Home » Избрано

100-годишен Ford тръгна по родните пътища

2011.06.18 Няма коментари
Spread the love

За една седмица през страната ще преминат най-атрактивните коли от легендарната марка

Праправнучката на Хенри Форд – Елена Форд, даде старта на Обиколката на България „100 години по-късно”, която стартира вчера в София и ще завърши на 23 юни. Наследничката на създателя на автомобилния гигант Ford се качи в легендарния Ford Model Т заедно със създателя и собственик на „Мото-Пфое” Карл-Хайнц Пфое. Перфектно реставрираният автомобил направи почетна обиколка на площад „Александър Невски”, с което

стартира Обиколката на България с Ford

От 16 до 23 юни колона от двата ретроавтомобила Ford Model Т и Ford Model А, както и най-новите модели на марката Fiesta, Focus и Mondeo потеглиха от столицата и ще преминат през 12 града на страната. Първият ден от маршрута започна с тръгване от София и преминаване през Пазарджик. Днес колоната минава през Пловдив и Стара Загора, утре ще акостира в Хасково, на 19 юни е в Бургас, на 20 юни – в Добрич и Варна, на 21 юни – в Шумен и Русе, на 22 юни – във Велико Търново, и ще завърши на 23 юни с дефиле в Плевен.  Пристигането на кавалкадата във всяко населено място ще се съпровожда от парад на автомобилите до централния площад, където ще бъдат изложени на вниманието на любопитните автомобилни почитатели. Кметът на всеки град от маршрута ще получи почетния знак на обиколката „100 години по-късно”.

Уникалното шоу на колела се организира от официалния вносител на Ford за България – „Мото-Пфое”, и представлява повторение на първата автомобилна обиколка на България, осъществена през далечната 1911 г. Точно преди 100 години тя е организирана с Ford Model Т от братовчедите Методи и Марин Лъскови и техния шофьор Димко Ангелов. Продължила е 22 дни с маршрут София – Бургас – София. Според документите, запазени от онези години, тя е предизвикала невероятен интерес във всички градове, през които е преминала. Някои са наричали Ford Model Т „гяволска машина”, други са спирали автомобила, за да го разгледат и да задоволят своето любопитство, трети са го посрещали с цветя, в тържествена обстановка. Навсякъде местните вестници са давали описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за България. Много от българите тогава за първи път са видели автомобил. Но медиите, без изключение, още тогава са прозрели бъдещето. В него са видели незаменим помощник на човека от този момент насетне. „Нашата аутоекскурзия трая цели 22 дни. Навсякъде местните вестници даваха описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за нашата страна”, споделя Йордан Марков в книгата си „С автомобил през вековете”. И по-нататък продължава: „С радост те (младежта и интелигентните хора) посрещаха бързоногия гостенин и желаеха да го разгледат отблизо. Те виждаха в него утрешен техен помощник.” По-късно същата година, според изследователи, подобна обиколка се осъществява и в Добруджа.

100 години по-късно Ford Model Т отново е

начело на колоната от най-модерните модели

в актуалната гама на Синия овал, с което марката показва как дизайнерите и инженерите на Ford реализират своите идеи в автомобили, които продължават да печелят световно признание. Подобна проява се осъществи преди 10 години при честването на 90 години Ford в България и 10-ия рожден ден на „Мото-Пфое”. Организираната през 2001 г. втора обиколка на страната премина за 11 дни през 42 града на България и беше съпроводена от различни допълнителни изяви и концерти на открито. Тазгодишната трета Обиколка на България „100 години по-късно” е организирана по случай два големи юбилея – 100 години Ford в България и 20 години „Мото-Пфое”.

Денислав Стоянов

Легендарният Ford Model Т от 1911 г. вози Елена Форд и създателя и собственик на „Мото-Пфое” Карл-Хайнц Пфое.

Легендарният Ford Model Т от 1911 г. вози Елена Форд и създателя и собственик на „Мото-Пфое” Карл-Хайнц Пфое.

http://www.monitor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.