Home » Избрано

Правителство на напазаруваното мнозинство

2011.06.26 Един коментар
Spread the love

Субсидията за ГЕРБ набъбва с над 4 млн.лв. благодарение на “независими” депутати

Държавната субсидия за управляващата партия ГЕРБ скача с над 4 милиона лева за тази година след “трансфер” на средства, предназначени за други партии, но отнети от тях, след като напусналите ги депутати, водещи се “независими”, са декларирали “принадлежност” към ГЕРБ. Такива са паричните измерения на политическите размествания в парламента през последната половин година, а чисто политическият ефект е гарантиране на правителственото мнозинство.

Сметките за сериозното увеличение на субсидията на ГЕРБ произтичат от официалните данни на Министерството на финансите, предоставени на депутатите от левицата Петър Курумбашев и Антон Кутев. Двамата поискаха отговор от министерството, когато се заговори, че независими депутати с “декларация за присъединяване” са “пренесли” в друга партия полагащите се за присъствието им в парламента субсидии.

От анализ на тази справка става ясно, че поне 9 независими депутати са декларирали пред финансовото министерство принадлежност към партията на Бойко Борисов. В отговора си обаче Дянков не е посочил имената на народните представители.

“Правителство на напазаруваното мнозинство”

“Ще продължава ли да твърди Бойко Борисов, че партия ГЕРБ има правителство на малцинството или ще признае, че партия ГЕРБ има правителство на напазаруваното мнозинство“, запита Курумбашев в петък, след като представи данните от МФ.

Справката сочи, че субсидиите на големите партии са скочили драстично през първите месеци на тази година в сравнение с миналата, без да има промени в начина на изчисляването им или в базови показатели.

“В момента дори партия, която е получила повече гласове на изборите, получава по-малко субсидия”, обясни в Народното събрание Курумбашев последиците от движението на субсидиите.

Прави впечатление първата политическа партия – ГЕРБ, която за 2010 г. е получила 17 819 000 лв. субсидия, а само за първото тримесечие на 2011 г. е получила 5 451 000 лв. Ако умножите по четири, което е коректният подход, ще се окаже, че ГЕРБ трябва да получи близо 22 млн. лв. през тази година”, каза Курумбашев. Той бе направил сметките при сегашното статукво и без евентуална нова промяна на подкрепата на ГЕРБ в парламента от още “независими”.

Според депутата очевидно ГЕРБ е “нараснала” и по тази причина ще получи четири милиона лева повече. Отговорът, по думите му, се вижда “всеки ден в гласуванията и става благодарение на това, че има 9 независими народни представители, които са декларирали принадлежност към управляващите”.

Ще задам втори уточняващ въпрос към министър Дянков, за да каже защо на едни партии им нарастват субсидиите, а пък на други намаляват”, продължи Курумбашев.

Например за 2011 г. РЗС получава 286 хил. лв., (след като парламентарната й група се разпадна при напускането на петима депутати – бел. ред.), партия “Лидер” получава 420 хил. лв., а НДСВ – 388 хил. лв. Две извънпарламентарни партии, които очевидно имат по-нисък резултат, получават повече субсидии”, каза Курумбашев.

От справката, която му е била предоставена, ясно се вижда и разлика във финансирането на БСП в сравнение с изминалата година.

“По принцип на всички политически партии малко са се увеличили парите, защото има едно малко увеличение, което е свързано с минималната работна заплата, но има някои партии, на които драстично повече са се увеличили парите”, обясни Курумбашев, като не стана ясно каква е тази индексация, при положение, че от миналата година досега минималната заплата не се е променяла.

Той даде пример с партия “Български социалдемократи”, партньор на Коалиция за България, която е получила 180 хил. лв. за миналата година, а тази година – 53 хил. лв. за първото тримесечие, което означава,че ще получи 310 хил. лв. за цялата година, “но при други нарастването очевидно е много по-голямо”.

За Коалиция за България като цяло финансирането миналата година е било 6.670 млн. лв., а тази година е 2 млн. лв. за тримесечието”, обясни народният представител. Така на практика щяло да се получи, че ръстът на субсидията за БСП в парламента е 1.3 млн. лв.

Преди дни зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков съобщи, че принадлежност към парламентарната им група е декларирал напусналият “Атака” Камен Петков. По този начин на практика и социалистите получават около 200 000 лева допълнително от “принадлежността” на този депутат.

