2024-03-29

2 thoughts on “Главният въпрос при Ковид-19 е кой да плати цената

  1. Проф. д-р Яна Симова – изп. директор на Българския кардиологичен институт е ръководител на програма “Постковид” от 29.09.2020 г. Тя разказа, днес – 4 ноември, пред БНР за данните от 2600 пациента преболедували Ковид по-леко или силно.
    Последствия има при 80% от пребуледувалите, а 2/3 от тях не могат да изпълняват пълноценно задълженията си.
    Най-честите оплаквания: нарушение при кръвното налягане, на сърдечния ритъм и прояви на сърдечна недостатъчност.
    И леко прекаралите Ковид са с подобни оплаквания.

  2. Очакванията за бъдещата еволюция на SARS-CoV-2 са тя да е в две насоки:

    Първо, под селективния натиск, оказан от масовата ваксинация и високите нива на предишна инфекция, следва да се появят нови варианти, които да са все по-резистентни към съществуващите антитела.

    Второ, следва да се очаква и да еволюира по-висока заразност, чрез мутации, които да позволят на вируса да се предава още по-ефективно от човек на човек.

    Като двете неща не са несъвместими.

    Многократно ми е било казвано „Вие какво предлагате да се направи в България?“, т.е. видите ли, катастрофата, която се случва в момента, е единственият възможен изход от ситуацията, а не предвидим, предвиден, и вероятно и желан от определени хора резултат от съзнателно взети решения.

    По-долният материал показва какво може да се направи, включително и, както ще обясня в детайли, в България, стига да имаше нужното желание.

    theguardian.com/world/2021/oct/26/china-locks-down-city-lanzhou-gansu-covid

    Той също така демонстрира и техниките на обработка на общественото мнение, в резултат на систематичното прилагане на които сме в това положение.

    В английския език в последните години влезе в честа употреба термина „gaslighting“. Който няма директен превод на български, но се използва за да обозначи техниката на емоционална и психическа манипулация, при която жертвата се обработва по такъв начин, че да почне да си мисли, че вината за случващото се е нейна и вътрешна, и че нейното мислене и виждане за нещата е погрешно. Въпреки че реално е точно обратното. Терминът произлиза от филма от 1944 г. Gaslight, в който един човек манипулира по подобен начин жена си.

    Начинът, по който се говори за COVID в западните, а в резултат и надолу по веригата в нашите медии, е прекрасен пример за класически gaslighting. Общественото мнение се обработва постоянно, ежедневно, ежеминутно, от страниците на основните вестници и от говорещите глави по телевизията, в посока втълпяването, до степен на пълна неспособност да се помисли дори, че може да има алтернативи, че със SARS-CoV-2 трябва да се живее, че нищо не може да се направи по въпроса, че никой не е виновен за това, и че всичко е съвсем в реда на нещата.

    Което виждаме и в този текст:

    ……………
    As the rest of the world opens up and tries to find ways to live with the virus, China has maintained a zero-Covid approach that has included harsh local lockdowns imposed over just a handful of cases.

    Tuesday’s restrictions came as China reported 29 new domestic infections – including six cases in Lanzhou, the provincial capital of the north-western Gansu province.
    ……………

    „Докато останалият свят се отваря и опитва да намери начини да живее с вируса, Китай поддържа политика на елиминация на вируса, която включва сурови локдауни като реакция спрямо появата само на няколко случая“.

    Т.е. намекът е, че останалият свят е разумен и рационален докато в Китай властва здравен тоталитаризъм и се прилагат садистични мерки без никаква причина.

    Все пак кой разумен човек заключва всичко за шест случая (освен тези, които не искат те да станат 600 милиона, разбира се)…

    А в Китай в момента положението е наистина проблематично, но точно по обратната причина – това може да се окаже най-сериозният тест на способността им да овладяват огнищата.

    Той е четвърти поред след появата на Делта вируса.

    Първо, имаше огнище в Гуангдонг през юни месец, което беше овладяно.

    След това стана пробивът на летището в Нанкин. Където заразяването тръгна от екипa, почистващ самолет, пристигащ от Русия, който обаче е бил отклонен поради лошо време от Шанхай към Нанкин – и след като всички са слезли, явно е имало достатъчно вирус или във въздуха, или по седалките, за да стане заразяване. Което демонстрира колко точно безопасно е да се пътува със самолет в момента. Проблемът беше забелязан твърде късно и се стигна до инфекции в множество провинции през летището (и до нов локдаун в Ухан и заваряване по домовете в други градове), но в крайна сметка също беше овладяно.

    Имаше пробив и на границата с Мианмар.

    А най-скорошно през септември имаше пробив в провинция Фуджян по крайбрежието. Огнището там също беше овладяно.

