите под интервюто на Каракачанов
  https://www.eurochicago.com/2011/09/krasimir-karakatchanov-otgovori/

  виждате ли разликата?

 • Панче тодоров said:

  Меглена Кунева -Пръмова е най-завсимия БКП кандидат.
  Не се заблуждавайте за нея наяма кой да гласува.
  Измряха глупавите и тъпите червени бабички:
  http://www.youtube.com/watch?v=Uyx6QE5-pIc

 • Welcome said:

  Thinking like that is really imivpssere

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.