Home » Избрано

Огромен паметник на Александър Македонски в центъра на Скопие

2011.06.26 2 коментара
Spread the love

Част от паметника

Македонските власти поставиха наскоро огромен бронзов паметник на Александър Македонски на централния площад в Скопие и паметник на Филип Втори Македонски в Битоля.

Скулптурата в Скопие е висока 13 метра и тежи 35 тона. Поставена е върху 10-метров постамент. Паметникът, официално наречен “Воин на кон”, е изработен в Италия, а негов автор е Валентина Стефановска.

Монументът в Битоля е с по-скромни размери – осем метра.
Проектът струва на Македония, която е една от най-бедните държави в Европа, 9.4 милиона евро.

Поставянето на паметника допълнително раздразни Гърция, която от дълго време обвинява бившата югославска република, че се опитва да открадне нейното елинистично наследство. Заради спора за името на Македония Атина блокира членството й в НАТО и ЕС.

Новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис е заявил пред македонския си колега Антонио Милошоски, че вместо да пише наново историята, македонското правителство трябва да пише бъдещето и вместо да гради стени и паметници, приоритетът му трябва да бъде прокарване на мост между двете страни.

Македонският премиер Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели отново на предсрочните парламентарни избори през юни, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

Преди няколко дни еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отправи безпрецедентно предупреждение към Македония, че може да загуби статута си на кандидат член на Европейския съюз, ако не покаже резултати в реформите и ако продължава да предприема действия, приемани от Гърция като “провокации”.

Много от критиците на Груевски в Македония се обявиха срещу проекта още при обявяването му с аргумента, че ще струва прекалено скъпо на една държава с 32 процента безработица. При това паметникът е само елемент от далеч по-грандиозен и скъп архитектурен проект.

“Това е голям и много скъп паметник. Щеше да е по-добре, ако парите бяха използвани за изграждане на фабрики, болници, училища или магистрали. Това е загуба на средства”, оцени 32-годишната безработна икономистка Катарина Илиевска, цитирана от БТА.

Паметникът ще бъде открит официално на 8 септември по случай 20-та годишнина от независимостта на Македония.

Източник: Медияпул

2 коментара »

  • bodzhov_zv said:

    Това е само част от безумния план за развитие на столицата на държавата с измислена история, език и народ.
    Тук можете да видите как ще изглежда всичко през 2014 г.

    http://www.youtube.com/watch?v=iybmt-iLysU

  • didatzeni said:

    Какви македонци са тия ФИРОМ-ци.Ако наистина бяха независими от преди 20 год,то от тогава щяха да се наричат Македония.Май ще си останат на същото ниво,на което са сега,до като не си оправят името.Те непрекъснато плюят и по България,и по Гърция.Май само с Албания имат добри отношения.:)))

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.