Home » Избрано

2-ри въпрос към подкрепящите проекта АЕЦ „Белене“

2011.04.09 Един коментар
Spread the love

„Работници и специалисти от Уралския регион на Русия алармираха за опасността от повторение на японската трагедия от Фукушима в моного по-големи мащаби в най-големия руски център за преработката на радиоактивни материали.“
След като вече зададохме първи въпрос (линк) към подкрепящите проекта АЕЦ „Белене“, бихме задали и още няколко.
Въпрос 2. Защо смятате, че Русия, която не може да се справи с безопасността на ядрените площадки на собствена територия, ще е по-отговорна на нашата АЕЦ „Белене“ при условие, че никога до сега не сме осъдили руския производител дори за 1 рубла, независимо, че на АЕЦ „Козлодуй“ е имало аварии, предизвикани от внесеното руско оборудване?

Най-големият ядрен център на Русия е заплашен от “ядрен Армагедон”, по-страшен от Фукушима

Автор: Николай Атанасов

Докато целият свят следи тревожно ситуацията около авариралата атомна електроцентрала “Фукушима-1” в Япония, от Уралския регион на Русия алармираха за опасността от повторение на японската трагедия в моного по-големи мащаби в най-големия руски център за преработката на радиоактивни материали – печално известното Производствено обединение (ПО) “Маяк”.

В отворено писмо до средствата за масова информация, руския президент Дмитрий Медведев, премиера Владимир Путин и ръководството на държавната корпорация “Росатом”, група работници в предприятието предупреждават, че то е непосредствено заплашено от ядрена катастрофа, пред която “ще бледнеят всички природни катаклизми и техногенни аварии в миналото”, съобщава “Новый регион”.

Авторите на посланието поясняват, че не уточняват имената си в интерес на собствената си сигурност, но повече не могат да мълчат, тъй като ситуацията в ядрения център изисква спешни мерки. Работниците твърдят, че в обектите от ядрената промишленост на Русия цари престъпна небрежност, като десетки милиони рубли държавни пари свършват в джобовете на заинтересовани лица, в ущърб на техническата осигуреност и безопасността на предприятията. Ръководствата и компаниите-подизпълнители правили всичко възможно, за да скрият мащабите на нарушенията и дапринудят всички свидетели на случващото се да мълчат.

Работниците посочват, че системата за охлаждане и специализираната канализация на ПО „Маяк“ са на границата на разрушаването. Те потвърждават, появилите се в руските медии през 2009 г. сведения, че за ремонта на системите са били използвани нискокачествени китайски тръби, които в действителност не съответстват на руските държавни стандарти за качество и безопасност, като не стават са употреба дори в битови условия.

Мълчанието на контролните органи по цялата верига било купено срещу 16 млн. рубли. “Още при монтажа на конструкциите стана ясно, че тръбите няма да издържат повече от 2 години и ще се случи най-лошото. Ситуацията не търпи забавяне. Положението е критично, инсталациите се рушат пред очите ни!”, заявяват в писмото си работниците в “Маяк”.

Автороте посочват, че вътрешните проверки в предприятието са открили дълъг списък сериозни нарушения и местният Отдел за борба с икономическите престъпления (ОБЭП) е възбуждал наказателни дела по въпроса. След това обаче, следственото управление Главното управление на вътрешните работи в Челябинска област постановило закриване на делата.

ПО „Маяк“: Тайни, аварии и наказателни дела

ПО „Маяк“ е разположен в град Озерск в Челябинска област на РФ, който по време на съветската епоха е строго секретен обект с кодовото име “Челябинск-40”, като до 1990 г. дори не е отбелязван на картите. Центърът за преработка на радиоактивни материали отваря врати през юни 1948 г. и е сред основните комплекси от атомната промишленост на Русия. Той е един от най-големите световни доставчици на радиоактивни източници и радионуклидни препарати. В комбината се произвеждат ураново-плотониеви елементи за АЕЦ, работи и радиоизотопен завод. Десетки години предприятието произвежда и оръжеен плутоний.

“Маяк” е единственото в Русия предпрриятие за преработката и регенерацията на отработено ядрено гориво от реактори на АЕЦ и транспортни средства от военноморския, подводния и флота от ледоразбивачи на РФ. На територията на комплекса има 24 погреба с високорадиоактивни отпадъци.

На 29 септември 1957 г. в химическия комбинат на обединението става една от най-големите в човешката история техногенна ядрена авария, получила името “Киштимската трагедия” (Кыштымская трагедия), по името на разположения край Озерск град. Тогава заради повреда в системата за охлаждане се стига до взрив, разрушил резервоар с десетки тонове радиоактивни отпадъци.

В резултат в атмосферата се отделя радиоактивен облак, който разнася радиоактивните вещества на стотици квадратни километри. От облъчването само в първите 10 дни след експлозията умират около 200 души, а общия брой на пострадалите от радиационното заразяване се оценява на 200 000 души.

Аварията е оценена на 6-та, предпоследна степен по Международната скала за ядрените инциденти. Пострадалите при инцидента поискаха през 2008 г. тя да бъде приравнена на Чернобилската авария, която е от най-тежката 7-ма степен, но досега това искане остава на стадий обсъждане.

От 50-те години насам на територията на “Маяк” са станали повече от 30 инцидента, свързани с изтичането на радиоактивни материали и радиационно замърсяване с различна степен на тежест.

През 2005 г. ръководството на “Маяк” е подведено под наказателна отговорност за авариите в периода 2001-2004 г., довели до изтичането в басейна на р. Теча на няколко десетки млн. куб. м. течни радиоактивни отпадъци. Според експертизата по делото, тогава заразената територия е достигнала 200 км., на която живеят над 12 000 души.

През 2006 г. обаче делото срещу генералния директор на предприятието Виталий Садовников е прекратено във връзка с амнистията по повод на 100-годишнината на Държавната Дума, а през лятото на 2007 г. той се пенсионира с “благодарност за дългогодишния, добросъвестен труд в атомния отрасъл”. Оттогава предприятието се ръководи от Сергей Баранов.

Източник: zonabg.info

––––––

Работники ПО «Маяк» сообщили Президенту РФ об аварийной ситуации на предприятии

«Природные катаклизмы и техногенные аварии прошлого – ничто по сравнению с ядерным Армагеддоном, который нас ждет»

06.04.11

Челябинск, Апрель 06 (Новый Регион, Алла Александрова) – Челябинские средства массовой информации получили анонимное письмо, подписанное «работники ПО «Маяк». В открытом обращении неизвестные авторы предупреждают журналистов, власти и мировое сообщество об угрозе возможной катастрофы на предприятии.
Как передает корреспондент «Нового Региона», сегодня в адрес редакции агентства и ряда других челябинских СМИ поступило письмо, адресованное Президенту РФ Дмитрию Медведеву, премьер-министру Владимиру Путину, а также руководителям госкорпорации «Росатом» и представителям СМИ. Авторы письма не указывают своих имен, объясняя, что делают это в интересах собственной безопасности.
«Молчать мы не можем. Мы хотим донести до Вас важную информацию с просьбой экстренно на неё отреагировать. Только Ваше вмешательство сможет предотвратить надвигающуюся катастрофу и положить конец халатности и воровству государственных средств на объектах ядерной промышленности России. Трагедия на японской атомной станции Фукусима заставила весь мир, в том числе и российское правительство, по-новому взглянуть на проблемы атомной энергетики. Российские власти громко заявляют о готовности оказать помощь в ликвидации чужой аварии, но, к сожалению, не могут разобраться с потенциальной катастрофой на собственном ядерном объекте», – говорится в открытом обращении.
По мнению авторов письма, в 2009 году в СМИ уже появлялась информация о том, что во время ремонта систем охлаждения и спецканализации ядерных реакторов ПО «Маяк» были использованы контрафактные китайские трубы. Они утверждают, что эта информация соответствует действительности. «Они не соответствуют ГОСТам, применять их нельзя не то что на ядерных объектах, но и в быту», – говорится в обращении.
Затем авторы анонимного послания сообщают, что ситуация на предприятии достигла критического уровня.
«Мы, работники ПО «Маяк», обращаемся ко всему мировому сообществу со словами мольбы о помощи! Система охлаждения и спецканализации основных ядерных объектов производственного объедения «МАЯК» на грани разрушения!!! Еще при монтаже конструкций стало ясно, что дольше двух лет трубы не протянут, случится непоправимое. Больше медлить нельзя! Ситуация критическая, система на глазах разрушается! Руководство предприятия и компания-подрядчик пытаются скрыть масштабы технических нарушений и возможной катастрофы! По весьма примерным подсчетам, заинтересованные лица заработали на этом проекте 16 миллионов рублей! И небольшой части этих денег достаточно, чтобы оплатить чье-то молчание!», – заявляют сотрудники комбината.
По их данным, внутренние служебные проверки выявили на предприятии целый список серьезных нарушений, а местный ОБЭП даже возбуждал уголовное дело. Однако позже, по их словам, следственное управление ГУВД по Челябинской области вынесло постановление о закрытии дела. В дальнейшем дело неоднократно возбуждалось и закрывалось снова.
Открытое письмо заканчивается настоящим криком души: «Сегодня угроза нашей планете затаилась не только на атомных объектах Японии, но и в России. Природные катаклизмы и техногенные аварии прошлого – это ничто по сравнению с ядерным Армагеддоном, который нас ждет. Только принятие экстренных мер позволит нам его избежать! Давайте думать и действовать ради будущего!!!».
© 2011, «Новый Регион – Челябинск»
http://www.nr2.ru/


One Comment »

  • Iren Yamami said:

    Пиша от позицията на човек,който в момента преживява този кошмар на живо,тъй като живея в гр.Йокохама,Япония.
    Това,което ме интересува е каква е готовността за изплащане за нанесени щети на държавите около Черно море.Питам това зашото освен радияцията пренесена по въздуха,неминуемо ще има изтичане по р.Дунав,а всички знаем,че Черно море е вътрешно,почти затворено море,т.е. за дълго,много дълго ще унищожим риболова и плажните ивици на няколко държави,включително Русия.Кой се наема в случая да понесе сумите – България,Русия или всичките тези умни глави,които настроиха вили и хотели и бетонираха цялото ни крайбрежие,а сега дават зелена улица на АЕЦ Белене?В един прекрасен момент може да се окажат с много вложени средства в оше по-ненужни и празни хотели,което ако не е толкова трагично,щеше да е смешно.
    Алчността в съчетание с безмозъчност и липса на социално съзнание е нещо безумно страшно за ВСИЧКИ.Да не говорим,че морал,чест,родолюбие и достойнство са само думи в речниците.
    СПРТЕ ДА ОГРАБВАТЕ И УНИЩОЖАВАТЕ БЪЛГАРИЯ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.