    В момента обаче става въпрос за проблем поне толкова сериозен колкото лятото в Нанкин, тъй като заразата е тръгнала от възрастна двойка от Шанхай (не е ясно там как точно е станал пробивът), която са тръгнали на туристическа обиколка из северните китайски провинции, и са посяли вируса навсякъде по пътя си. И сега има случаи в над 11 провинции.

    Реакцията досега беше да се приложи добре известния (от много преди COVID) алгоритъм за справяне с такива ситуации. Който елиминира дори и Делта варианта многократно, както видяхме по-горе, въпреки повишената му заразност, която беше използвана на други места като извинение за абдикация от контрол на заразата (следвайки гениалната логика, че ако вирусът е станал много по-заразен и още по-опасен, то следва да се откажем от борбата с него). И би трябвало да успее и сега. И който е приложим и навсякъде другаде, а не само в условията на китайския тоталитарен кошмар, както ни убеждават постоянно.

    А трябва много дебело да се подчертае, че тези мерки се взимат въпреки, че в Китай ваксинацията върви много добре, тъй като там никой не си губи времето в идиотски спорове относно това дали трябва да се ваксинира или не. Там двойно ваксинираните минаха над 70% от цялата популация още средата на септември. Но въпреки това, реакцията спрямо новите огнищата продължава да е такава, каквато беше и преди ваксинацията, тъй като там изглежда се разбира, че това е трета или четвърта, а не първа и единствена линия на защита.

    Какво включва този алгоритъм:

    ……………
    Residents of Lanzhou would be required to stay at home, authorities said in a statement. Officials said the „entry and exit of residents“ would be strictly controlled and limited to essential supplies or medical treatment.

    […]

    Strict stay-at-home orders have already been imposed on tens of thousands of people in northern China.

    […]

    About 23,000 residents in one housing compound in Changping district have been ordered to stay indoors after nine cases were found there in recent days, Beijing News reported.
    ……………

    Дали забраната за напускане на домовете е напълно неприложима в Европа? Това е абсурден въпрос, все пак това беше направено миналата година в много държави, а вече е факт отново и тази есен в Латвия.

    ……………
    Bus and taxi services had already been suspended in the city, and state media said on Tuesday that Lanzhou station had suspended more than 70 trains, including key routes to major cities such as Beijing and Xi’an.

    Flights to Lanzhou were also being cancelled, with a Southern Airlines representative telling AFP that all its flights from Beijing’s Daxing airport to Lanzhou were cancelled due to public safety measures, without any date given to resume.

    […]

    In Beijing – which reported three new cases on Tuesday – access to tourist sites has been limited and residents advised not to leave the city unless necessary.
    ……………

    Спират се транспортните връзки между градовете. Съвсем логично и разумно, за да се изолират огнищата едно по едно.

    Дали това е невъзможно да се направи в България? Ами миналата година имаше КПП-та между градовете, т.е. не е като да не сме го правили, и то съвсем скоро. И резултатът се видя – почти стигнахме елиминация през май 2020 г..

    ……………
    Mass testing is under way in 11 provinces and authorities have suspended many interprovincial tour groups.
    ……………

    Третият, и най-важен компонент от алгоритъма, е масовото тестване (и след това изолация на заразените). Тъй като това позволява огнищата да се угасят за само няколко седмици, а не локдаунът да се влачи месеци наред и да се разчита само на редукцията на R_0 от него да доведе до нула случаи.

    Това е най-трудната стъпка, тъй като изисква една минимална инфраструктура за да се направи в нужните мащаби. Но дали наистина е невъзможно?

    В момента у нас се говори за това как ще тестваме децата с бързи антигенни тестове на влизане в класните стаи и по този начин ще контролираме заразата там. Да се разчита на това е пълно безумие, тъй като тези тестове пропускат много от активните инфекции, и в крайна сметка пак всички ще се заразят. Което се и вижда от опита на държавите, където тази стратегия беше приложена екстензивно преди. Но не това е важното в случая – забележете как ние сме готови да тестваме децата два пъти седмично в продължение на незнайно колко дълго (на практика завинаги занапред ако ще „живеем с вируса“). Т.е. само в България ще правим десетки и стотици милиони такива тестове в идните години и десетилетия, което ще струва огромни суми пари. Но да се тества цялата популация с цел изчистване на вируса, което ще спести всичките тези разходи, и най-важното, ще спаси живота и здравето на десетки и стотици хиляди? Това е немислимо…

    Нека да разгледаме и техническият проблем малко по-подробно.

    В Китай масовото тестване не става с пускане на PCR за всеки един човек. Тъй като когато имаш само 6 известни и вероятно 100-200 активни случая в град с 4 милиона население, това не е нужно – 99.99% от пробите ще са негативни. Съответно може да събереш повече от една проба наведнъж и да ги тестваш в една PCR реакция и по този начин да се редуцират драстично разходите, нужните човекочасове специализиран персонал, и времето за тестване. Има си сложна математическа формула, която казва при какво предполагаемо ниво на заразяване колко точно проби могат да се тестват в една реакция; доколкото знам, в Китай най-често числото е 10. И ако тази обща реакция е позитивна, после тези десет човека веднага се тестват отново поединично за да се види кой точно от тях е позитивен.

