Home » Избрано

Хиляди иззети от Съветската армия документи се връщат в България

2011.06.13 Един коментар
Spread the love

Русия така и не отстъпи и не ни дава оригиналите, а само копия

До няколко месеца ще бъдат копирани и върнати от Русия в България около 50 хил. страници български държавни документи, които са били иззети от Съветската армия през 1944 г. Това съобщи в понеделник председателят на Държавна агенция “Архиви” (ДАА) Мартин Иванов. Така ще започне да дава резултат дългият процес по договарянето на връщането и издирването на хиляди дипломатически, военни и правителствени документи от последните години и месеци на българската държава преди навлизането на съветските войски у нас, от процесите срещу регентите и от периода преди създаването на отечественофронтовското правителство.

Документите могат да хвърлят светлина върху важни нюанси от историята на страната ни, смята председателят на архива.

Предисторията на връщането е дълга и развитие тя получава преди четири години. През 2008 г. проблемът с българските архиви в Русия бе поставен от президента Георги Първанов на тогавашния руски президент Владимир Путин след обществена акция и петиция на няколко хиляди граждани, общественици и учени, инициирана от фондация “Свободна и демократична България”.

Тогава Путин се ангажира само със заявлението, че “руската страна ще направи необходимото да разгледа внимателно въпроса”, ако обаче получи точни описи какви документи търсим. Той обаче даде важното политическо съгласие проблемът да почне да се проучва.

Това бе и трудността на задачата, защото документите се съхраняват в много на брой хранилища и задачата за локализирането им изисква много работа и съдействие на руските архиви.

С нота от 2 септември 2009 г. Министерството на външните работи на Руската федерация отклонява молбата на българското правителство за връщане на оригинали, след което ДАА пристъпва към заснемането на установената до момента българска документация, обясни експертът от агенцията Наташа Михайлова.

Според руските закони държавата не може да връща документи, които счита за трофейни – иззети от страна, съюзник на Германия през Втората световна война. А българските се разглеждат като такива.

От 15 май до 3 юни екип от експерти към ДАА пребивава в Москва, натоварен със задачата да направи съответните поръчки и да осъществи допълнително издирване и заснемане на интересуващите ни архивни материали извън “трофейните документи”, каза още Мартин Иванов.

“Резултатът е копирането на около 30-40 000 листа архивни документи от руските архивохранилища, поръчани от ДАА”, поясни той. Донесени са копия на документите от Централния държавен архив на Министерството на отбраната в Подолск, които засягат секретна информация, свързана с отбраната на Дунавската и Черноморската граница в периода 1941-1943 г.

В очакваните 50 000 копия на български архиви, представляващи документи от МВР, Министерството на войната, Министерството на външните работи и др. в периода 1942-1944г., се съдържат данни за потънали кораби, минни схеми, досиета на сътрудниците на посолството на СССР и др., поясниха от ДАА.

Източникhttp://www.mediapool.bg/

One Comment »

  • Виктор Кордон said:

    Новината, разбира се, е радваща, тъй като ще осветли някои интересни моменти от нашата история, недостатъчно добре проучени и до голяма степен превратно интерпретирани от българската историография. Покрай тази информация прави впечатление факта, че според руското законодателство трофейни документи не могат да бъдат връщани на страните, на които по право принадлежат. В същото време това не пречи на руската страна да изисква такива материали от държавите, загубили Втората световна война. Двойният стандарт на победителите си проличава и в този казус, както и в цялостното отношение към победените.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.