Home » Избрано

Социолози: Кризата във властта може да опорочи вота наесен

2011.06.30 Няма коментари

Властта се стреми да избегне превръщането на изборите във вот на доверие, а те имат точно този смисъл. Това заяви проф. д-р Петър-Емил Митев, социолог и политолог.

Според него има ерозия на властта, а медиите все повече се стараят да бъдат удобни на управляващите, въздържайки се да говорят и пишат достатъчно критично за отрицателния рейтинг на Бойко Борисов.

Политологът е на мнение, че демократичният процес е поставен под въпрос. Шансовете нещата да се обърнат в голяма степен се отнасят до общественото мнение и дали медиите ще подкрепят неговите изяви. Като такива той определя SMS-ите до членове на ВСС и инициативата “Ден без Бойко Борисов”.

Друг решаващ фактор са оценките, които получаваме от Европа и същността на изборите, които ще имат необичайно значение. От тях ще зависи развитието на демократичния процес у нас.

Митев разкритикува българския парламентаризъм. Той припомни, че при дебатите за вота на недоверие отсъстваха премиерът, Синята коалиция и “Атака”, отсъстваше и самата аудитория. “Това говори за ерозията на парламентаризма – отричане на опонента чрез отричане на парламентаризма”, смята той.

Емил Митев смята, че най-голямата опозиционна политическа сила – БСП, има интерес да изтъкне значението на изборите като вот. Политологът е категоричен, че социалистите трябва да подкрепят кандидат с реални възможности за победа на президентските избори. В този смисъл не е правилна партийната гледна точка БСП да има задължително свой кандидат. От друга страна това би намалило шансовете на Меглена Кунева да постигне победа.

Основният проблем на изборите наесен според доц. Антоний Тодоров е дали обществото ще види изборите като вид промяна и дали ще се мобилизира електоратът. “Ефектът на тези избори ще бъде нещо като “спирала на мълчанието”, коментира още той.

Именно президентските избори, според политолога, ще покажат дали ГЕРБ ще придобие по-голяма власт, т.е. дали ще има “вся власть советам”. Тодоров смята, че е възможно Меглена Кунева да стане президент при два варианта – ако бъде подкрепена от БСП или ако бъде подкрепена и представена едва ли не като кандидат на ДПС. Засега обаче нито една партия не е заявила подкрепа за нея още на първи тур.

Политологът Георги Карасимеонов смята, че тези избори 2 в 1 ще бъдат уникални, ще бъдат предизвикателство за политическите партии, които ще трябва да прилагат необичайни подходи, за да печелят общественото доверие.

Като цяло политолозите са на мнение, че никога досега не е имало такава криза на лидерския потенциал в партиите. Закъснялото обявяване на кандидатите ще обезцени вота, защото реално хората няма да имат време да се запознаят с тях. Това означава, че обществото няма да може да вземе информиран избор.

Източник:   Фрог.нюз

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.