2024-04-26

1 thought on “Стачни действия в МВнР

  1. От днес започват ефективните стачни действия. Към момента те ще бъдат единствено тук в централното управление в България, като ще бъдат преустановени част от услугите с гражданите – заверки, легализации, консулските услуги най-общо казано.

    Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ зам.-председателят на синдиката на Министерството на външните работи Людмил Илиев.

    Ние в никакъв случай не искаме да страдат гражданите, тъй като те не са виновни за състоянието (в МВнР – бел. ред.), но за съжаление това е единственият начин да ни бъде обърнато внимание, защото знаем, че когато има натиск, този натиск трябва да бъде оказан именно от обществото.
    Илиев посочи, че все още няма яснота докога ще продължи стачката на територията на министерството и това ще зависи от гаранциите, които ще бъдат предоставени на протестиращите служители.

    Дипломатът отбеляза, че стачката в МВнР е получила символичната подкрепа от много наши дипломатически мисии в чужбина, където също имат стачна готовност. По думите на Илиев, който е дипломатически служител четвърта степен, ранг аташе, изискванията за дипломат у нас са сред най-високите в обществения сектор – задължителна образователна степен магистър и владеене на минимум 2 чужди езика, а същевременно възнагражденията са най-ниски.

    Илиев коментира още, че командировъчните, които се отпускат на дипломатите ни в чужбина, също са крайно недостатъчни и се стига дотам, че дипломати отделят лични средства за своето настаняване или обучение на децата си.

    В Щатите средствата, които получат командированите ни служители са на такова ниво, че те имат право да кандидатстват за социални помощи. Изобщо, в по-развитите и богати страни, като Швейцария и други.
    „За съжаление беше крайно време да излезем и да развенчаем този мит за високите заплати и всички придобивки, които имат служителите на Външно, защото действително ние сме администрацията или ведомството с най-ниско заплащане и в същото време сме сред ведомствата с най-високите изисквания“, допълни Илиев.

    Мен лично ме беше срам много години да кажа аз какви пари взимам, но всъщност този срам не трябва да го изпитвам аз, а българската държава, която оценява толкова ниско висококвалифицирания, а и отговорен, труд, защото българските дипломати представляват интереси за чужди разузнавателни служби и с такова обезпечаване финансово…
    „За съжаление беше крайно време да излезем и да развенчаем този мит за високите заплати и всички придобивки, които имат служителите на Външно, защото действително ние сме администрацията или ведомството с най-ниско заплащане и в същото време сме сред ведомствата с най-високите изисквания“, допълни Илиев.

    По думите на Илиев служителите в МВнР показват достойно лице, но това достойнство е изкуствено.

    Дипломатът подчерта, че проблемът с набирането на хора в МВнР е много сериозен, като в последните 5 години са напуснали над 140 човека. Водещ мотив е финансовият, а в системата има над 100 незаети бройки, стана ясно още от думите на Илиев.

    „Тази стачка наистина е борба и младите хора да останат в тази система“, посочи още Илиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *