Home » Избрано

Минчо Христов: Губим милиарди годишно от подземните богатства

2011.06.15 4 коментара
Spread the love

Проблемът с подземните богатства в България е ужасяващ.

От 15 години насам всяка година България губи милиарди заради безскрупулния им грабеж от страна на наши и чужди фирми пред безучастния поглед на корумпирани кабинети и политици”, заяви пред „Торнадо” бившият независим депутат Минчо Христов. „Лично аз, заедно със Стела Банкова, в миналия парламент внесохме закон, с който да се направи пълна ревизия на всички концесии заменки и приватизационни сделки. Тогава не бяхме подкрепени от нито един депутат – нито от опозицията, нито от управляващите, от което човек може да си направи доста изводи… Сега този закон си отлежава в парламента. 

Аз направих запитване към председателя на Народното събрание Цецка Цачева защо не бъде внесен за разглеждане от ГЕРБ, но тя мълчи като риба. Не виждам защо дори са нужни тези антикорупционни комисии, които очевидно харчат само парите на данъкоплатеца и не вършат никаква работа. В същото време могат да вкарват милиарди в България. Условията, при които се подписват тези концесии, ги няма и в африканските държави. В Либия например Кадафи дава на концесионерите 20% от печалбите и останалото е в полза на държавата. 

В Челопечене, където е най-голямото находище на злато в Европа, канадската фирма Дънди прешъс взима 98,5% от печалбите Това правителство обаче не само, че не развали скандалната сделка, а взе, че даде на канадците, при това незаконно, златното находище в Крумовград при същите неизгодни условия за България. Държавата ще спечели от концесията около 20 млн. долара, а Дънди прешъс – 1,5 млрд. долара за целия период”, коментира Христов. Той добави, че едни от най-неизгодните концесии на подземни богатства у нас са тези с минералните извори. „Не може концесионерите да плащат едни смешни такси на държавата и в същото време да ни продават минерална вода за 70 ст. литъра, при условие, че на производителите тя не им струва нищо”, възмущава се Христов. 

Според него в никакъв случай българското правителство не трябва да допуска добива на шистовия газ край Нови пазар. „Замърсяването при добива на горивото е огромно, тъй като в почвата попадат отровни химикали. Те ще унищожат природата в района. Във Франция и Полша например, въпреки че имат находища на шистов газ, са забранили добива му. За момента няма друга технология, която да не вреди на природата. Парламентът трябва добре да бъде запознат с това и да спести 30-те млн. евро, които подготвя да даде на американската фирма „Шеврон” за изследване на залежите. Освен това не мислете, че със сигурност под почвата има толкова много газ, колкото се хвали министър Трайчо Трайков. С горивата 
политиците винаги обичат да спекулират в цял свят. Нищо чудно това да се окаже един хитър ход спрямо Русия, която няма да ни е нужна, ако, не дай си, Боже, започнем да добиваме шистовия газ”, категоричен е ексдепутатът.


Екологът Добромир Добринов: БАН е замесена в мафиотската схема


„Екооценките за това, дали дадено находище на подземни богатства е подходящо за концесия, се прави най-често от учените в БАН. Много от тях обаче продадоха душите си за пари и понякога пишат безумни доклади”, разкри пред „Торнадо” Добромир Добринов от „Зелени Балкани”. „Проблемът обаче е, че в екоминистерството има дефицит на кадри. Понякога професорите в академията правят такива прецизни оценки, които в същото време са опасни, че хората на министър Караджова не могат да се усетят. След това се налага екоорганизациите да пишат безкрайни жалби, с които искаме да се преразгледат оценките. Докато минат през тромавата администрация, концесионерите вече са закарали техниката си и започват да копаят. Миналата седмица имахме среща с министър Нора Караджова, за да изясним точно този проблем. Хората в нейното министерство допускат абсолютно едни и същи грешки всеки път. Виждаме, че тя има доброто желание да наложи някакъв ред, но проблемите са наистина сериозни”, каза още Добринов. Той сподели, че често еколозите получавали телефонни обаждания от депутати, които „приятелски ги съветвали” да спрат с жалбите си срещу концесиите. Последният подобен случай е бил с шеф на парламентарна комисия, който „помолил” Добринов да оттегли писмото си до прокуратурата. По лични съображения той обаче не пожела да спомене името на народния представител, който бил част от управляващите. 


Минният монопол опоска златото и медта

Лъчезар Цоцорков

Минната камара в България, която стопанисва най-големите находища на подземни богатства, годишно прибира стотици милиони, докато за държавата остават жълти стотинки. Председателят на камарата Лъчезар Цоцорков, който е шеф на меднодобивния комбинат „Асарел медет” до Панагюрище, отчита годишни печалби от около 100 млн. евро. Друг мастит шеф на меднодобивна фирма е Цоло Вутев. Според запознати чрез комбината си „Елаците мед”, който работи до село Чавдар, за 5 години е отчел печалби над 1 млрд. евро. Заради неизгодните концесии държавата печелела едва около 1% от огромните суми. В камарата влиза и канадската фирма „Дънди Прешъс”, която по груби изчисления ще спечели около 25 млрд. долара от най-голямата златна мина в Европа – тази в Челопечене. Един от най-скандалните случаи с подземните богатства се свързва с името на Христо Ковачки, който беше осъден условно за укриването на 16 млн. лв. данъци в мината в Бобовдол, която получи на безценица от правителството на тройната коалиция.

Източник: Фрогнюз
http://frognews.bg/

Gold

Тази фотография от nationalgeographic.com е направена в Гана, но дали подобна снимка не може да се направи и у нас?

4 коментара »

 • Zakonotvorcite said:

  Под благовидни предлози и обяснения се създават правила в полза на различни мастодонти, институции и чиновници

  Всеки път, когато идват на власт, партиите се кълнат, че ще правят закони в полза на хората. И всеки път става точно обратното. Законите са основно в полза на различни институции, чиновници, фирми, а понякога и за или против отделни лица. Но като цяло по-скоро вредят, отколкото помагат на болшинството граждани.

  Да вземем последния пример около идеята на ГЕРБ да въведе 10-годишна абсолютна давност в задълженията на гражданите и фирмите.

  Тази поправка в Закона за задълженията и договорите се рекламира като поредното благо за хората – те няма да могат да бъдат тормозени вечно, а след 10 години непотърсеният или невърнат кредит ще бъде опрощаван.

  Авторите на идеята се аргументират, че в момента при данъчни задължения има 5-годишна давност, но когато се задвижи публичното изпълнение, тя прекъсва и започва да тече отново за 5 години. И по този начин хората живеят в постоянен стрес.

  Да оставим настрана очевидната неграмотност на авторите на това предложение – и в момента в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е заложена 10-годишна давност, и да се върнем към историята на поправката.

  До нейното приемане общата давност бе 5 години и съдилищата и самите данъчни я смятаха за срок, след който да не се търсят задълженията. И с въвеждането на 10-те години се даде възможност на данъчните да предявяват претенции по-късно и да си облекчат работата.

  Същото ще се получи на практика и след новата законодателна промяна. Защото в момента и съдилищата, и кредиторите обичайно приемат петгодишната обща давност за претенции на топлофикациите, водните дружества, мобилните оператори, енергото. А тези дружества не смогват дори да открият длъжниците си за няколко години, камо ли да предявят претенциите си. Сега те ще получат още години за действие.

  В същата посока е и идеята на управляващите да запишат изрично в закона за енергетиката, че дългът за парно ще може да се търси 5 години.

  Дълго време имаше противоречива практика, докато накрая съдът изрично прие, че давността е само три години. Но сега министри и депутати бързат да напишат в закона изрично, че давността е 5 години.

  Това може да е само в полза на топлофикационните дружества, които също не могат да си съберат дълговете.

  Има и още капани, прокарани с “добри намерения”. Като промените за закона за електронните съобщения и в Наказателно-процесуалния кодекс.

  В тях се даде възможност да се следи интернет кореспонденция, телефонни разпечатки и разговори на всеки за щяло и нещяло. За да се разкриват по-лесно бандитите, да се наказва по-лесно мафията…

  Какво се получи на практика обаче? Досега са дадени над 50 000 телефонни разпечатки и данни за това кой с кого и какво прави в интернет, над 15 000 подслушвания … Може ли някой да каже, че престъпността е намаляла? Или че мафията е по килиите?

  Не, но всеки е застрашен, че по всяко време някъде някой дознател или прокурор взема разрешение или сам рови в това с кого и колко говори по телефон или нет например.

  Няма никакво съмнение, че съвсем скоро ще се предложи поредното ограничение, което ще е “разковничето” за битка с мафията.

  ПЕТЪР ПЕТРОВ
  Сега

 • Мария Христова said:

  Възмутена съм!Точно Минчо Христов ли се намери да морал?А тази пеперуда Стела Банкова?Дето прелиташе от партия в партия за да остане на всяка цена в парламента???
  Но екскрементите винаги плуват отгоре…Не можем да ги потопим.

