Home » Избрано

РЗС: Президентството е финансова пирамида

2011.06.25 Няма коментари
Spread the love

На пресконференция, посветена на финансовото състояние на държавния глава Георги Първанов, РЗС оповести данните, които лежат в основата на сигнала, който те ще внесат в Комисията за конфликт на интереси и в антикорупционната комисия на НС.

Според лидера на РЗС Яне Янев президентството през последните 10 години се е превърнало във финансова пирамида, на която никой не може да търси отговорност. За него това е недопустимо, при положение, че българските данъкоплатци имат право да знаят за какво се е похарчила всяка тяхна стотинка.

След като определи Георги Първанов за самопровъгласил се социален президент, който в крайна сметка се е оказал шейх, Янев преотстъпи думата на Атанас Семов, кандидат-президент на предстоящите избори през октомври.
В РЗС направихме задълбочен анализ. Опитахме се да видим доброто и лошото и всъщност не намерихме нито една положителна оценка от 10-годишното пребиваване на Първанов в президентската институция. Оценката за тези 10 години е едно загубено десетилетие. Дори и да се каже нещо положително за мандата му, то ще е недостатъчно, заяви Семов.
Според РЗС нито един човек от хората, които одобряват президента, не може да посочи поне едно добро негово дело.
За 10 години никой не разбра защо Първанов стана президент, какво иска да направи и какво иска да види след себе си. Остави след себе си едно изтерзано население, допълни депутатът от РЗС.

По думите му, за да се разграничи от случващото се в държавата, Първанов е проявявал открит срам.

Атанас Семов хвърли светлина върху финансовото състояние на държавния глава.

След два мандата в последната декларация пред Сметната палата Георги Първанов е обявил влог в размер на 10 000 лв. и автомобил “Фолксваген”. Според Семов пълният абсурд е очевиден.

Заплатата на президента се равнява на двойния размер на депутат в парламента – т.е. 5 000 лв. В същото време съпругата на президента получава заплата като народен представител – 2 500 лв. Това, което се получава чисто, е 7500 лв. месечно, при положение, че държавата покрива всички разходи на президентското семейство.

Тези хора са на пълна държавна издръжка за ток, вода, комуникации, дрехи, командировъчни, посочи Семов.

От командировъчни семейството е получило по 2500 лв. месечно. Чистият доход значи е 10 000 месечно. И тези хора имат наглостта да декларират влог от 10 000 лв.!, възмути се кандидат-президентът.

Вторият проблем, който според РЗС е също толкова явен, колкото първия, е бюджетът на президентската институция, който възлиза на 53 млн. лв.

Няма нито един нормативен акт, който да урежда финансовите дейности на президентството. Затова най-категорично РЗС заявява – президентството през 10 години последните години беше финансова пирамида“, каза Семов.
В заключителната част на пресконференция лидерът на РЗС изрази всеобщото учудване на своите съпартийци. По думите му за изминалите 10 години Първанов е прибрал от заплати, командировъчни и представителни 700 000 лв, а декларира, че има 10 000 влог.

Другите в буркан ли са или са под дюшека? И ако не, за какво са изхарчени, защото той и на този въпрос не дава отговор“, попита Янев.

Освен това Първанов ръководи бюджета на НСО и Външно разузнаване. Искаме одит!“, продължи той.

Яне Янев апелира за прозрачност.

Дошъл е моментът да се кажат много истини, свързани с хонорарите на Георги Седефчов Първанов. Затова на следващата пресконференция ще ви раздадем нотариални актове и други документи, които ще внесем като част от сигнала. Кръстникът на Първанов – Ахмед Доган, поне оповести публично един от хонорарите си – за Цанков камък. Дали преговорите на Първанов с руснаците през последните години са били само за самите преговори. Имало ли е хонорари, но не са документно фиксирани. Много важно е да се знае всичко това дали не е в тежък ущърб на Република България и дали в преговорите не е имало и комисионерски подтекст. Много е важно обществото да разбере истинския образ на всички политици. 20-годишният преход бе много тежък и няма нужда държавните институции да се използват по този начин”, заключи Янев.

Редактор: Лили Георгиева/Актуално/
Източник: actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.