Home » Избрано

Призив за помощ към сем. Здравески от Македония

2011.02.14 Няма коментари
Spread the love

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО КМЕТА НА БЛАГОЕВГРАД

Уважаеми господин Паскалев,

Ние, повече от 1900 български граждани събрани в Инициативен Комитет „Помощ за семейство Здравески”, подкрепени от родолюбиви организации на македонски българи и водещи интелектуалци, сплотени от една страшна човешка трагедия, се обръщаме към Вас:

Както знаете,в края на предходната година,семейството на големия патриот Здравко Здравески,след неописуеми издевателства ,грубо нарушения на международното право и погазване на всички европейски,а и общоприети за естествени,права на личноста от страна на властите в РМакедония,реално поставени в положение на бежанци, се заселиха в Благоевград.

Единствения „грях” на тези достойни хора и основание за горепосочените репресии,бе силната им родова памет,човешката им гордост и нежелание да се откажат от българския си произход.

Поради неустановения им от юридическа гледна точка статут,по-голямата част от семейството бе лишено от възможноста да изкарва чрез честен труд прехраната си,а единствения работещ член на семейството-Добрила Здравеска,след изява в телевизионно студио където разказа искренно за трагедията сполетяла семейството й,бе неправомерно уволнена от работа.

Лишени от каквито и да е доходи,изпаднали в крайна нищета,тези изстрадали българщината си хора,бяха принудени да се изхранват с помоща на съпричастни към съдбата им граждани и освен това бяха психически малтретирани с груби заплахи за здравето и живота им от страна на граждани на РМакедония.Заплахи на които голяма част от представителите на ИК отправящ това писмо,бяхме свидетели и които не бяха отчетени и неутрализирани от страна на която и да е от компетентните според законодателството на Република България,институция.

Поставени под този натиск,към настоящия момент,семейство Здравески потърсиха и намериха спасение от непрестанния тормоз на територията на Община Бургас.

Ние декларираме,че семейство Здравески са еталон за сплотено българско семейство,достойни и трудолюбиви носители на забравения в съвремието ни Възрожденски дух,както и,че тяхното най-голямо желание е да работят и да се изхранват сами като нормални български граждани.

Предвид непосредствените нужди на семейството,както и разбираемите трудности при първоначалната социализация и вписването в българското общество,ние призоваваме Община Благоевград-там където все още се помнят заветите на Делчев,Сандански и Александров,а по-голямата част от жителите пазят в родовата си памет спомена за героичната борба за Освобождение и последвало национално Обединение на македонските българи с братятя им в Мизия и Тракия,вие които първи оказахте гостоприемство на тези страдалци:

-да иницираме дарителска кампания под патронажа на Община Благоевград за семейство Здравески

-Община Благоевград да иницира благотворителен концерт,който да се проведе в Зала „Яворов” в най-близко бъдеще с участиеето на Ансамбъл Пирин и известни певци на автентичен форклор от македонския край,а приходите от концерта да бъдат дарени за преките нужди на Здравко,Добрила и трите им деца.

Надяваме се,на подкрепа от страна на Община Благоевград,както и на персонална среща с Вас,господин Паскалев по детайлите на нашите предложения.

Зад декларираното по-горе,както и зад призива,заставаме:

АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ – ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ ПРИ БАН, ИК”ПОМОЩ ЗА СЕМЕЙСТВО ЗДРАВЕСКИ”(БАЗИРАН НА УЧАСТНИЦИТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК ГРУПАТА „ДА ПОМОГНЕМ НА ЗДРАВКО”),СЪЮЗ НА УЧЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ,РЕДКОЛЕГИЯТА НА ИЗДАНИЕТО НА МПО-ТОРОНТО „МАКЕДОНСКА ТРИБУНА”,АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ В РМАКЕДОНИЯ „РАДКО”

09.02.2011

––––––––

Б.Р. Малко предистория – как сем. Здравески попаднаха в Несебър (източник Фрогнюз)

Несебър подава ръка на бежанците у нас. Местните жители помагат на репресирани от властта в Скопие българи.

Гражданите на Несебър и жителите на общината ще помогнат на наши сънародници от Македония, пострадали заради българското си самосъзнание. Местните власти, съвместно с ръководството на Македонското братство “Тодор Александров”, са подготвили открит призив до обществеността за доброволна солидарност и подкрепа за семейството на Здравко и Добрила Здравески от гр. Прилеп, които емигрираха в България, заедно с 3-те си деца. Обръщението е подписано от кмета на Несебър, Николай Димитров, от председателя на Общинския съвет – Благой Филипов и от председателя на Македонското братство – Иван Бабев. В Община Несебър и самия град днес живеят десетки хиляди наследници на македонски българи от Егейска и Вардарска Македония, потърсили подслон в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на областта по време на Балканските и Първата световна войни.

