Home » Избрано

Десетки известни интелектуалци и учени във ВАК са били сътрудници на ДС

2011.06.16 5 коментара
Spread the love

Комисията по досиетата обяви в четвъртък имената на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност. Проверката е обхванала 1242 лица, за 128 души от ВАК не са предоставени необходимите данни и за тях проверката продължава.

Сред “осветените” имена има на известни на широката общественост, а не само в научните и специализираните среди представители на интелектуалния и академичен елит в България. Сред тях има академици и професори с авторитет и тежест в обществото, които “в другата си битност” волно или принудително са сътрудничили на ДС.

За някои от лицата вече е била огласявана принадлежността им към структурите на ДС от проверки, които са им били правени като заемали и други публични длъжности.

Прави силно впечатление, че повечето разкрити от Комисията по досиетата членове на специализирани комисии към ВАК са работили за репресивния апарат на бившата комунистическа държава като нещатни агенти, секретни сътрудници и съдържатели на явочни квартири. Щатните служители на бившите тайни служби и едновременно учени са единици.

Броят на сътрудниците на ДС във ВАК е около 15% от проверените при средно около 10% в досегашните проверки на Комисията по досиетата в други държавни органи и институции.

Кои изплуваха като агенти на ДС?

Изкуствоведът Аксиния Джурова, дъщеря на дългогодишния министър на отбраната Добри Джуров, е била секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генщаба на Българската армия. Учудващо е, че дъщерята на такъв високопоставен член на Политбюро на БКП и близък съратник на Тодор Живков е трябвало да бъде вербувана. И тя е изпълнявала задълженията си наред с дейността си на учен, срещу което е получавала и възнаграждения.

Излязоха и имената на видния англицист и преводач проф. Александър Шурбанов, на композитора и музикален педагог Александър Йосифов. Сътрудник на ДС е бил и академик д-р Богдан Петрунов, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

Известният историк и специалист по българското средновековие акад. Васил Гюзелев също е бил вербуван от ДС. Такава съдба е имал и проф. Валери Стефанов, филолог литературовед с трудовете си по история на българската литература.

Ръководителят на катедра “Политология” в Софийския университет проф. Георги Карасимеонов е бил секретен сътрудник с псевдоним “Явор”.

Сред агентите на ДС се оказа и известният художник с признание у нас и в чужбина Греди Асса. И преподавателят по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Здравко Митков не е избягнал съдбата на вербуваните от ДС.

Двама ректори – бивш и настоящ – на университети са също в списъка на Комисията по досиетата. Единият е сегашният ректор на Великотърновския университет с неотдавна даден пореден ръководен мандат проф. Пламен Легкоступ. Вторият е доскорошният ректор на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров.

Далеч не последен в печалния списък е и известният критик, литературовед и експерт по антична и западноевропейски литература Симеон Хаджикосев. Комисията освети и имената на видния оперен певец и музикален педагог Павел Герджиков, на сеизмолога и учен с име в своята област и извън България акад. Людмил Христосков, на историка и богослова Казимир Попконстантинов.

Източник: http://www.mediapool.bg

5 коментара »

 • Nik said:

  ЗРЕЛИЩА… БЕЗ ХЛЯБ

  “Комисията по досиетата обяви в четвъртък имената на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност.”

  И какво от това?

  Дали някой от „осветените“ ще си посипе главата с пепел, ще се облече във вретище и ще моли за прошка?

  Колцина от тези (бивши, неуспели своевременно да се присламчат към новите господари, за да си осигурят поредната неприкосновеност) агенти на службите за сигурност (КДС, ГРУ и пр.) ще се откажат от високите си постове, солидните си заплати и очакващите ги адекватни пенсии?

  Дали поне един от тях ще има достойнството и куража да признае (както казват децата – „без бой“) „колко е души изгорил живи, сироти колко той е ограбил“?

  Убеден съм, че нито един няма да прояви смелост да набеди себе си в престъпленията, извършени по собствена воля, в съучастие или под натиска на „водещия офицер“ (а последният – по нареждане от ЦК на БКП).

  И как да бъде другояче?

  Та нали „водещите на водещите“ са редовните герои на многобройните рубрики във всички български медии – радио, телевизия, интернет – кой ще е толкова луд да се опълчи срещу истинските виновници?!

  Прах в очите на и без това ослепените от облъчването на продажните медии българи е поредната скандална порция „разкрития“ (сякаш животът и постъпките на „осветените“ не са ги демаскирали многократно преди това).

  Населението иска циркове – поднасят му ги в точно подбрани моменти.

  Някога в Древен Рим са му давали и хляб – сега прогресът на човечеството е налице – лумпените се задоволяват само със зрелища… на гладен стомах.

  Ще цитирам няколко реда от книгата „Янко Янков. БиоБиблиография“ (С., „Янус“, 2006. – 176 с.), с121-`122:.

