2024-04-26

32 thoughts on “Меглена Кунева – с лице към диаспората

  1. По всички въпроси Кунева-Пръмова отново е „Yes“, но и отново не казва нищо конкретно, включително и по малкото въпроси, касаещи ограничените пълномощия на BG-президента.

  2. Избори 2011?

    Може ли да бъде наречено ИЗБОРИ нещо, което не дава шанс от две злини да избереш по-малката… просто защото такава не е предвидена?!

    Дядовците и бащите на „сегашните“ играеха на „вързано“ :

    едно място – един „кандидат“.

    Мърдане – няма. Гласували 99.99%; „За“ – 99%, „Против“ – няма; „невалидни бюлетини“ – 0.99%. „ИЗБРАН“…

    Днешните вчерашни са демократични партньори на омразния до „оня ден“ Запад.

    На електората поднасят чувал със змии; населението бърка (гласува) със затворени очи и няма как да извади поне водна – вътре предвидливо са заредили само внимателно подбрани пепелянки.

    Е, тичай да гласуваш… без да имаш задължителната в такива случаи ампула с протвоотрова.

    На това ли му викат „избори“?!

    Резултатът им е предизвестен… никакъв шанс за населението, жалко за народа.

    Що се отнася до кандидатурата на Кунева, впечатлиха ме два детайли в отговора й.

    Първо, наличието на неочаквано голям брой езикови лапсуси (дори повече от тези в законопроекта на Корнезов); предполагам, че са резултат на прибързаност, недоглеждане, надценяване на интелектуалните способности на автора и подценяване на аудиторията на EuroChicago.

    Второ, последният извод се потвърждава и от следния пасаж:

    „В гр. Гоце Делчев се намира Институтът по история на българската емиграция в Америка «Илия Гаджев», бихте ли приели покана да го посетите до изборите?
    До момента аз получих подкрепа от много неправителствени организации. Този институт не е сред тях.“

    И… толкова.

    Възрожденският порив на д-р Иван Гаджев, вложил милиони долари, за да спаси за поколенията паметта на българската емиграция, е високомерно неглижиран от кандидатката само защото „този институт не е сред тях“ (т.е. не е подкрепил кандидатурата й).

    O tempora, o mores…

  3. Pesho said:
    „41% неграмотни в България!!!“

    Вероятно под тези 40 или 41 % неграмотни в БГ европейските статистици са имали предвид хора, които имат незадоволителни умения в четенето, математиката и пр. Според същата статистика под 60 % от 22-годишните малтийци и португалци имат средно образование, понеже над 30 % от учениците в Испания, Португалия и Малта напускат преждевременно училище. (При нас напусналите преждевременно, ако се доверим на публикация във в. Дневник”, цитираща тези данни, са 15 %. Защо тогава сме по-неграмотни от испанци, португалци и малтийци не става много ясно, но както и да е.) Други данни от тази статистика са, че 17 % от чехите и румънците на възраст 30-34 години имат висше образование, а у нас този процент е почти 28 %. В Дания, Ирландия и Люксенбург 50 % от хората имали диплома от университет. (Люксенбург има, впрочем, доста висок стандарт на живот и някакво провинциално висше училище. Във Великото херцогство сигурно има обаче доста хора с добро образование, дошли от другаде заради по-високия стандарт на живот.)

    Из http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/19/1077606_bulgarite_masovo_zavurshvat_gimnaziia_no_41_sa/

    „Образованието в ЕС

    – 40% от българите и румънците имат незадоволителни умения в четенето, математиката и науките.
    – Във Финландия делът на неграмотните хора е под 10%
    – 78% от децата в България посещават предучилищна група, във Франция – всички,
    32% от датчаните и 22% от финландците и шведите участват в образователни или учебни занимания и след 25 години.
    – Едва 17% от населението на Чехия и Румъния на възраст 30-34 години има висше образование
    – Близо 50% от хората в Дания, Ирландия и Люксембург имат диплома от университет.
    – Под 60% от 22-годишните малтийци и португалци имат средно образование.
    – Над 30% от учениците в Испания, Португалия и Малта напускат преждевременно. В Хърватия, Словакия, Полша и Чехия делът им е 4-5%.”

  4. А аз ще гласувам за г-жа Кунева. Тя е единствената, която досега е казала нещо положително за българите в чужбина. Никой от другите кандидат-президенти не е бил толкова ангажиран в посланията си към българите живеещи в чужбина.
    За кой друг да гласувам? Дали за измисления бизнесмен с много паспорти от „Другата България“ дето всеки ден си мени името или за големио патриот Болен Сидеров?

  5. „Трибун said:

    Хайде стига с тези депутати от чужбина! Като толкова искате елате си в Бг-то ако ви стиска дупето пък се кандидатирайте!“

    Трибун, нали това е нашата цел: колкото повече емигранти се върнат в България, толкова по-добре. Българите трябва да инвестират своя труд и талант в България, не в чужбина. Затова Родината, в лицето на политиците, трябва най-сетне да престане да им показва среден пръст. Защо няма избирателен район в чужбина, защо ни пречат да гласуваме, защо ни забраняват да бъдем избирани, защо се опитват да ни отродят? Ето на тези въпроси трябва да си отговорим, преди да обиждаме на „не ви стиска дупето“. Член 65 на Конституцията забранява на българите с двойно гражданство да се кандидатират, дори и да живеят постоянно в България. Няма друга европейска държава с такава забрана. Така че въпроса не е в „стиска ли ви дупето“. Въпроса е в това има ли нужда Родината от нас или не. Това е и ВЪПРОСА който Еврочикаго задава на Кунева.

  6. Хуабаво, да приемем, че г-жа Кунева я изберат. А после? Президентската институция почти няма власт в страната. Вярно, има квоти в куп институции, но все пак, как смята г-жа Кунева да прокара вижданията – нали най-важното е какво пише в законите? Без депутати и даже мнозинство в парламента, нищо не може да стане. Ще направи ли г-жа Кунева своя партия така че да се бори за влизане в следващия парламент?

  7. Меглена Кунева – президент ?! Време е този символ на номенклатурата след „жълтата вълна” да яхне и гражданското общество в България.Тя ли пак ще „защитава” българските интереси? Тя ли ще допусне български емигранти да станат
    фактор в управлението на нова България ?

  8. Поздравления за PR екипа на кандидат Президент Кунева.
    Ще гласувам за нея, ако ни съобщи миграционния си произход:
    Коя хаплогрупа е по бащина и майчина линия.
    За справка:
    http://www.FamilyTreeDNK.com
    http://www.23andMe.com
    Благодаря

  9. Меглена Кунева е една измамничка – да припомняме ли пак как излъга избирателите си по най-грозен начин на изборите за Европейски парламент? Какво от това, че е научила като папагал да повтаря малко общи приказки (забележете – без никакви ангажименти – „ще видим“, „ше повдигнем въпроса“… при това все за неща, в които един президент всъщност няма правомощия да се бърка). Ще ни обясни ли Кунева връзката между нейната позиция на „Мисис Йес сър“ като главна преговаряща за влизането на България в ЕС (при което тя „пропусна“ да договори изгодни условия за България) и внезапното й назначаване в борда на голяма френска банка? Какви точно са знанията й за банково дело и с какъв конкурс е назначена там?

  10. Другарката Кунева нищо не предлага освен замазване на раната за да продължи под маската процеса на разлагане. Спестяващия причините за настоящото е просто един слуга на причинителите на бедите ни като народ, нация и семества.

  11. „- В гр. Гоце Делчев се намира Институтът по история на българската емиграция в Америка «Илия Гаджев», бихте ли приели покана да го посетите до изборите?

    – До момента аз получих подкрепа от много неправителствени организации. Този институт не е сред тях.“

    Отговорът на този въпрос не звучи добре някак си. Не знам дали Иститутът по история на българската емиграция в Америка е подкрепил който и да било кандидат за президент, но ако какъвто и да било подобен иниститут, или музей, или фондация, или друг вид НПО не е заявило, че ще подкрепи този или онзи кандидат за държавен глава (а може и нито един да не е заявило, че подкрепя, защо не), то може ли да се каже, че подобни институти са длъжни да заявяват политическа подкрепа, за да им се обърне изобщо някакво внимание?

    Може г-жа Кунева да има, да кажем, много наситена предизборна програма. Може в нея да са включени и всичките НПО, които са заявили, че я подкрепят политически. Но точно такъв тип отговор не звучи добре, според мен, не работи за нейния имидж – който разбира се е много важен за всички кандидати за президенти. Може би, ако би приела покана и от НПО-та, които не й са декларирали изрична подкрепа, и ако би пленила хората в тези НПО, така да се каже,(ако би приела поканата да ги посети), те биха я подкрепили политически. Но да се обвърва обръщането на внимание на един културен институт с изрична политическа подкрепа от негова страна може да се изтълкува като знак за политическо търгашество преди още кандидадът да е дошъл на власт.

  12. Уважаеми приятели противник съм на Миглена Кунева по четири основни договаряния за влизане в Евро съюза.1.Затваряне на 3 Атомни реактора от Козлодуй.2.Петдесет процента от Субсидията по Евро фондовете./за разлика от Полша 3.Липса изобщо подпомагане на Тютюнопроизводителите.4.Най висок акциз за авто горива в Е.С.Не случайно бе наречена Мис СИ/Да/Не отсоява никакви защитни позиции на Земеделското производство /Пример производсво на Домати България 400,000 тона Гърция 4,000,000,000 тона.Има и още доста утежняващи договаряние за подписване на Евро договора за присъединяване.

  13. Тя добре го казва, но дали го мисли искрено? Гледайки какво свърши за България докато беше комисар – АЗ НЕ Й ВЯРВАМ. ТЯ НЕ Е МОЯТ ИЗБОР.

  14. Мога само да приветствам г-жа Кунева, че казва това, което никой друг български политик за 20 години не посмя да каже. Да си пожелаем горните думи да намерят място и в предизборната и програма тук meglenakuneva.bg

  15. Анкетата на Еурочикаго е отличен случай българските кандидат президенти да кажат какво мислят за мястото и ролята на българите в чужбина. Тия въпроси трябва да се зададат и на Бойко, а не журналистките на Труд да го питат колко му е отслабнал бицепса!

  16. Хайде стига с тези депутати от чужбина! Като толкова искате елате си в Бг-то ако ви стиска дупето пък се кандидатирайте!

  17. Личи, че се е подготвила старателно – пълна зубрачка, но тя ще направи като президент за България точно толкова, колкото направи като Еврокомисар – нищо, нула, зиро…

  18. Г-жа Кунева предлага нов обществен договор, своебразен рестарт на българската демокрация. Трябва да я подкрепим!

  19. Чета отговорите на г-жа Кунева и се радвам, че е така добре подготвена.
    Личи, че е жена, която има също нужната скромност, но и желание нещата да се случват.

    Живея в чужбина и наистина виждам в нейно лице един достоен кандидат!
    За кандидат вице-президента обаче си признавам, че не знам много и не съм го чувала. Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *