Home » Избрано

Б. Димитров извади списък с български царе, кандидати за паметници в Македония

2011.07.05 Един коментар
Spread the love

Списък с български царе, на които да бъдат издигнати паметници в Македония, предлага директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

“Въодушевен и много благодарен на правителството на Никола Груевски, което издигна вече паметници на четири български национални герои и смята да възстанови и други – по-специално, на братята Кирил и Методий, и на Климент и Наум Охридски, се осмелявам да предложа на македонското правителство мотивиран списък с няколко български царе. Те са оперирали на територията на Македония през средните векове”, заяви историкът, цитиран от Фокус.

Номер едно в списъка е кан Кубер, който през 680 г. основава в Битолско-Прилепското поле втора българска държава на Балканите, след като по същото време брат му кан Аспарух основава в Мизия днешната българска държава. Кан Кубер се опитва, но претърпява неуспех в опита си да превземе Солун и да го направи своя столица. Но в замяна на това – разширява територията на държавата си с днешна Източна Албания, цяла Вардарска Македония и Косово.

На второ място в списъка е кан Крум (801 – 813). Според редица учени кан Крум произхожда от династията на кан Кубер и по този начин формира нова българска управляваща династия. Той разширява територията на България с Тракия и Вардарска Македония.

На трето място – цар Борис Кръстител (852 – 889). Покръствайки България, покръства и прадедите на днешните македонци. Любопитното е, че според т.нар. Брегалнишка легенда покръстването в Македония става под личното ръководство на Светите братя Кирил и Методий, като тяхна база е бил град Равен, в днешна Източна Македония, чийто развалини бяха открити от скопските археолози близо до град Кочани.

На четвърто място – цар Роман (980 – 997). Цар Роман резидирал в град Скопие, който превърнал в своя столица. По този начин превърнал малкото провинциално градче в голям и добре укрепен град. Той е известен с това, че край Скопие е построил манастира „Свети Георги”.

На следващо място – цар Иван Владислав (1015 – 1018), отстоявал героично независимостта на българската държава и загинал в битка с византийците край град Драч, дн. Албания. От един надпис става ясно, че той е построил и крепостта Битоля.

Накрая – цар Константин Тих, който е бил управител на Скопие до 1257 година, когато благодарение на прекрасните си войнски качества той е отблъснал нападение на Скопие на византийци и сърби. Поради това е бил избран за български цар от болярския съвет и управлявал повече от 20 години, каза Божидар Димитров.

И зточник: Аctualno

Паметник на цар Самуил бе поставен в центъра на Скопие, в края на юни. Паметникът, изработен от мрамор, е висок 5 метра и е издигнат на постамент от 3,5 метра. Скулптурата е изработена в Италия, а неин автор е Димитър Филиповски.

Новият паметник се издига в македонската столица седмица след като там бе монтирана 22-метровата статуя на Александър Македонски, което предизвика гневна реакция и в Гърция.

Сърцето ми се преизпълва с радост и гордост, че в центъра на Скопие е вдигнат паметник на един велик български цар,на един достоен български владетел, коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

One Comment »

  • bodzhov_zv said:

    не е трудно да се изготви такъв списък, защото проектът “Скопие 2014” е навсякъде в нета. Присвояването и измислянето на история от Република Македония обаче няма да спре до Гърция и България. За никого не е учудващо, че в Скопие ще бъде издигната тридесетметрова статуя на Батман – македонец от Прилеп, който промени света:)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.