Според левицата обаче това не било равносилно на деветимата, декларирали принадлежност към ГЕРБ, защото с помощта на уж независимите гласове се вземат управленски решения.

“Всички политически партии имат нарастване на субсидията – факт, само че едни от тях плащат за мнозинството си и купуват депутати и тези купени депутати са всъщност онези, които поддържат парламента и нямаше да има вот на доверие, ако не бяха тези депутати. Щеше да бъде очевидно ясно, че е провалено управлението”, заяви от своя страна Антон Кутев.

На въпрос дали БСП ще се откажат от “волеизавлението” на независимия Камен Петков, той заяви: “Никога не сме го приемали, за да се отказваме от него”.

Деветимата “неизвестни”

Така и не става ясно кои точно 9 независими депутати са написали “декларация за принадлежност” и само по идейни причини ли са извършили това. От Министерството на финансите отказват да дадат справка за имената им, защото това било волеви акт на личността и само подписалият декларацията можел да го разгласи.

И проверка на Сметната палата не може да докаже подозренията, че депутатите, подписали за “принадлежност”, са били възнаградени по подходящ начин за новата си лоялност. Палатата одитира приходите и разходите на партиите, но в партийните ведомости никъде няма да бъде отбелязано евентуалното “възнаграждение”.

През февруари т.г. шестима независими депутати – Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Тодор Великов, Марио Тагарински (отцепили се от РЗС) и Венцислав Върбанов (влязъл в НС с листата на Синята коалиция) обявиха в официална декларация, че подкрепят правителството на ГЕРБ. Не е ясно подавали ли са и писмени декларации в МФ и ако да, какъв е бил техният личен интерес да го направят.

Цветанов: Манипулация е, че независимите се държат с призовки

Същевременно вътрешният министър Цветан Цветанов определи като “политическа манипулация“ изявлението на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, че независими депутати подкрепят правителството и мнозинството на ГЕРБ, защото са притискани със спрени призовки и разследвания.

Такова тълкувание на допълнителните гласове за ГЕРБ представи в четвъртък лидерът на ДСБ. Същия ден стана ясно, че Синята коалиция отправя питане до Сметната палата кои партии са приели независими депутати да декларират принадлежност към тях, въпреки че нямат право да се присъединяват към друга парламентарна група.

“Това е поредната политическа манипулация, която не си заслужава да бъде коментирана, защото МВР или министърът на вътрешните работи не могат да спират преписки, защото това е нарушаване на законодателството. Така че в тази посока това са безпочвени обвинения“, коментира Цветанов.

“Но съвсем нормално е да чуваме подобни обвинения в предстоящия вот, защото кампанията, за съжаление на част от нашите опоненти, ще минава в негативизъм, в провокиране на някаква агресия, но аз ви уверявам, че стилът и методите на провеждане на кампания, и ние сме го доказвали през последните четири години, че нашите кампании винаги са позитивни, и ние няма да се подадем на подобни спекулации и провокации, които ще има от съответните предизборни щабове“, каза министърът.

“Това вече е комплекс за малоценност, може би от това ,че не си в състояние да бъдеш реален политически фактор в предстоящите избори, и затова се стремят по този начин да се говорят небивалици, които, според мен, пак казвам, не си заслужава да бъдат коментирани“, посочи Цветанов.

Независимите оскърбени, ще съдят Костов

И независими депутати демонстрираха, че са обидени от думите на Костов и се заканиха да го съдят.

“Ако Иван Костов има данни за спрени призовки срещу независими депутати, нека да ги изнесе, защото, ако не докаже тази своя теза, смятаме да заведем дело срещу него“, заяви независимият народен представител Тодор Великов. Той беше подкрепен от Дарин Матов, Димитър Колев и Камен Петков.

“Ако от Синята коалиция продължат “така неистово, кресливо и антидемократично да говорят срещу независими народни представители”, тогава ние ще огласим кой от лидерите на Синята коалиция е предлагал на трима независими депутати да се присъединят към коалицията“, продължи да изнася детайли от задкулисния парламентарен живот Великов.

Според него в момента някой се стреми да “изрекетира” българското правителство заради това, че деветима народни представители са го подкрепили. “Точно в този момент България най-малко има нужда от криза в правителството и в българското общество, която да доведе до неясно управление и да стигнем до варианта в Гърция“, каза Великов.

