2022-01-24

1 thought on “Министър Плевнелиев: Емигрантите ще започнат да се връщат, когато БВП стигне 60% от средния за ЕС

 1. На друго място пък са сложили друго заглавие:

  Правителството се надява да върне 60% от българите в чужбина

  Правителството си поставя за цел до 2020 година 60% от българите, които работят в чужбина, да се върнат у нас, става ясно от стенограмата от заседание на министрите.

  Промени в наредбата за чужденците, работещи в България, ще въведат последните европейски директиви, които регулират т.нар. „Синя карта“, даваща възможност работодателите да издават документи на висококвалифицирани чужденци.

  Министрите обаче са говорили предимно за това какво да направи държавата, за да върне българските висококвалифицирани кадри, напуснали страната.

  Финансовият министър Симеон Дянков посочва данни за ръста на работните заплати в ЕС и БВП на глава от населението. От тях излиза, че България е на първо място по ръст на работната заплата в ЕС, въпреки че БВП на глава от населението е 47% от средния за ЕС, т.е. в дъното на „класацията“.

  Вицепремиерът обаче подчертава, че в края на 2008 г. брутният продукт на глава от населението е бил 41% от средния за ЕС, т.е. управлението на ГЕРБ го е увеличило с 6 пункта.

  Регионалният министър Росен Плевнелиев казва, че от разговорите с неговите колеги от Словакия, Испания и Португалия е разбрал, кога избягалите от страните им „мозъци“ са почнали да се връщат обратно.

  Това ставало, когато БВП на глава от населението стигне 60% от средното за ЕС. Плевнелиев пресметнал, че у нас това е възможно около 2020 – 2025 г., ако БВП расте с досегашните темпове.

  Проблемът в България е, че 2 млн. човека работят в сектори с ниска добавена стойност и едва 500 000 работят в сектори с висока стойност, коментира министърът.

  По думите му, трябва да следваме пътя на Великобритания. Спомняте си – Англия го е направила още преди 20 години – Маргарет Тачър казва – миньори – много добре, тютюнопроизводители – много добре, обаче переспективата е друга.

  Това се опитвам да кажа – анализът на работещите показва, че трябва да се вземат мерки за преквалификация и прехвърляне на сектори от една в друга област, казва Плевнелиев.
  http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=18454269

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *