Home » Избрано

Въпрос към всички поддръжници на проекта АЕЦ “Белене”

2011.04.08 2 коментара
Spread the love

Токът в Сърбия е 12.9 ст. и е с четири стотинки и половина по-евтин от българския. Защо?

Токът в Сърбия поскъпна с 15 процента от 1 април. Така  сърбите плащат за киловатчас по 6,6 евроцента. Това прави 12,9 стотинки. Нека да са 13, да не издребняваме. Това, не ще и дума, е скок. Такова поскъпване искат и в България (където сега цената е 8,865 евроцента) електроразпределителните дружества от 1 юли.

Автор: ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ


В момента средната цена на електричеството в България е 8,865 евроцента, което по фиксирания курс на еврото прави почти 17 стотинки и половина. Тази аритметика не е трудна: токът в България е по-скъп от този в Сърбия с почти 4 стотинки и половина. За пълнота: средната заплата в Сърбия е по-висока от средната в България с около 100 лева. И, което не е без значение, средната пенсия е около 70 процента от средната заплата. В България е около 30. Никога не е била повече.
Сърбия е държава, която преживя тежки граждански войни и даде много човешки жертви. НАТО бомбардира столицата Белград и разруши инфраструктура за стотици милиони, ако не и за милиарди долари.
В течение на две десетилетия от Сърбия, която доминираше бивша Югославия, се отцепиха огромни територии, за последно – Черна гора и Косово. Това има тежки икономически последици: нарушават се градени половин век връзки, необходими са много инвестиции, за да може икономиката да заработи при новите условия.
И въпреки всичко токът в Сърбия е по-евтин от българския с 4 стотинки и половина. Иронията е, че сърбите не могат сами да посрещат потребностите си от електричество и го внасят от България.
Нещо много е сбъркано. Не в Сърбия.
Не че сърбите са цъфнали и вързали. И те, за съжаление, са на опашката в Европа и по доходи, и по стандарт на живота. Обаче ние сме даже и след тях. А сме в Европейския съюз, докато сърбите ги чака още дълъг път и поне на теория това за нас би трябвало да е предимство.
Но не е.
Има много обяснения защо това е така.
Ето едно, без претенции за изчерпателност.
През 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски продаде държавния монополист във фиксираната телефония БТК на специално създаденото за целта дружество “Вива венчърс”. Цената беше 230 милиона евро и царските юпита, лично Николай Василев, отчетоха, че е постигнат огромен успех.
В момента сръбската държава продава 51 процента от “Телеком Сърбия”. Първоначално се явиха “Дойче телеком”, “Франс телеком” и “Телеком Австрия”. Сега останаха само австрийците и те предлагат първоначална цена от 950 милиона евро. Параметрите на сръбския телеком са горе-долу като на БТК преди 7 години: и обслужваното население, и територията. Обаче сърбите ще вземат четири пъти повече пари плюс безценната подробност, че купувач не е международен спекулант, а голяма телекомуникационна компания.
Със сигурност тези, които правят приватизацията в Сърбия, крадат. И техните политици не са цвете за мирисане.
Обаче фактите са факти: токът е с над 20 процента по-евтин.
Защо, по дяволите?

Източник: http://www.ekipnews.com/

2 коментара »

  • Nik said:

    Защото сръбските политици и стоящите зад тях сили само КРАДАТ, докато българските политици и стоящите зад тях Сили осъществяват ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  • виждам всичко said:

    Навсякъде политиците крадат, само че крадат 10%, а тук – 90%.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.