Home » Избрано

Медийна диктатура

2011.07.06 Няма коментари
Spread the love

Македонското правителство заглуши три опозиционни вестника

Над 200 македонски журналисти протестираха вчера в Скопие, след като три критични към премиера Никола Груевски вестника бяха принудени да прекратят дейност през уикенда. Демонстрацията под названието “Марш на солидарността” е организирана от Сдружение на журналистите и имаше за цел да алармира, че свободата на медиите в страната е застрашена.

“Ние сме против политизирането на нашия протест. Това е протест на солидарност с всичките ни колеги, чиито трудови права са били нарушени”, заяви Насер Семани, председател на Македонската журналистическа асоциация, цитиран от “Утрински весник”.

Опозиционните вестници “Време”, “Шпиц” и “Коха е ре” бяха затворени и около 100 журналисти бяха принудени да вземат неплатен отпуск, след като сметките на изданията бяха замразени заради неплатени данъци. Собственикът им – местният магнат Велия Рамковски, е в затвора от 2010 г. по обвинения във финансови и данъчни престъпления. Той притежава и опозиционната телевизия А1, чиито банкови сметки също са блокирани, тъй като според обвиненията дължи на държавата данъци в размер на 9 милиона евро. По всяка вероятност А1 ще последва съдбата на трите вестника, които пък дължат 1 милион евро. Повечето журналисти в телевизията също са в принудителен неплатен отпуск. Междувременно “Утрински весник” пише, че А1 се продава за 25 млн. евро, с част от които иска да погаси дълга си.

Затварянето на опозиционната преса след поредната победа на премиера Никола Груевски на парламентарните избори миналия месец повдигна с особена острота въпроса за свободата на медиите в Македония.

“Кабинетът на Груевски иска да закрие трите вестника и телевизията, защото критикуваме управлението му. Няма свобода на словото в нашата страна. Ние сме на нивото на най-ужасните африкански диктатури, като тази на Мугабе в Зимбабве”, твърди журналистът Бранко Геровски пред БГНЕС. Според него обвиненията срещу четирите медии са изфабрикувани и целят да поставят под контрола на правителството македонските журналисти.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също изрази загриженост за ситуацията в Македония. Миналия месец дебатът за тормоза на правителството над опозиционните сили нажежиха и изтекли американски дипломатически грами, разпространени от сайта Wikileaks и предоставени на EurActiv и bivol.bg. В тях бе описано как Груевски и неговото правителство използват репресии, за да заглушават критиките на несъгласните с властта. Сред арсенала им са обвинения в длъжностни злоупотреби срещу видни опозиционни членове, публични арести, разследвания и сплашвания. Тези действия се представят пред обществото като борба на правителството срещу корупцията.

Миналият месец премиерът Никола Груевски спечели за трети път изборите в Македония. Най-вероятно до края на седмицата той ще внесе в парламента списък с новите министри и програмата на правителството. Очаква се ВМРО-ДПМНЕ на Груевски да се коалира с албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети.

Източник: в. “Капитал”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.