2024-04-20

3 thoughts on “Изборни неволи за българите с двойно гражданство

  1. Дебатът който започна във връзка с избирателната равнопоставеност между българите от страната и тези, по силата на обстоятелствата, живеещи навън, тръгна в най-различни и неочаквани посоки. Най-интересни са позициите на противниците на идеята за обединение на нацията, чрез изравняване на избирателните права. \"Ние не искаме да дойдат тия от чужбина да ни управляват\"- казват някои от тях, без да са разбрали, че става дума за \"задължителна и общоприета\" демократична представителност на български общности пръснати по света. Според други, \"щом като не плащат данъци в България, не бива да им се дава право нито да гласуват, нито да бъдат избирани\". Този аргумент няма никаква тежест, защото в никоя демокрация, гражданските права не зависят от данъците. Освен това международните споразумения предпазват работещите в чужбина от двойно облагане. Третия \"силен\" аргумент е \"турската опасност\". Той също е лесно \"разбиваем\" с въвежданито на географски квоти. Пример: В Турция има около 150 хиляди потенциални гласоподаватели, дават им се 4 или 5 депутатски места. В Европа и Америка има 2 милиона емигранти, дават им се 50 места. Точка с \"турската опасност\". Очевидно е, че в България има хора, които печелят от раздухването на различните \"опасности\". Но това не е най-важното. Дебатът започна и голямата емигрантска маса още не се е включила в него. Обединени и свободолюбиви, ние ще успеем.

  2. Автор: Пенка Ангелова

    Наближаването на местните и президентските избори активизира българите в чужбина – макар и с по-далечна перспектива. В поредица от отворени писма сънародниците ни зад граница поискаха българите с двойно гражданство да имат правото да се кандидатират за народни представители. Сега това е забранено от Конституцията.

    Едно от отворените писма беше от френската журналистка Румяна Угърчинска до омбудсмана Константин Пенчев. Той се нагърби с широк обществено-политически дебат по темата.

    Искаме ли всички българи, независимо къде се намират, да са полезни за България не само като пращат пари на близките си – този принципен въпрос поставя омбудсманът.

    Константин Пенчев – национален омбудсман: – Или казваме: не, стойте си в чужбина, ние тука в България – днеска седем милиона, утре шест, може би пет, ще се оправим по някакъв начин.

    Румяна Угърчинска има френски и български паспорт. Във връзка с изборите се чувства дискриминирана, а смята, че българите навън не се различават от тези, които живеят в България.

    Румяна Угърчинска – журналист: – Днес сме в момент, в който няма в България семейство почти, в което част да не е зад граница, и това наистина касае всички българи. По този начин се отваря пътят за връщане в България, по този начин може би е възможно да се влее свежа кръв в Народното събрание, в управлението на държавата

    Това са спорни моменти още от създаването на Конституцията, казва омбудсманът. Ако преди 22 години обаче е имало предразсъдъци и криворазбрани сметки, то е време да се отърсим от тях.

    Константин Пенчев: – Никой, който отива да работи навън, не е предател на родината – няма предатели на България. Аз ако работя в Бразилия, преуспявам и още се чувствам българин- това е добре за България.

    Чуха се гласове против с мотива, че емигрантите не плащат данъци в

    Константин Пенчев: – Този, който не си плаща данъците в България, лишаваме ли го от избирателно право, като отиваш пред урната представяш ли документ за платени данъци – не, разбира се.

    Дебатът, който омбудсманът планира, ще постави на дневен ред и другата несправедливост към българите в чужбина – че гласуват с партийни бюлетини, а не с листа от кандидати. Сънародниците ни настояват да има обособен избирателен район „чужбина“. За да гласуват за хора, които реално ще ги представляват и ще защитават интересите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *