Home » Избрано

Трябва да има дебат за ограниченията, които имат българите с двойно гражданство при участието им в изборите

2011.06.10 Няма коментари
Spread the love

Това заяви в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време“ депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев по повод настояването на Румяна Угърчинска да се премахне „грешното и вредно за България тълкуване на двойното гражданство и дискриминацията, която то поражда”.

„Наистина трябва да има такъв дебат! Аз съм ЗА такъв дебат! Подкрепям и омбудсмана Константин Пенчев, подкрепям и госпожа Угърчинска, че трябва да има такъв дебат, защото общественият живот търпи развитие, трябва да се развиваме! Наистина, в някои случаи, твърдя, че Конституцията и някои от законите са правени в България през последните няколко години заради някои хора. И конкретните примери са ясни на гражданите и на нашите зрители. Имаше някои закони, които бяха… акцентираха своята посока на равитие и заради Царя – Симеон Сакскобургготски, и заради разни други политици, които не са родени в България. Мисля, че това трябва да го забравим и да вървим напред!“, това заяви в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време“ депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев по повод настояването на журналиста Румяна Угърчинска да се премахнат „грешното и вредно за България тълкуване на двойното гражданство и дискриминацията, която то поражда“, в отговор на което пък Константин Пенчев обеща, „да бъдат обсъдени проблемите, свързани с участието на българите с двойно гражданство в управлението на страната ни“.

В „Местно време“ Румяна Угърчинска обясни, че „става дума да се осъществи един елементарен принцип на равноправие“. Според нея не може, след като член 26 от Конституцията предвижда равни права за всички българи, в член 65 и член 93 да е записано, че за народни представители и президент могат да бъдат избирани единствено български граждани, които нямат двойно гражданство и са живели последните 5 години в България.

„Става дума за една гражданска позиция, тъй всички български граждани трябва да имат равни права, независимо дали се намират в или извън границите на страната!“. Угърчинска бе категорична, че има обществена нагласа промяната да се случи, тъй като „все повече българи напускат България – някои от тях се установяват, някои от тях придобиват двойно гражданство, някои от тях се установяват зад граница, други се връщат, но днес това няма особено значение, а от значение е да бъде обединена България и да не се прави разлика, нито пък дискриминация в правата на тези граждани. Освен това трябва всички да си припомним, че всички българи – били те и с някакво други гражданство, са с двойно гражданство, защото имат и европейско гражданство, а в това европейско гражданство са вписани права за равноправие и става дума наистина за човешки права!“


Източник: http://mestnovreme.com/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.