Здравески пристигнаха в края на миналата година, за да спасят живота си от репресивната власт в Скопие, която ги е малтретирала, защото са се изявявали като българи в Македония. Случаят беше оповестен до медиите и предизвика широка обществена реакция, вследствие на което беше създадена дори група във фейсбук – “Да помогнем на Здравко”, която бързо достигна почти 2000 члена.

Здравко Здравески е 47 г. (на 26.01. имаше рожден ден) бивш командос от т.нар. специални части за бързо реагиране “Лъвове”, които бяха създадени преди 10 г. заради войната в западна Македония с албанските терористи. Здравески тогава е бил командир на подразделение с чин “капитан” от полицията. След падането от власт на правителството на Любчо Георгиевски през 2003 г. и смяната на политическия курс в посока силово налагане на “македонизъм”, специалните части са разформировани и девъоръжени. Здравески остава на работа в полицията, но като пробългарски настроен скоро е уволнен, разжалван и става жертва на скалъпен с фалшиви обвинения процес. Вкаран е незаконно в затвора с нагласена присъда, въпреки че свидетелите по делото са подали нотариални заявления, че са били принуждавани силово от властите да дават фалшиви показания срещу Здравески. По време на престоя си в затвора, Здравко Здравески е бил инквизиран със средовековни методи и редовно пребиван. Бил е изтезаван с електричество, връзван и без упойка са му вадени здрави зъби от устата с клещи. От болка и кръвозагуба изпада в кома, получава тежко възпаление на главата /сепсис/. Животът му е висял на косъм. Управата на затвора в Прилеп отказва лекарска помощ, както и всякакви свиждания с близки или адвокат. Лекарката на затвора, която си е позволила да напише доклад, че Здравески има нужда от лечение, е била веднага уволнена от работа. Нужно е да се отбележи, че тази служителка е имала български паспорт, което е повлияло за нейното светкавично уволнение.

Семейството на Здравко през цялото време е било тероризирано от властите. Жена му е била уволнена от работа с 4 деца на ръце, къщата е била нееднократно претърсвана за българска литература, а намерените български книги са били конфискувани. Условието, което е било поставяно на Здравески, за да бъдат оставени намира и да спасят живота си, е било едно единствено – писмено и публично да се откажат от българския си произход и самосъзнание и да декларират, че са “македонци” по националност. Това е било отказвано, независимо от нечовешките действия срещу тях. Убит е братът на Здравески, а в средата на миналата година и братът на съпругата му Добрила, който също е бил действащ полицай. Случаите са заведени като “битови инциденти”. Убиецът на брата на Добрила Здравеска е изкаран невменяем, т.е. “не можещ да носи наказателна отговорност”. Досега този човек е на свобода и продължава да се заканва, че ще избие цялото семейство Здравески, защото били “бугари”.

В затвора в Прилеп, Здравески е бил посетен от Спас Ташев, бивш съветник на Божидар Димитров. С помощта на Ташев е оказано съдействие на семейството за уреждане на проблема с техния престой в България, тъй като в противен случай Здравески и децата му трябваше да напуснат страната ни и да бъдат екстрадирани за Македония в края на миналата година, което за тях означаваше сигурна смърт. В момента Здравко Здравески и две от децата са с 6 месечни визи за пребиваване, издадени благодарение на своевременните действия на Генералното консулство на България в Одрин и съответните институции по веригата. Проблемът бе приет присърце от българския консул Вълчо Марков, а македонските българи получиха помощ на место от председателя на българското църковно настоятелство в Одрин – отец Александър Чакрък.

Здравко Здравески продължава да получава непрекъснато заплахи по телефона и интернет за живота си, поради което дори и в България семейството и особено децата му живеят в непрекъснат психически стрес. Обикновено обажданията са от номера в съседни държави.  В момента никой от фамилията няма никакви доходи и работа. Единственият работещ – Добрила Здравеска бе уволнена от фирмата, където работеше в Благоевград, на следващия ден, след като даде изявление по медиите у нас. Фирмата е от Македония и според свидетели там се разпространяват свободно сепаратистични материали и карти с променени държавни граници на България – Пиринския край е отделен от българската държава и присъединен към Македония.

