Home » Избрано

ВУЗ-ове остават без студенти, алармира Игнатов

2011.06.07 Един коментар
Spread the love

Най-важните промени в Закона за образование, тенденциите и предизвикателствата във висшето образование бяха предмет на обширна дискусия днес в Министерски съвет, която бе водена лично от премиера Бойко Борисов.
В нея взеха участие ректори от висши училища, депутати, експерти от сектора на образованието.
Просветният министър Сергей Игнатов представи своите виждания и идеи. Според него периодът 2015-2020 г. ще бъде най-тежкият заради ефекта на ниската раждаемост в предишни години. Има опасност капацитетът на някои висши училища да не бъде запълнен, съобщи той.
Промените предвиждат възможности за привличане на повече чуждестранни студенти, възможности за сдружаване на университети и други форми на партньорство с чуждестранни висши училища. Ще бъде предоставено правото на самите образователни институции да признават дипломите за средно образование и при нужда ще ползват информацията от професионалния център към МОМН.
Предвижда се и да бъде премахнато ограничението за таксите в платеното обучение. Министър Игнатов поясни, че УНСС би загубил около два милиона лева, ако не се направи тази поправка. Председателят на Съвета ректорите проф. Борислав Борисов коментира, че напълно одобрява предложението университетите да продават името и дипломите си на чужди държави. Това е така нареченият франчайзинг.
Ректорът даде за пример университета Станфорд и каза, че с радост би открил филиал на УНСС в Бесарабия.
Нашите висши училища да могат да дадат името и дипломите си срещу заплащане на чужди държави е друго предложение, което също беше посрещнато радушно от ректорите.
Финансовият министър Симеон Дянков изтъкна важността на образованието и квалифицираната работна ръка за притока на чуждестранни инвестиции. По думите му привличането на чуждестранни студенти също е начин за привличане на чуждестранни инвестиции.
Ректорите не скриха очакванията си за нов Закон за висшето образование, а не само промени на парче. От своя страна премиерът Бойко Борисов им обеща той да е готов до есента и ги насърчи да предлагат промени.

frognews.bg

Три са основните изменения и допълнения в Закона за висшето образование;
Три са основните изменения и допълнения в Закона за висшето образование:

На първо място се предвижда даването на право на висшите училища при прием на студенти сами да признават документите за предходното образование, като това важи не само за българските и чуждестранните граждани. По този начин ще се създадат по-добри условия за обучение на чуждестранни студенти, уточни Сергей Игнатов след като изрази притеснението си, че се очаква 2015 г. – 2020 г. да са най-тежките години за българското висше образование, заради ниското ниво на раждаемост.

Второто изменение в проекта на закона е свързано с даването на право на университетите да се сдружават както на територията на страната, така и с образователни институции. На трето място се предвижда премахването на ограниченията в платеното обучение при магистърската степен.

Привличането на инвеститорите включва не само ниски данъци и фискална политика, но и доброто образование и квалифицираната работна ръка, подчерта предимствата на новия законопроект финансовият министър Симеон Дянков.

По време на обсъжданията ректори на държавни и на частни висши училища изразиха одобрението си за направените предложения, а някои от тях призоваха да се включат и за увеличаване на правомощията на ректорския съвет, както и разглеждането на схемата – трима бакалаври – двама магистрати – трима докторанти.

От присъстващите народни представители Валентина Бобева изрази своите резерви към част от предвижданите промени. Тя е на мнение, че висшите училища нямат възможност да признават дипломите по автентичност, а ролята на държавата, според нея е свързана с престижа на дипломите. Очаква се при одобрение законопроектът да се внесе за гласуване в най-скоро време, за да бъде факт преди тазгодишната студентска кампания.

www.cross-bg.net

One Comment »

  • Pesho said:

    Накратко предложенията от министъра на образованието Сергей Игнатов са: университетите да признават сами дипломите от чужбина, когато наш или чуждестранен студент иска да продължи обучението си в България като магистър или докторант, нашите висши училища да могат да дадат срещу заплащане името и дипломите си на чужди държави; да се даде право на университетите да се сдружават с български и чужди висши училища и фирми, както и да се премахне ограничението на таксите с магистърската степен.
    Беше решено още общото събрание на университетите да може само да решава броя на мандатите на ректорите.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.