Home » Избрано

Министър Плевнелиев: Емигрантите ще започнат да се връщат, когато БВП стигне 60% от средния за ЕС

2011.06.25 Един коментар
Spread the love

Правителството да насочи усилията си да прехвърли част от работещите в сектори с ниска добавена стойност към такива, които вкарват повече пари в икономиката. Това е заявил на заседанието на МС регионалният министър Росен Плевнелиев, показва стенограмата от заседанието на кабинета на 22 юни.

Плевнелиев дава за пример реформите на Маргарет Тачър във Великобритания през 80-те години на XX в. Така щяло да нарасне и потреблението, защото от 2.5 млн. работещи българи само 500 000 били в сектори с висока добавена стойност.

Емигрантите ще започнат да се връщат в България през 2020 г., когато БВП ще стигне 60% от средното за ЕС, обяснява пък министър Трайчо Трайков. Преди това премиерът Бойко Борисов поръчва на министрите да намерят работа в администрацията на студенти от СУ, които са кадърни и можели да променят имиджа на България.

Според Трайков доходите ни са ниски, но в сравнение с дела на БВП на глава от населението – 38%, са по-високи…

“Тези, които работят в секторите с ниска добавена стойност, нямат дългосрочната перспектива да им вървят заплатите нагоре, да забогатяват, поради елементарната причина, че в тези сектори ние се конкурираме винаги – дали са шивачи, дали са обущари, каквото и да произвеждаме, с Китай, след това ще бъде Виетнам, след това ще бъде Камбоджа…

От тази гледна точка основното упражнение за икономиката на държавата трябва да бъде хората с ниска добавена стойност малко по малко да бъдат прехвърлени към сектори с по-висока добавена стойност”, обяснява Плевнелиев.

Защо ще се върнат избягалите от родината

Пред министрите и премиера Плевлениев обяснява защо смята, че ще се върнат избягалите от България – и главното: прогнозира кога.

Когато брутният вътрешен продукт на глава от населението в България стигне 60% от средния в ЕС, след като в момента е 47%.

“Разпитвал съм всички мои колеги министри на регионално развитие кога хората, които са излезли навън, започват да се връщат. И в Словакия, и в Испания, и в Португалия, във всичките тези държави отговорът е един и същ – вълшебната цифра е 60%. Когато брутният национален продукт на глава от населението стане 60% от средния за Европа, всичките тези хора, които са навън, започват да се връщат”.

Сметките на министъра показват, че през 2020-2025 г. ще имаме по този прогрес. Били сме на 30% (2001 г.), сега сме на 47%, докарвайки го до 60% вероятно след десетина години – “ако растем по 5-6% на година, ще имаме именно този бенчмарк”.

Трайков напомня, че в стратегията на МИЕТ тези 60 процента са предвидени за 2020 г.

Източник: http://www.webcafe.bg/id_404222635_GERB_s_ideya_kak_da_si_varnem_mozatsite_prez_2020_g

One Comment »

 • Pesho said:

  На друго място пък са сложили друго заглавие:

  Правителството се надява да върне 60% от българите в чужбина

  Правителството си поставя за цел до 2020 година 60% от българите, които работят в чужбина, да се върнат у нас, става ясно от стенограмата от заседание на министрите.

  Промени в наредбата за чужденците, работещи в България, ще въведат последните европейски директиви, които регулират т.нар. „Синя карта”, даваща възможност работодателите да издават документи на висококвалифицирани чужденци.

  Министрите обаче са говорили предимно за това какво да направи държавата, за да върне българските висококвалифицирани кадри, напуснали страната.

  Финансовият министър Симеон Дянков посочва данни за ръста на работните заплати в ЕС и БВП на глава от населението. От тях излиза, че България е на първо място по ръст на работната заплата в ЕС, въпреки че БВП на глава от населението е 47% от средния за ЕС, т.е. в дъното на “класацията”.

  Вицепремиерът обаче подчертава, че в края на 2008 г. брутният продукт на глава от населението е бил 41% от средния за ЕС, т.е. управлението на ГЕРБ го е увеличило с 6 пункта.

  Регионалният министър Росен Плевнелиев казва, че от разговорите с неговите колеги от Словакия, Испания и Португалия е разбрал, кога избягалите от страните им „мозъци” са почнали да се връщат обратно.

  Това ставало, когато БВП на глава от населението стигне 60% от средното за ЕС. Плевнелиев пресметнал, че у нас това е възможно около 2020 – 2025 г., ако БВП расте с досегашните темпове.

  Проблемът в България е, че 2 млн. човека работят в сектори с ниска добавена стойност и едва 500 000 работят в сектори с висока стойност, коментира министърът.

  По думите му, трябва да следваме пътя на Великобритания. Спомняте си – Англия го е направила още преди 20 години – Маргарет Тачър казва – миньори – много добре, тютюнопроизводители – много добре, обаче переспективата е друга.

  Това се опитвам да кажа – анализът на работещите показва, че трябва да се вземат мерки за преквалификация и прехвърляне на сектори от една в друга област, казва Плевнелиев.
  http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=18454269

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.