 • di4ev56 said:

  sf Не мога да разбера за какъв морал става въпрос . Доколкото съм запознат политиците им оперират /премахват/ като тумор чувството за морал и отговорност.
  На г-н Христов такава операция не е правена и не заслужава да бъде приравняван към другите досегашни и настоящи политици. Единствен политик който е заслужил моето уважение. Прочетете повече за позициите и анализите които е направил и ще си промените мнението .

 • Крум Фильовски said:

  Злато за 1 ТРИЛИОН и 154 МИЛИАРДА $ е изнесено от България
  САМО за година,
  САМО от едно находище
  http://eltimir.ucoz.ru/news/kak_ni_grabjat/2012-05-13-2935

  България има злато за 793 млрд. долара!

  “Излизаме от кризата, ако властта анулира колониалните концесии на подземните ни богатства, категоричен е проф. Вълко Гергелчев
  Заприн КАРАМИНОВ
  Златодобивът в български ръце е единственият сигурен начин България да излезе от перманентната икономическа и финансова криза, в която живеем вече две десетилетия. Това съобщи пред „Атака“ световноизвестният геолог проф. Вълко Гергелчев. Припомняме, че единственият политик, който от години призовава за връщане на златодобива в наши ръце, е лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Сега неговата теза намери защитници и сред най-известните имена на българската наука.
  Според професор Гергелчев страната ни разполага със злато за около 793 млрд. долара, или прогнозно около 18 000 тона от скъпия метал при добив от 445 гр/тон! Отделно в недрата има сребро за близо половин милиард долара!
  Именно подземните богатства, с които България разполага в изобилие, са пътят към икономически възход, който така и не се случи през всичките години на прехода, категоричен е експертът. За това обаче е нужно националноотговорно правителство, което да се заеме сериозно с връщане на изключително печелившия бранш в български ръце. Ситуацията в момента обаче не е такава – управляващите от
  ГЕРБ продължават колониалната политика на отдаване на богатствата от земните ни недра на чужденци
  срещу обидно ниски концесионни такси. В момента огромна част от златните мини се експлоатират срещу жълти стотинки от чужди компании – например на канадците от „Дънди прешъс металс“. Които изнасят всяка година злато за милиарди долари зад граница, а на нас оставят пустеещи, отровени земи и няколко милиона „приход“ от концесии. Което от своя страна е, освен национално предателство, и нарушение на европейското законодателство, което не позволява изключителната държавна собственост (според Конституцията на България), каквато са подземните ни богатства, да се отдават на чужди компании.
  Пред „Атака“ проф. Гергелчев бе категоричен: „България е сред най-богатите европейски страни на злато, сребро, термоминерални води, някои неминерални ресурси като перлити и зеолити, а също и редица строителни материали. През страната ни минават 6 златни пояса и 5 златни зони, а също 6 сребърнорудни пояса. Всички те продължават и в съседните ни страни“. По думите на експерта към 2010 г. златните георесурси на България възлизат на над 18 хил. тона при 445 гр/тон на обща стойност около 793 млрд. долара! Сребърните находища, поради липса на данни, са изчислени само за Чипровско-мартиновския сегмент на най-богатия Западно-български сребърно-поликомпонентен руден пояс и възлизат на 10 324 тона при средно съдържание от 172 гр/тон на обща стойност 452,8 млн. долара!
  Според проф. Гергелчев само златодобивът в български ръце ни гарантира стандарт на живот като в Германия.
  Нужно е само правителството да вземе в свои
  ръце сектора, за да извади България от кризата
  А нали това е основната задача на всяко правителство – да осигури възможно най-добрия начин на живот за народа си?“, риторично попита именитият геолог. По думите му българските учени дори са съставили план, по който властта може да се движи, ако иска да възроди златодобива. „Начертали сме всичко – от това какви експертизи са необходими за конкретното находище, до конкретни препоръки за работа за всеки регион“, обясни пред „Атака“ експертът.
  Професорът предостави на „Атака“ своя публикация, в която аргументирано защитава идеята, че именно разработването на златните находища от държавата, а не от чужди фирми, е пътят за справяне с кризата. Един пасаж от текста казва следното: „Всички чужди фирми през ХХ век (германски, белгийски, френски и руски) са проучвали златно- или сребърно-медни и златно- или сребърно-полиметални находища, както и всички наши проучвания и научноизследователски работи. Така университетските преподаватели П. Герганов и Ст. Младенов са отпечатали ръководство за дирене и добиване на злато от разсипни (наносните) находища, в България по области. В Софийска например те са 114, в Пловдивска – 42 находища, в Старозагорска – 29, Врачанска – 23, Плевенска – 13. Общо 221 находища.“
  Оказа се обаче, че според най-новите данни България разполага с цели 827 златодайни района. Таблица за прогнозните площи, съставена от екип, ръководен от проф. Гергелчев, е категорична: на 160 терена, първа категория, е 100% сигурно, че има злато. На 226 места, втора категория, шансът да се извади скъпоценният метал, е между 60-70%. В трета категория, където на 50% е възможен златодобив, попадат 240 терена.
  „Много интересно процедират чужденците. Първото нещо, което правят, когато дойдат в България, е да отидат в БАН и да проучат какво казват българските учени за конкретния регион, в който са се прицелили. Използват нашите научни постижения, за да добиват нашето злато, което после изнасят зад граница“, възмути се Гергелчев.
  Затова той призова
  управляващите най-сетне да помислят за своя народ и дадат старт на държавния златодобив
  „Моля да цитирате великия Васил Левски, който казва: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
  Когато се намерят тези достойни хора, тогава България ще тръгне по пътя на благоденствието. ГЕРБ обаче упорито отказват поне да се опитат да бъдат достойно правителство и щедро раздават концесии на чужденци срещу смехотворни концесионни такси.