  “Тук е мястото да изтъкна една изключително съществена особеност в поведението, изказванията, действията и отношението на Янко Янков спрямо отговорността. Да си юрист означава преди всичко винаги да прилагаш максимата, че човекът като такъв притежава свободна воля и по тази причина е лично отговорен за своите действия или бездействия.

  (Юрист, който приема, че отговорността може да бъде не само лична, но и колективна, не е юрист, а инквизитор).

  Янко Янков винаги и по всякакъв повод е подчертавал, че не търси отговорност от бившите членове на комунистическата партия (макар че социалистическата пропаганда целенасочено, методично и ехидно го обвиняваше и не спира да го обвинява в този „грях”), а само от онези от тях, извършили конкретни престъпления, и то според техните собствени закони.

  Обратното би означавало размиване на отговорността, което бившите комунисти (днешни „социалисти”, „центристи“ и „десни“) успяха много сполучливо да наложат в българското обществено пространство, възползувайки се от тоталната си власт над всички видове медии, пълното си господство в стопанския, културния и политическия живот на страната, преднамереното маргинализиране и лумпенизиране на българското население.

  Сметката на манипулаторите на българското и световното обществено мнение е много проста: около 2 000 000 (живи и починали) бивши членове на компартията плюс около 1 500 000 (живи и починали) агенти на българските служби за сигурност означават, че всеки втори българин е „виновен”!

  Така всяко българско семейство се оказва средно с по двама „виновни” свои членове…

  А щом всеки е виновен, значи никой не е отговорен – понятие като „колективна отговорност” не е известно на Правото.

  Отделно се наслагва и психологическият фактор – спонтанната подсъзнателна съпротива на „виновните”.

  Скрити зад този елементарен, но безпогрешно действуващ механизъм, манипулаторите (истинските виновници за престъпленията) трупат милиарди за сметка на „виновните” и техните семейства.

  Същевременно добронамерени, но непремислено допускащи да бъдат употребени в полза на гореописания механизъм политици, журналисти, хора на науката и изкуството мултиплицират тезата за колективната вина и съдействуват на палачите в осъществяването на човеконенавистническия им план.

  После ще се задействува и механизмът на давността – и престъпниците ще останат ненаказани.

  Янко Янков цял живот се бори срещу това – за съжаление почти сам. Самотен подобно на оклеветявания доскоро, а сега вече възвеличаван и отляво, и отдясно, и от центъра български политик – Стефан Стамболов.”

  Дали все още има някой, който да разбере за какво става дума?

  Ако има, нека да се обади – и да се съгласи с настоящия коментар или да го опровергае.

  Да видим.

 • Nik said:

  “Паситесь, добрые народы!
  Вас не разбудить чести клич –
  ни дух борьбы, ни дух свободы –
  вас надо резать или стричь!”

  А.С. Пушкин

  Спасението беше предложено още преди двадесетина години.

  Нямаше кой да чуе – или по-скоро никой не искаше да слуша.

  Защото населението не е НАРОД – само НАРОДЪТ е способен да слуша, да чува, да реагира адекватно.

  А населението жадуваше чалга, порно, зрелища (от типа на “досиетата на доносниците”) – и получи, за каквото драпаше.

  Разбира се, демагозите няма да спрат да го величаят като “Народ” – за да го дундуркат във вечната му робска люлка и да изсмукват воднистата му кръв.

  Свестните у нас считат за луди…

  “Вече 8 години* България се управлява от една политическа олигархия, представена от две сродни формации – БСП и СДС, чиято основна цел е обсебване на властта, каза г-н Янков.

  Още преди 4 години той бил предложил много от формулите за излизане на страната от кризата. В книгата си “Документ за самоличност” ПЛК**-шефът се позовал на японския модел за развитие, като приложим и актуален за сегашната обстановка в страната.

  Г-н Янков още тогава предложил да се изготви поименен списък на виновните за кризата лица от номенклатурата.

  Точно такъв бил изготвен по идея на американците, когато създали японската конституция, непосредствено след Втората световна война.

  Той включвал няколко хиляди лица, отговорни за японския милитаризъм. На тях е било забранено да заемат каквито и да било отговорни държавни длъжности, а също и да развиват собствен бизнес, който е можел да послужи за нова милитаризация на страната на изгряващото слънце, обясни лидерът на ПЛК.

  Според него крайно време било японският пример да намери своето приложение в съвременна България, като се забрани бизнес на някои персони, които, държейки икономическата власт, диктуват политиката на страната.

  [Материал на Росица Симеонова във в-к “Съперник” бр.227 (1388)/08.12.1997 г.; публикуван и на стр.282-283 от книгатa на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ (Политическа документалистика). Том 3. Българската държава абдикира в полза на Червената мафия. – С., “Янус”, 2002. – 576 с.].”
  ________________________________
  *Към днешна дата – вече 22 (изпуснати!)години.
  **Партия Либерален Конгрес.

