Home » Избрано

Омбудсманът предлага референдум за евтаназията

2011.06.30 Един коментар
Spread the love

Пенчев: Питайте гражданите заедно с другите избори

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати писмо до председателя на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, в което предоставя становището си по проекта на Закон за евтаназията, внесен от народния представител Любен Корнезов, съобщават от институцията.

Според омбудсмана, когато един проект бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, трябва преди всичко да бъде обсъждан духът на закона, а едва след това да се говори за детайлизиране и прецизиране на неговите текстове“. „Убеден съм обаче, че в конкретния случай трябва да стигнем по-далеч и преди да обсъждаме духа на закона, задължително е да чуем мнението на българското общество по въпроса за евентуалното законодателно уреждане на възможността в Република България да се прилага евтаназията”, смята той.

Затова омбудсманът предлага да се проведе референдум за легализирането на евтаназията в страната, тъй като въпросът “наистина засяга пряко първото от основните човешки права – правото на живот”. Според него въпросът не е толкова юридически и не е свързан с целесъобразност или с политическо решение, не попада и в кръга на ангажиментите ни като държава – членка на Европейския съюз, а и като страна по международни актове, а е въпрос на “на морал, на народопсихология и на ценностна система”.

В писмото си Константин Пенчев пише: „Моето становище е, че преди въобще да обсъждаме внесения в Народното събрание законопроект, трябва да чуем мнението на обществото. Може би именно този въпрос, засягащ основно човешко право, трябва да бъде решен от гражданите. Важността на решението изисква то да бъде взето пряко от българския народ и затова предлагам да приложим разпоредбите за произвеждане на национален референдум за първи път от създаването на Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление”.

Според омбудсмана е напълно възможно, а и най-икономично от финансова гледна точка, заедно с изборите да бъде произведен и национален референдум за прилагането на евтаназията в България. Именно по този начин въпросът е решен и в редица други демократични държави.

Източник:  vsekiden.com

One Comment »

  • bodzhov_zv said:

    Закон за евтаназцията е напълно безсмислен при сегашната ситуация в здравната система. Ако болният няма достатъчно енергия, желание и пари, за да се бори с бюрократичната машина, няма никакъв шанс да оцелее. И за какво ни е закон за евтаназията?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.