Източник: http://www.mediapool.bg/

А ето и таблица със субсидиите за отделните ПП

(Информацията е на Министерство на финансите, получена от Eurochicago.com благодарение на “Радио К2”)

Политическа партия ————  2010 ————     2011
ПП ГЕБР     ———                17 819 548   ———         20 954 73б
БСП        ———                     6 673 195      ———        7 847 283
ДПС        ———                    6 165 485      ———         7 250 246
AТАКА      ———                  4 102 108    ———         4 823 837
СДС         ———                    1 657 427   ———          1 949 036
РЗС          ———                   1 474 731      ———       1 734 197
Лидер       ———                 1 428 397      ———       1 679 711
НДСВ     ———                   1 321 163       ———      1 553 610
ДСБ           ———                     990 221      ———      1 164 441
ОЗ           ———                        193 928     ———      228 048
БСД          ———                       180 355     ———     212 087
ДСХ       ————                          180 355    ———     212 087
ПП “Рома”       ————               180  155     ———    212 087
ПП Комунистическа партия на България –180 355 — 212 087
ПП Земеделски съюз “Ал. Стамболийски” –180 355 — 212 087
ПП “Нова зора”    —————————–      180 355   — 212 087
ПП Българска социалдемократическа п. в Б-я —18 000 —21 167
Радикалдемократическа партия    ————-   18 000   —-  21 167
Общо ———————-                     42 944 333 —–  50 500 000

За какво партиите харчат парите от държавната субсидия

Когато в края на мандата на тройната коалиция беше прието драстичното увеличение на държавното финансиране на партиите (от 3% на 5% от минималната работна заплата, или по 12 лв. за всеки спечелен глас на парламентарните избори ) аргументите в полза на това бяха, че така ще се намали чувствително възможността партиите да получават средства с неясен произход и ще бъдат независими. И че внушителната сума ще се използва от политическите формации главно за подготовката на кадрите им, както и да обучават собствени експерти.
Само за миналата година средствата, които спечелилите над 1% на парламентарния вот формации получиха, беше 43 млн. лв. При това сумата беше намалена с 15% заради икономическата криза. За тази година издръжката на политическите формации ще струва на бюджета 50 500 000 лв. Големият въпрос обаче е как тези пари се харчат.

Джаджи вместо експерти

“Необходимо е партиите да развиват свой собствен експертен капацитет, а не да разчитат само на наети външни експерти и агенции. Вместо това обаче средствата от държавната субсидия обикновено се изразходват за външни експерти, PR агенции и реклами в медиите”, казва Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. “Затова бяхме предложили 10% от държавната субсидия да се предоставя срещу развити проекти за усилване капацитета на аналитичните звена към партиите, стипендии за техни кадри, образователни мероприятия за персонала и детайлно развитие на програми и стратегии”, добавя той. Като пример Смилов посочва Великобритания, където партиите нямат право да използват държавните средства за закупуване на тв и радиореклама например.

Проверка на “Капитал” показа, че партиите харчат субсидията си главно за заплати, наеми и консумативи на централите си и местните партийни клубове, както и за командировки на активисти в страната и чужбина.
Миналата седмица ГЕРБ обзаведе министрите и депутатите си с iPad-и и плати за скъпите устройства над 200 000 лв. от държавната субсидия. Преди година премиерът Бойко Борисов пътува с правителствения самолет до Испания за сметка на партията. Като причина за скъпия воаяж тогава от централата на ГЕРБ посочиха среща с лидера на испанската Народна партия Мариано Рахой, но най-запомнящото се от посещението му в испанската столица беше присъствието му на испанското футболно дерби “Ел класико” между отборите на “Реал” – Мадрид, и “Барселона”.

Източник:  Капитал

One Comment »

 • ТОМОВ said:

  ДО ГЕРБ ДЪРЖАВАТА БЕШЕ КОРУМПИРАНА, ПРИ ГЕРБ КОРУПЦИЯТА СТАНА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА

  BY REDUTA.BG – JUNE 25, 2011

  POSTED IN: ЦВЕТОЗАР ТОМОВ

  Срамното гласуване на управляващото мнозинство в Народното събрание по повод предложението на партия „Атака” за промяна в Закона за политическите партии поражда най-малко три въпроса и дава възможност да се направят поне три крайно неутешителни извода.