 • ИВАН ХАДЖИЕВ said:

  ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ ИЛИ АГЕНТТЪТ-ДОНОСНИК ПЕТЪР Е СРЕД НАЙ-НАХАЛНИТЕ И ПОСРЕДСТВЕНИ БЪЛГАРСКИ ОПЕРНИ ДЕЙЦИ. БЕЗГЛАСЕН ПЕВЕЦ, ПРОТЕЖЕ И ИНТИМЕН ПРИЯТЕЛ НА КОМПОЗИТОРА ЛЮБОМИР ПИПКОВ, ТОЙ БЕШЕ НАСТАНЕН В НАЦИОНАЛНАТА ОПЕРА БЕЗ КОНКУРС, С ПЕРСОНАЛНА БРОЙКА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО, КАТО ЗА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПОЧНА ДА ПЕЕ ПЕСНИТЕ НА ПИПКОВ. ПОСЛЕ, КОГАТО СЪВСЕМ ИЗГУБИ И МАЛКОТО СИ ГЛАС, ДОСТА НЕКРАСИВ, ХАРАКТЕРЕН, С ОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЛОШ,ГРОЗЕН ТЕМБЪР, СЕ ПИСА РЕЖИСЬОР, БЕЗ ИЗОБЩО ДА Е УЧИЛ ОПЕРНА РЕЖИСУРА И СТАНА ПРОФЕСОР ПО ТАКАВА КАТО ЗАПОЧНА ДА “ПРОИЗВЕЖДА” ОПЕРНИ РЕЖИСЬОРИ. ТАКЪВ ПАРАДОКС Е ВЪЗМОЖЕН САМО В БЪЛГАРИЯ, АКО РАЗБИРА СЕ, СИ КОМУНИСТ, ЧЕНГЕ, ДОНОСНИК И ОБРАТЕН КАТО ВЪПРОСНИЯ НАРОДЕН АРТИСТ ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ. АКО МУ ВИДИТЕ ПОСТАНОВКИТЕ, ЩЕ СЕ ХВАНЕТЕ ЗА ГЛАВАТА! ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ТЕАТЪР, НЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ ЛОГИЧНО И ИЗОБЩО КОНЦЕПТУАЛНО, А ПРОСТО РЕДИ АРТИСТИТЕ НА ПРИНЦИПА: ВЛЕЗ ОТЛЯВО, ИЗЛЕЗ ОТДЯСНО. ЖАЛКА РАБОТА! НО БЕШЕ ЧЛЕН НА ВАК И НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ В КОНСЕРВАТОРИЯТА И РЕШАВАШЕ СЪДБИТЕ НА СТУДЕНТИТЕ И НА СВОИТЕ КОЛЕГИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ. ХИТРЕЦ И ПОЛОВИНА, КОЙТО МИНАВАШЕ ЗА ШЕГОБИЕЦ И ЧАРОВЕН РАЗКАЗВАЧ НА ВИЦОВЕ, НО ДОСТА КОВАРНА И ОПАСНА ЛИЧНОСТ, АКО ИЗОБЩО МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЛИЧНОСТ АГЕНТА-ДОНОСНИК И СЛАБИЯ ПЕВЕЦ ПРОФ ПАВЕЛ ГЕРДЖИКОВ.

 • петър михайлов said:

  Относно проф. Валери Стефанов. Минава за добър литературовед. Е, не е от ранга на проф. Никола Георгиев, Симеон Янев или проф. Милена Кирова.
  През 1999 бях първокурсник в СУ. ФСФ, Българск афилология. За годишна курсова работа по Увод в литературната теория, воден тогава от доц. РРосица Димчева, подготвих анализ-разработка: съпоставка на \"България\" от Александър Вутимски и \"България\" на Георги Джагаров. Подобно изследване дотогава не беше правено. Оценен бях с отличен, ръкописът ми бе върнат. През 2003 г. порф. валери Стефанов издаде своята книга \"Българската литература ХХ век\". Не щещш ли на стр.254 от своя концептуален труд преподавателят от СУ разглежда именно тези две стихотворения от тия двама автори… Почтено в науката е да посочиш чие е идеята, ако не е твоя. Инак се нарича п л а г и а т с т в о. Пазя своя оригинал, който е датиран: 2 юни 1999 г, т.е. 4 години преди появата на книгата на проф. стефанов. През 2009 се явих на докторантски конкурс, ала не бях допуснат след писмената част. Проф. Стефанов ме попита на кой универсистет съм възпитаник… Интересен сюжет за роман, нали? Многократно се опитвах да се свържа с литературоведа В. стефанов и да покажа първоизточника на неговия велик анализ, уви, без никакъв резултат…

 • Pesho said:

  Да, г-н Михайлов, много инересно! И показателно, че който един път е прекрачил законите на етиката, много лесно може да го направи и още много пъти.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.