  Парите за добив са “заровени” в хвоста
  Всички управляващи, ГЕРБ не са изключение, обичат мантрата „пари няма“. Прилагат я за всичко – от здравеопазване и образование до проблемите на БАН и българския бизнес. Затова предварително ще ги контрираме, че ако желаят да възродят държавния златодобив, то пари има. В изобилие при това. Не е нужно да ни лъжат, че само чуждите компании имат средства за изграждане и поддръжка на рудници, и това да е повод златото на България безконтролно да изчезва зад граница, а на нас да ни оставят пусти земи и отровени реки. „Парите за държавния златодобив за заровени в хвостохранилищата. Само в кремиковското има закопани 19 млрд. лева във вид на неизвлечени полезни изкопаеми и метали. Според представители на японска фирма, която се свърза с мен за експертно мнение, при обработката на хвоста в Кремиковци ще се извлече такава печалба, която ще стигне за построяването на ново предприятие и още толкова средства ще останат като печалба“, обясни пред „Атака“ проф. Вълко Гергелчев.
  По думите му това обяснява и силния интерес на чужденци към разработка на хвостохранилищата у нас. „Лично аз отказах да дам карта на българските хвостохранилища, които са няколко десетки, на канадски учен, за да не преминат и те в чужди ръце“, призна професорът.

  Волен Сидеров: “Златодобивът в наши ръце вдига заплатите до 1000 лв.
  Единственият политик, който настоява златодобивът да се върне в държавни ръце, е лидерът на АТАКА Волен Сидеров. В рамките на работата на два парламента вече националистът иска държавата да прекрати порочните концесии на подземните ни богатства и парите от тях да влизат в хазната, а не да потъват зад граница.
  Наскоро Сидеров разкри една от тезите си на управленската програма на АТАКА за следващите избори, според която заплатите в България могат да станат 1000 лева, ако държавата си върне контрола на някои отрасли като златодобива, елекроразпределителните дружества, мобилните телефони, минералните води и всички природни ресурси, които са национално богатство.
  „Страната ни е богата, а не можем да се ползваме от природните дадености. Тези фирми, които се занимава със златните залежи, изпомпват печалбата, защо правителството не спре тази концесия?! Редно е да си върнем добива на благородния метал“, призова водачът на патриотите. Проф. Станислав Станилов от АТАКА пък напомни, че канадската компания „Дънди прешъс металс“, която извлича огромни печалби и ги изнася вън от страната, плаща нищожна концесионна такса. „Нейният концесионен договор представлява престъпление срещу нацията, защото лишава от приходи милиони българи“, категоричен е професор Станилов. И уточни: „На концесия подземните богатства се отдават в онези страни, които нямат финансов, кадрови и технологически ресурс за реализиране на подобни дейности. А това за България съвсем не може да се каже…“
  По този повод видният геолог проф. Гергелчев се присъедини към АТАКА: „Ако си върнем златото, България ще се изравни по условия на живот с Германия. Това не е фантастика, възможна реалност, стига властта да е в правилните ръце“.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.