  Най-напред въпросите:

  Първо. Защо изобщо трябва да се променя Закона за политическите партии, след като практиката за прехвърляне на субсидии от една партия на друга при пазаруване на „независими” депутати не е уредена от него, а му противоречи? В член 25 алинея 2 на сега действащия закон изрично е заложена нормата, че партийната субсидия „се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия или коалиция”. Получените гласове не се изменят в резултат на това, че депутат от една партия я е напуснал, следователно прехвърлянето на субсидии е съвършено незаконна практика. Тази практика е резултат на противозаконните действия на министъра на финансите, който е оправомощен единствено да определя „начина на предоставяне на средствата за субсидиране на партиите и коалициите” (член 27 алинея 2), и няма никакви правомощия да определя техния размер, който е уреден от сега действащия закон. Съгласно закона броят на депутатите от една партия няма отношение към размера на субсидията, субсидии получават и невлезли в Парламента партии, стига да са получили над 1% от действителните гласове.

  Второ. Кой следва да носи отговорност за въведения от сегашните управляващи двоен стандарт? От една страна, за да няма „политическо номадство” депутатите нямат право да сменят парламентарните си групи и да образуват нови, а от друга, се оказва, че те могат да прехвърлят полагащата се на излъчилата ги партия партийна субсидия на неин политически конкурент по съвършено криминален начин, дори без да са задължени да обявят новия си политически избор. Това, което най-вероятно се случва, е пряко корупционно договаряне зад гърба на избирателя, където партията, пазаруваща депутат, плаща с държавни пари. Всъщност това означава, че ГЕРБ е превърнал корупцията в държавна политика.

  Трето. Съзнаваме ли какви политически последици има и какви може да породи в бъдеще тази миризлива история? Управляващата партия, подкрепена през 2009 година от една четвърт от българските граждани, и загубила през 2011 година доверието на половината от тях, си напазарува парламентарно мнозинство, плати сметката с нашите пари и лиши от тях политическите си критици. При това се справи бързичко. Послушната „Атака” се озъби два-три пъти и й разказаха играта. С РЗС се случи по същия начин. Като се има предвид моралната издръжливост на средностатистическия български депутат, такава съдба ще очаква всяка партия, която най-накрая си позволи да забележи, че най-смисленото занимание на премиера Борисов през тези 2 години е рязането на ленти – 2000 по собствените му признания, падат се по 3 на ден.

  Да мина към неутешителните изводи.

  Първо. От ГЕРБ ни правят всички на идиоти, но ние сме си го заслужили. Доказателството за това е, че се позовават на член 25 алинея 3 от същия този Закон за политическите партии, за да обосноват безобразията си. Там като че ли се описва процедура за прехвърляне на субсидии „на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност”. Но само идиот може да не забележи, че в алинея 3 се уреждат специфичните случаи на разпределение на субсидиите в рамките на една коалиция, когато просто няма начин да се преброят подадените за отделните й съставки действителни гласове. С кого по-точно беше в предизборна коалиция партия ГЕРБ? С РЗС? С Атака? Да си кажат.

  Второ. Последици няма да има. А би било редно Дянков да изхвърчи от поста си, защото без негово съдействие далаверата няма как да стане, незаконно облагодетелстваните партии да възстановят надвзетите суми, а незаконно ощетените да си ги получат. Би било редно и прокуратурата да се поинтересува как така цяла сюрия народни избраници изведнъж се препълниха с топли чувства към ГЕРБ и отрази ли се това на материалното им състояние. Едва ли нещо ще могат да докажат, но поне да опитат. Би било редно, ако нищо от изброеното не се случи, да обградим Парламента както през 1997 година и да останем там докато цялата тази пасмина се измете от него. Но и това няма да се случи.

  Трето. Правителството реши да повиши минималната работна заплата. Това няма да ни направи по-богати, защото в България тя е толкова унизително ниска, че от повишаването й ще се възползват малцина. За сметка на това ще подскочат нагоре някои данъчни основи. Това както и да е. Но все пак има и стопроцентово облагодетелствувани – партиите, получаващи субсидии. Законодателят е предвидил размерът на тези субсидии да зависи от минималната работна заплата. Гласувайки за тях, ще им позволяваме да ни бъркат още по-дълбоко в джоба. А после ще си преразпределят кьоравото както им дойде по гореописания начин.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.