Home » Авторски страници

Български традиции: РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, КОЛЕДА

2010.12.25 Няма коментари
Spread the love

(Рождество Христово, Божич, Божик, Голяма Коледа)

Празнува се на 25, 26, 27 декември.

Датите са постоянни. Тогава се сменя календарният цикъл на живота според християнския календар и заедно с Великден този празник е един от двата най-важни за всеки християнин – символ на светлината, душевното просветление и победата на деня над нощта.

Сутринта на Коледа под празничната елха децата по целия свят намират дългоочакваните подаръци от дядо Коледа.

На 25 декември след тържествената служба в църквата се посрещат гости, организират се веселия.

Именници са Христо, Божин. Младен, Радомир, Радослав, Радостин, Кристиян и производните на тях.

На Рождество Христово свършва дългият коледен пост и затова обядът е блажен и много богат. Рано сутринта или още предния ден се коли свинята с особен обичай, близък до обред. По плешката й колячите съдят за миналото и бъдещето на къщата и цялото семейство. Основните ястия през тези дни са от свинско месо.

Традиционни ястия за празника: Коледна пита,  печен дроб, баница с месо, свинско с праз, свински пържоли с гъби, свински коледни сарми,  пълнена птица – пуйка,  патица или кокошка, печено пълнено прасенце, баница с праз и сирене, супа  пача от свински крака, варена тиква с мляко, пастърма със зеле, капама по Бански, меденки, млечница (брашнена халва), тиквеник.

Коледни обичаи: Всеки домакин гледа в къщи да влезе най-напред момиче или млада жена, та агнетата да бъдат все женски, а бъдещето плодовито. На обяда се пие най-напред блага ракия, при което младите, като я поемат целуват ръка на по-старите.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.

На 26 декември – вторият ден на Коледа е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. Имен ден празнуват носещите името Йосиф и Давид.

На 27 декември – третият ден на Коледа е празникът на Св.Първомъченик и архидякон Стефан (Стефановден). Първи служител в християнската църква, тялото, на когото било  изядено от дивите зверове и птици. Със Стефановден завършват Коледните празници.

Именници са Стефан, Венци, Стоян, Стойно, Стойко, Стоил, Стоимен, Цанко, Цонко и производните на тях.

От Малка Коледа (24 декември) започват 12 дни, наричани“Мръсни”, (Погани, Некръстени), през които витаят зли духове. Не се работи и пере. Не бива да се зачеват деца, за да не бъдат лоши. В някои краища на България правят изкуствени караконжовци, с които се прогонва нечистия дух.

Eurochicago.com Ви честити Рождество Христово  с песента на Джон Ленън (линк: John Lennon Happy Christmas) и пожелава на всички щастливи празници, здраве, любов и късмет!


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.