Home » Избрано

Изборни неволи за българите с двойно гражданство

2011.06.06 3 коментара
Spread the love

Наближаването на местните и президентските избори активизира българите в чужбина – макар и с по-далечна перспектива.

В поредица от отворени писма сънародниците ни зад граница поискаха българите с двойно гражданство да имат правото да се кандидатират за народни представители (линк1 и линк2). Сега това е забранено от Конституцията. Едно от отворените писма беше от френската журналистка Румяна Угърчинска до омбудсмана Константин Пенчев (преди това, Временните Обществени съвети писаха два пъти до омбудсмана – и до предишния и до днешния . Г-н Пенчев се нагърби с широк обществено-политически дебат по темата. Искаме ли всички българи, независимо къде се намират, да са полезни за България не само като пращат пари на близките си – този принципен въпрос поставя омбудсманът. Или казваме: не, стойте си в чужбина, ние тука в България – днеска седем милиона, утре шест, може би пет, ще се оправим по някакъв начин, заяви националният омбудсман Константин Пенчев. Румяна Угърчинска има френски и български паспорт. Във връзка с изборите се чувства дискриминирана, а смята, че българите навън не се различават от тези, които живеят в България. Днес сме в момент, в който няма в България семейство почти, в което част да не е зад граница, и това наистина касае всички българи. По този начин се отваря пътят за връщане в България, по този начин може би е възможно да се влее свежа кръв в Народното събрание, в управлението на държавата, подчерта Угърчинска. Това са спорни моменти още от създаването на Конституцията, казва омбудсманът. Ако преди 22 години обаче е имало предразсъдъци и криворазбрани сметки, то е време да се отърсим от тях. Никой, който отива да работи навън, не е предател на родината – няма предатели на България. Аз ако работя в Бразилия, преуспявам и още се чувствам българин- това е добре за България, убеден е Пенчев. Чуха се гласове против с мотива, че емигрантите не плащат данъци в България. Този, който не си плаща данъците в България, лишаваме ли го от избирателно право, като отиваш пред урната представяш ли документ за платени данъци – не, разбира се, коментира омбудсманът. Дебатът, който той планира, ще постави на дневен ред и другата несправедливост към българите в чужбина – че гласуват с партийни бюлетини, а не с листа от кандидати. Сънародниците ни настояват да има обособен избирателен район “чужбина”. За да гласуват за хора, които реално ще ги представляват и ще защитават интересите им. Информацията е на БНТ. /БГНЕС /

3 коментара »

 • Pesho said:

  Автор: Пенка Ангелова

  Наближаването на местните и президентските избори активизира българите в чужбина – макар и с по-далечна перспектива. В поредица от отворени писма сънародниците ни зад граница поискаха българите с двойно гражданство да имат правото да се кандидатират за народни представители. Сега това е забранено от Конституцията.

  Едно от отворените писма беше от френската журналистка Румяна Угърчинска до омбудсмана Константин Пенчев. Той се нагърби с широк обществено-политически дебат по темата.

  Искаме ли всички българи, независимо къде се намират, да са полезни за България не само като пращат пари на близките си – този принципен въпрос поставя омбудсманът.

  Константин Пенчев – национален омбудсман: – Или казваме: не, стойте си в чужбина, ние тука в България – днеска седем милиона, утре шест, може би пет, ще се оправим по някакъв начин.

  Румяна Угърчинска има френски и български паспорт. Във връзка с изборите се чувства дискриминирана, а смята, че българите навън не се различават от тези, които живеят в България.

  Румяна Угърчинска – журналист: – Днес сме в момент, в който няма в България семейство почти, в което част да не е зад граница, и това наистина касае всички българи. По този начин се отваря пътят за връщане в България, по този начин може би е възможно да се влее свежа кръв в Народното събрание, в управлението на държавата

  Това са спорни моменти още от създаването на Конституцията, казва омбудсманът. Ако преди 22 години обаче е имало предразсъдъци и криворазбрани сметки, то е време да се отърсим от тях.

  Константин Пенчев: – Никой, който отива да работи навън, не е предател на родината – няма предатели на България. Аз ако работя в Бразилия, преуспявам и още се чувствам българин- това е добре за България.

  Чуха се гласове против с мотива, че емигрантите не плащат данъци в

  Константин Пенчев: – Този, който не си плаща данъците в България, лишаваме ли го от избирателно право, като отиваш пред урната представяш ли документ за платени данъци – не, разбира се.

  Дебатът, който омбудсманът планира, ще постави на дневен ред и другата несправедливост към българите в чужбина – че гласуват с партийни бюлетини, а не с листа от кандидати. Сънародниците ни настояват да има обособен избирателен район “чужбина”. За да гласуват за хора, които реално ще ги представляват и ще защитават интересите им.

 • Гаврилов said:

  Интервю-шок с Константин Пенчев и Румяна Угърчинска
  http://www.youtube.com/watch?v=TCGg4c8jd4M

 • Божидар Чеков said:

  Дебатът който започна във връзка с избирателната равнопоставеност между българите от страната и тези, по силата на обстоятелствата, живеещи навън, тръгна в най-различни и неочаквани посоки. Най-интересни са позициите на противниците на идеята за обединение на нацията, чрез изравняване на избирателните права. \"Ние не искаме да дойдат тия от чужбина да ни управляват\"- казват някои от тях, без да са разбрали, че става дума за \"задължителна и общоприета\" демократична представителност на български общности пръснати по света. Според други, \"щом като не плащат данъци в България, не бива да им се дава право нито да гласуват, нито да бъдат избирани\". Този аргумент няма никаква тежест, защото в никоя демокрация, гражданските права не зависят от данъците. Освен това международните споразумения предпазват работещите в чужбина от двойно облагане. Третия \"силен\" аргумент е \"турската опасност\". Той също е лесно \"разбиваем\" с въвежданито на географски квоти. Пример: В Турция има около 150 хиляди потенциални гласоподаватели, дават им се 4 или 5 депутатски места. В Европа и Америка има 2 милиона емигранти, дават им се 50 места. Точка с \"турската опасност\". Очевидно е, че в България има хора, които печелят от раздухването на различните \"опасности\". Но това не е най-важното. Дебатът започна и голямата емигрантска маса още не се е включила в него. Обединени и свободолюбиви, ние ще успеем.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.