Home » Избрано

Кризата в Гърция се пренася в България и Румъния

2011.06.16 Няма коментари
Spread the love

Кризата в Гърция неминуемо ще засегне банковия сектор в България и Румъния. Гръцките банки вече губят възможност да се финансират, което означава, че същото важи и за техните дъщерни клонове в чужбина. Тази информация разпространиха няколко румънски вестника, които се позовават на доклад на японската банка Номура.

В сряда рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” понижи рейтинга на четири гръцки банки – Националната банка на Гърция, “EFG Eurobank Ergasias”, “Алфа Банк” и банка “Пиреус” с негативна перспектива. Така Гърция стана държавата с най-нисък кредитен рейтинг в света.

В доклада си японската банка Номура отбелязва, че гръцките банки в Румъния и България финансират банките-майки в южната ни съседка. Посочва се, че ликвидността на гръцките банки в Румъния е относително добра, а в България в по-малка степен.

Фактът, че клоновете на гръцките банки в България и Румъния са достатъчно добре капитализирани, се дължи предимно на Инициативата от Виена от 2009 г., чрез която банките-майки бяха задължени да запазят присъствието си в Източна Европа. В момента това е много трудно постижимо когато се обсъжда втори кръг на Инициативата от Виена, отбелязват експертите от Номура.

Активите на гръцките банки в Румъния са над 10 милиарда евро, пише вестник „Ромъния Либера”. Вестникът посочва, че съществува опасност финансовите институции в северната ни съседка да не могат повече да получават спешно финансиране от Европейската централна банка или от частни институции, представени на финансовите пазари.

Кризата в Гърция неминуемо ще се отрази на България и Румъния, а последствията от това вече са започнали да се усещат. Първият резултат е намаляването на кредитирането от страна на гръцките клонове. Клоновете в Румъния финансират банките-майки в Гърция, което е в противоречие с Инициативата от Виена, отбелязва “Ромъния либера”.

Японските анализатори от Номура предвиждат няколко сценария за развитие на ситуацията. Най-песимистичният от тях предвижда банкрут на гръцките банки и изтегляне на техните капитали и подкрепа от местните клонове, което би довело до спешно ликвидиране на активите им в Югоизточна Европа. Дори и да национализира банките си, за да избегне техния фалит, гръцкото правителство едва ли ще иска да подкрепя клоновете в Румъния и България, смятат анализаторите на японската банка.

Източник: http://novinar.bg/news/krizata-v-gartciia-se-prenasia-v-balgariia-i-rumaniia_MzYwNTsxNQ==.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.