Поради изключително тежкото материално и морално положение, в което се намират Здравески, българската общественост, фирми и организации са апелирани да помогнат финасово, за оцеляването на това изстрадало българско семейство, докато те могат да уредят своето гражданство и постоянен статут в България. Домът и цялото имущество на сънародниците ни са били конфискувани от страна на властите, веднага след напускането на Македония и идването им в нашата страна. Тук те започват реално целия си живот от “нулата”. Тъй като няма никаква помощ от страна на държавата, единствено гражданската и обществена активност могат да спасят тези наши сънародници от глад, мизерия и унижения. Липсата на каквато и да е социализираща помощ в българското общество за Здравески и техните деца, изиграва допълнително стресираща роля за тези хора.

Помощта от Несебър ще бъде придружена с покана на сем. Здравески да посетят общината, да се срещнат с потомците на македонските бежанци от началото на миналия век, както и да проведат разговори с Македонските организации там. Очаква се това посещение да бъде в началото на месец февруари. В момента Здравко Здравески пише книга за своя живот и всичко, което е преживял, като един гражданин на Македония, който не крие и не се страхува от своя български произход.

Случаят със Здравески не е инцидентен, а се е превърнал в закономерност, личи от изявленията на български огранизации в Македония. Българският културен клуб в Скопие /БККС/, както и Асоциация РАДКО от Охрид, излязоха с поредица от изявления и декларации, в които описват репресиите срещу всеки, който дръзне да се декларира открито като българин в западната ни съседка. Българската асоциация дори изпрати и специално Писмо-Обръщение до Министерството на правосъдието на Р.България, адресирано лично до Министър Маргарита Попова, за Здравески, с призив да получат българско гражданство по „Ускорената процедура”. Имената на Мирослав Ризински /който също е в затвор с нагласен процес/, Спаска Митрова, а напоследък и Миле Йовановски, се превърнаха в черен пример, как “антибългаризмът” се налага като държавна политика в македонската държава, в разрез на всякакви демократични и хуманни норми и правила. Подобна порочна идеология повече прилича на рецидив от мрачното минало, отколкото на политика на една европейска страна, кандидат за член на НАТО и ЕС. Темата за репресиите и омразата във ФИРОМ на етнически и расов принцип, придоби международна известност и се коментира сериозно в брюкселския сайт „ЕурАктив”, който има голямо влияние в Европейския парламент. В публикация от 24 януари 2011 г. озаглавена „Is hate speech back in FYROM?” /Връща ли се говорът на омразата във ФИРОМ?/ „ЕурАктив” пише, че: „Македонските власти потискат много дисиденти и граждански активисти, поради тяхното открито изявяване на българска национална принадлежност. Подобни прояви са били винаги инкриминирани и преследвани в тази страна още от времето на Югославия. ..Македония е доминирана от пост-тоталитарна югославско-политическа система, в която различните мнения са наказвани с лишаване от свобода, уволнение от работа, обществено заклеймяване, физически и психически тормоз..” В статията се изтъкват конкретни случаи на преследвани българи в Македония, прави се аналогия с режима на Милошевич, критикуват се грубите фалшификации и кражба на история от Гърция и България, както и последното изявление на главата на непризнатата от никого и неканонична „Македонска православна църква”, Архиепископ Стефан, който нарече българите „изроди”. „Последните изявления на архиепископ Стефан предполагат по-близки отношения с „Ку-клукс-клан”, отколкото с каквито и да е християнски общности в целия свят.”, завършва коментарът на европейската интернет медия за сегашната ситуация в Македония.

Здравко Здравески е донесъл в България голям брой документи, които доказват престъпната същност на тази диктатура и твърди, че е готов да говори открито пред всички международни институции и най-вече пред Европарламента и ООН, за издевателствата над българите в Македония. Той твърдо е решил да заведе съдебни дела за нарушени човешки права и геноцид срещу македонската държава в Хага и Страсбург.

Асоциацията на българите по света, обединяваща известни личности от всички сфери, също наскоро осъди остро в своя Декларация държавния терор над нашите сънародници в Повардарието.

Ето и сметките, на които всеки, който желае, може да помогне:

Изпращане от чужбина (Само за евро)

ДОБРИЛА ЗДРАВЕСКА
IBAN: BG09DEMI924044OOO32334
СМЕТКА:17329780212022001019
BIC: DEMIBGSF
ТЬРГОВСКА БАНКА Д „АД- БЛАГОЕВГРАД“
D BANK Blagoevgrad

Изпращане от България ( в лева )

ДОБРИЛА ЗДРАВЕСКА
IBAN: BG98UBBS80021030302230
СМЕТКА: 1030302230
БАЕ: 20080023
КОДЪТ ЗА СМЕТКАТА И БАНКАТА:
bic ubbsbgsf – Обединена Българска Банка

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.