Home » Избрано

Героят Васко вече с бг паспорт

2011.06.18 Няма коментари
Spread the love

България благодари на спасителите на рейса-ковчег

Македонецът Васко Ристески получи българско гражданство. Това се случи днес, след като премиерът Бойко Борисов му връчи подписаните документи във Варна. Двамата се срещнаха в морската столица само часове, след като Ристески беше в Бургас. Кметът на града Димитър Николов пък ще предложи новият българин да стане почетен гражданин на Бургас.

Ристески от Битоля благодари на премиера Бойко Борисов и кмета на Бургас Димитър Николов за помощта за ускоряването на получаването на документи за българско гражданство.

Спасителят от Тракия посочи, че няма намерение да се мести да живее в България и заяви, че главната причина, която го е подтикнала да кандидатства за българско гражданство, е фактът, че може да пътува свободно в Европа и това, че харесва България и българите. Той беше категоричен, че е спасил хората от горящия автобус от хуманни съображения.

Премиерът Бойко Борисов благодари лично на Ристески за проявеното мъжество при тежката катастрофа с осем загинали, станала преди няколко дни край Пловдив.

Македонецът Васко Ристевски и комбайнерът Стефан от Чирпан са двама от мъжете, които помогнаха да се спасят десетките затиснати от ламарини и заобиколени в пламъци мъже, жени и деца в кървавата касапница на Тракия преди дни.

След Варна Васко Ристевски ще отпътува за болницата в Пловдив, за да види ранените при катастрофата. Ристевски каза, че за пострадалите е подготвил големи червени сърца и други подаръци.

Във фаталната нощ Васко пътува с ТИР-а си за Пловдив, злощастният автобус го задминава. Секунди по-късно настъпва ужасът.

“Такава катастрофа не съм виждал никога. Само видях, че нещо гори – експлозия беше. Гореше. Взех противопожарния апарат и бягам, за да гасим. След 50 метра видях още една експлозия”, разказва Васко пред БНТ. Благодарение на него са спасени петима от пътниците в автобуса.

Пръв на мястото на жестокия удар обаче се озовава Стефан от Чирпан, който спасява човешки животи, рискувайки своя собствен, съобщава бТВ.

Той е комбайнер. Във фаталната нощ се прибира от полето, където е жънал. Движи се по магистралата, когато вижда огромно огнено кълбо. Не се замисля нито за секунда:

„Видях, че гори от задната страна. Тръгнах с пожарогасителя, бягах по шосето, микробусът ми осветяваше. Влизам от задния край на автобуса. Изгасих огъня, обаче беше малък пожарогасителят.

В момента, в който влязох в автобуса, не се замислих, замислих се, че трябва да се загаси, че вътре има хора.

Едно момиче дойде и вика: „Ще припадна”. Седна на земята. Имаше – видях един труп на мантинелата беше преметнат. Аз си го мислех като сън… чак като видях новините. Мислех, че е сън – като за секунди е минало”.

Автобусът, който се движи по линията София-Бургас се запалва на 131-ия километър на магистралата след като се удря странично в мантинелата. От удара возилото избухва в пламъци. На място умират 6-ма, а други двама почиват по-късно в болницата от раните си. Единствено навременната намеса на спасители на шосето, които се притекли по време на инцидента, е помогнало да няма повече жертви на трагедията.

Шофьорът, карал рейса по това време, вече е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. Той не се смята за виновен. Техническата експертиза на автобуса все още не е готова и не е ясно дали технически проблем или човешка грешка са причина за инцидента.

Пострадалите обаче няма да забравят помощта на македонеца Васко и комбайнера Стефан.

Източник: в. “Стандарт”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.