    На теория могат да се разработят и по-сложни молекулярни схеми, при които биха могли да се тестват по над 10,000 човека в една реакция и без повторното тестване, но за съжаление това все още не е практическа реалност. Не защото е невъзможно технически, а като директен резултат на решението за абдикация от контрол върху заразата и разчитане само на ваксинацията, което веднъж взето направи масовото тестване с цел елиминация излишно.

    Дали наистина не можем да направим нещо подобно в България? В момента не можем – при това ниво на заразяване сега е абсурд да се говори за каквото и да било освен една PCR реакция на човек. А ние едва ли можем да пусне повече от 30-40,000 на ден, т.е. ше са нужни месец да се тества цялата популация няколко пъти.

    Но това не беше така през лятото. Когато бяхме на по 60 случая на ден. Тогава можеше съвсем спокойно да се наложи локдаун, който да свали случаите още повече и да започнем систематично да тестваме по 150,000-300,000 човека на ден (в зависимост от това дали тестваме по 5 или 10 наведнъж). Можехме разбира се и да разширим капацитета за тестване – това е въпрос на инвестиция. И да се отървем напълно от вируса.

    Ако държавата може да намери ей така изведнъж 13 милиона за бързи тестове (които ще са напълно безполезни), да се купят още машини за тестване и да се обучат и наемат лаборанти за целта е също напълно възможно.

    Но когато аз през лятото призовавах за локдаун и спиране на заразата, когато случаите растяха все още само бавно и болниците не бяха сринати, на мен се гледаше като на лунатик. Само че ето къде сме сега.

    Възражението, което моментално ще се повдигне, е „Ама ние сме в Европейския съюз, не можем да си затворим границите“. Отговорът на което е, първо, да се повдигне логичният контравъпрос дали отворените граници струват толкова колкото живота на 50-100,000 български граждани всяка година (понеже в момента това е цената, която се плаща за този лукс), и второ, ако нещо такова е технически постижимо за нас, то е технически постижимо, и то в още по-голяма степен, и във всяка една друга европейска държава, тъй като ние сме най-западналата и технологически изостанала такава. Но отнякъде трябва да се подеме инициативата.

    Друго възражение е, че „общественото мнение не подкрепя такива мерки“. Което е просто извинението, което най-лесно може да се намери за политическото нежелание да се вземат каквито и да било мерки. През годините е имало редица случаи, при които българското обществото е протестирало масово срещу или в подкрепа на нещо, но на това не е било обърнато никакво внимание от властта, и също така историята съдържа един дълъг списък с непопулярни политики, които бяха наложени въпреки непопулярността си.

    Но, което е по-важно, това не би трябвало въобще да има значение – в такава ситуация един отговорен държавник следва да направи каквото трябва, а не каквото уж се иска от неинформираното обществено мнение. Който впрочем аргумент е бил използван многократно на практика в миналото, когато е трябвало да се прокарва някаква непопулярна политика.

    И накрая, в китайския подход за борба с вируса има още един важен компонент – търсене на отговорност на хората в системата, които не се справят със задълженията си:

    ……………
    Those deemed to have failed in controlling Covid are often dismissed from their posts or punished. On Tuesday, the official Xinhua news agency reported that the party secretary of Ejin Banner in the northern Inner Mongolia region had been sacked “due to poor performance and implementation in epidemic prevention and control”.

    Six other officials were punished for their “slack response” to the latest flare-up, state media reported, and a local police bureau deputy director was removed from the position.
    ……………

    Или нарушават правилата:

    ……………
    Beijing police have launched three criminal investigations into alleged Covid safety breaches, the deputy director of the city’s public security bureau said on Sunday.
    ……………

    И това е много важно. У нас умряха вече над 45,000 човека, 60,000 са общо взето гарантирани, а после ще има нови и нови вълни (а на мен миналата година, когато говорех за шестцифрени жертви, и то по времето преди смъртността да се редуцира наполовина от по-добри методи за лечение, ми се смееха). Да е потърсена отговорност от някой за това? Не. А това е, както казах и по-горе, логичен, предвидим и отдавна предвиден резултат от съзнателно взети решения…

    Запомнете написаното по-горе когато случаите паднат отново, а те ще паднат в един момент, даже може би и на още по-ниски нива от 60 на ден, и може би дори и за доста дълъг период, примерно 6-8 месеца след като по-голямата част от населението се зарази през тази зима. Тъй като моментът да се вземат сериозни мерки е преди вълната въобще да е започнала, а не да се чака сривът на болниците (което за съжаление в момента е официалната политика у нас).

    Което разбира се не значи, че не трябва да се иска тотален сериозен лодаун в сегашната ситуация, веднага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *