Home » Авторски страници, Е-Списание

За пандемията и за след нея. Рецепта срещу COVID-19

2020.03.25 3 коментара
Spread the love

«Народ, който избира корумпирани политици, измамници, обирджии
и предатели, не е жертва, а съучастник.»

Джордж Оруел

Нашите прадядовци са знаели – всяка грешка в живота се заплаща с висока цена. Това ги е правило отговорни – не само за семействата си, но и към Родината, и те са го доказали участвайки в няколко войни. В началото на ХХ век средната продължителност на живота е била около 50 години и всяко второ дете не е доживявало до пълнолетие – хората всеки ден са се срещали със смъртта. Днес почти не се замисляме, че времето, отредено ни на тази, Земя е нищожно кратко. Родителите ни живяха в общество, което уж се грижеше за всички, но все пак тогава Партията и противостоянието между двете системи изискваха други отговорности. Днес живеем в общество на потребление, на бързи кредити и многогодишни заеми. И отговорността ни е отложена заедно с кредите ни.

И все пак, нашата безотговорност ни се вижда нищожна и безобидна, на фона на безотговорността на управляващите ни. А и разбираме, че дори и в ЕС, и в останалия свят лидерите вече не са като някогашните. Нещо повече – те стават все по-некачествени и все повече не искат да се разделят с властта.

По-нататък ще разделя мнението си на няколко части за по-лесно преглъщане.


.

ПОЛИТИЦИТЕ, КОИТО НИ ВОДЯТ В ПАНДЕМИЯТА

Всеизвестно е, че политиците трябва да се сменят често, също както памперсите, и то по същата причина. За какви памперси обаче може да става дума, след като днешните управници се готвят да ни управляват вечно. И пример дават най-мощните държави и на Изток, и на Запад.

Да вземем например Си Дзинпин, който при издигането му в ЦК на Китайската комунистическа партия привличаше вниманието на журналистите само като съпруг на известната народна певица Пенг Лиюан. Точно това отбелязва в статията за Си, публикувана през 2007 г. списание „Експерт“.

Със заставането си начело на Китай, Си затегна ограниченията върху гражданското общество и засили идеологическия дискурс, застъпвайки интернет цензурата в Китай. Дзинпин стартира антикорупционна кампания, която засегна както местните, така и висшите ръководства. През 2018 г. 621 хиляди души бяха преследвани за корупция в Китай (от които 526 хиляди са получили партийни наказания).

Да унищожаваш корупцията не е зле, но той жестоко преследваше и интернет блогърите, които го сравняваха с Мечо Пух.

Днес Дзинпин, под аплодисментите на много световни лидери, призова за по-нататъшни пазарно ориентирани икономически реформи и се застъпва за по-твърда външна политика, като е водещ привърженик на свободната търговия и глобализацията. Кредото на неговата външна политика е „дипломацията на велика сила с китайски характеристики“.

На 11 март 2018 г. беше прието изменение в Конституцията на КНР, в резултат на което са премахнати времевите ограничения за заемането на поста председател на Китайската народна република и Си Дзинпин вече може да управлява страната до смъртта си.

По пътя на китаеца се е запътил Владимир Владимирович Путин, който води Русия от миналия век (16 август 1999 г.). Преди седмица руският парламент одобри промени в конституцията на федерацията, които позволяват на Путин да се кандидатира за пети и дори шести мандат като президент, и да управлява чак до 2035 г.

Още през 2008 г. Ольга Крыштановская, в статия под заглавие НОВАЯ РУССКАЯ ЭЛИТА, алармира за създаване на нов елит в Русия (вж. снимката горе – нарастващия брой военни).

В статията пише, че, съгласно Конституцията на Русия, има законодателни, изпълнителни и съдебни власти, които само на пръв поглед са независими едни от други. Всъщност, разделението има изключително функционален характер и не е признак за независимост на клоновете на управление. А основният елемент на политическата система – върховната власт или Кремъл – не се отразява в законите. Той е единственият суверен център за вземане на стратегически решения. Подобна ситуация беше и при съветския режим, когато центърът на властта бе Политбюро на ЦК на КПСС. Същият център е и в днешен Китай, който все повече се дава за пример на другите държави. Този тип управление е моноцентрично – тоест има един център за вземане на решения.

Продължавайки разходката си по политическия глобус стигаме до Реджеп Таип Ердоган, който успя да съсредоточи също огромна власт в ръцете си. През юли 2001 г. Ердоган учредява Партията на справедливостта и развитието, която победи на парламентарните избори през ноември 2002 г. и оттогава той е все начело на Турция, и не се вижда краят на неговото управление. А страната е член на НАТО, с втората по големина армия в алианса след САЩ.

В Западна Европа, в най-мощната икономическа държава, Ангела Меркел стана водач на Християндемократическия съюз преди 20 години – на 10 април 2000 г. След това – и федерален канцлер от 21 ноември 2005 г., като многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена в света.

И стигаме до Доналд Тръмп, който до кризата с коронавируса на няколко пъти се пошегува, че ще управлява вечно:

 

СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА ПРЕДИ КОРОНАВИРУСА И ДНЕС

Да се върнем към данните за световната икономика преди появата на коронавируса (2019-nCoV)

Ето какви заглавия четохме преди няколко месеца:

Ако икономиката на Китай отчете спад, последствията за световната икономика ще са необратими

И в края на миналата година (все още малко хора знаеха за появата на вируса):

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% в края на 2019 година

Какво виждаме сега – Dow върви към най-лошия си месец след Голямата депресия отпреди век!

А в същото време Китай се възстановява вече от пандемията и производството бележи дори ръст.

ТРЪМП, САЩ И ВИРУСЪТ

Коронавирусът удари по мечтите на Тръмп веднага след неуспешния и щастлив за него изход от импийчмънта.

След импийчмънта одобрението на Тръмп сред избирателите скочи до невиждани за цялото му президентство висоти и стана по-голям от рейтинга на повечето преизбирани президенти в американската история.

Към днешна дата, обаче, той е надолу с около 8 процента.

TRUMP JOB PERFORMANCE

Average approval: 43.8 percent
Average disapproval: 51.8 percent
Net Score: -8 percent
(данните са от 20.03.2020 г.)

Фондовите пазари се сринаха с 1/3 и са направо страшни.

Нещо повече, започва се нова кампания на Демократическата партия срещу президента – ето едно от заглавията: Вашингтон пост: Тръмп е игнорирал предупрежденията на службите за вируса

В статията се казва, че президентът Доналд Тръмп месеци наред е игнорирал предупрежденията на американските разузнавателни служби за заплахата от пандемия от коронавируса. “Вашингтон пост” се позовава на официални източници, запознати с докладите и предупрежденията на службите, които още в началото на годината са описали характера и глобалното разпространение на вируса. За това как Китай явно подценява опасността му, също и за потенциалната нужда от мерки за сдържането на заразата. Тръмп обаче е предпочел да пренебрегне информацията или просто да не я приема сериозно.

Говорител на Белия дом е защитил президента и е заявил пред изданието: “Медиите и демократите избраха да се съсредоточат само върху тъпата политика на фалшивия нелегитимен импийчмънт. Повече от отвратително, подло и позорно е страхливи неназовани източници да се опитват да пренаписват историята – това е ясна заплаха за тази велика страна.”

Всъщност, тази велика страна ще трябва отново да доказва величието си, защото глобализмът, Джорж Сорос, Хилъри Клинтън и др. нанесоха пробойни не само в икономиката, и те сега, в това кризисно време, ще трябва да се запълват.

Дали ще успее недолюбваният и от ляво, и от дясно Доналд, не се знае, тъй като се видя, че в САЩ почти няма производство на маски, хигиенни и др. препарати, медицинска апаратура и т.н. Taка например Ню Йорк има 3 хиляди легла в интензивните болнични отделения, а по предварителни данни ще бъдат необходими към 20 хиляди.

Едва ли някой ще си спомни, че именно Тръмп беше най-силен радетел за връщане на промишлените производства в страната и за изолационистка политика на САЩ. Още отсега се вижда, че именно на него ще се прехвърлят всички предстоящи неблагополучия. А хората вече се запасяват не само с тоалетна хартия, но и с оръжие и амуниции.

Снимки на опашки пред оръжейни магазини в различни краища на Америка.

КАК СЕ ПОЯВИ КОРОНАВИРУСЪТ?

Въпреки спекулациите в медиите, няма световен специалист, който да твърди, че вирусът е умишлено разпространен. Aз вярвам на проф. Олег Хинков – чуйте и запомнете думите му в края на видеото: «Микросветът съществува, за да регулира популацията на макросвета – никоя епидемия не е започвала и свършвала в резултат на човешки действия» (вж. линк).

И ето едно интересно четиво на руски език (като обяснение към него ще кажа, че хрущевка означава многоетажен и многокварирен дом, но с малки стаи – ето линка: https://varlamov.ru/3835832.html

Днес почти с пълна сигурност се знае, че панголинът (наричан още люспеник, Pholidota) е най-вероятният междинен гостоприемник на новия коронавирус и от него заразата е плъзнала по хората. Установено е, че геномът на новия коронавирус, изолиран от панголините, е 99% идентичен с този при хората. Това отдавна го съобщиха китайски учени, цитирани от Ройтерс.

Месото на панголина е деликатес в Китай, а люспите му се използват за лечение от традиционната медицина на различни болести. Симпатичното и много умно животинче, според мен, прилича на българите – то, макар да изглежда примитивно, всъщност има силно развит дял на мозъка, свързан с намирането на решения. Панголините се справят забележително добре с намирането на храна и с избора на защитна реакция срещу различни хищници. Те дори в плен са изключително изобретателни бегълци. Не мислите ли, че си приличаме с тях?

Те са жертва на най-големия нелегален трафик в света сред бозайниците, защото са защитени и записани в Червената книга на изчезващите видове, а килограм от месото им е над $250.

Всичко на света е взаимосвързано. Според теорията, за която сме писали и по-рано (вж. тук), размахът на крилата на пеперуда в Бразилия може да причини ураган в Тексас. Нарича се Ефект на пеперудата. По негов пример може да въведем термин “Ефект на панголина”. Той може да се използва за обозначаване на неизбежния, непропорционално възможен резултат от събитията, започнали сравнително скромно, и те биха могли да бъдат лесно предотвратени, но в края нанасят тежки последствия. Както сегашният вирус, който съществува в тялото на естествен носител в природата, но причинява световна пандемия, поради дълга верига от взаимосвързани явления и решения, изглеждащи невинни.

Но това, което ни изненада днес, е нещо съвсем предвидимо и за него предупреждава още през 2015 г. Бил Гейтс (вж. тук).

Независимо, че коронавирусът и много други инфекциозни заболявания възникват при животни и се предават на хората (нарича се зооноза), то биоразнообразието е полезно. То ни предоставя важна услуга, за която много от нас не знаят – ограничава болестите. Естественото биоразнообразие допринася за ограничаване на степента на излагане на много патогени и смекчаване на ефектите от тази експозиция поради ерозионния (буферния) ефект, като по този начин намалява възможността за въздействие на патогените на хората.

РОЛЯТА НА КИТАЙ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВИРУСА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО У НАС

От много страни, включително и от американския сенатор Джош Хоули чухме, че Китай трябва да поеме сметката за глобалните страдания от пандемията на коронавирус. Несъмнено сега Китай помага на Италия и на други пострадали от вируса държави, но в началото не беше така. И днес би имало по-малко заразени, ако комунистическото правителство не пазеше дълго в тайна сведенията за разпространението на болестта. В името на тайната и на реномето на китайския режим умряха и/или изчезнаха хора, сред които и лекарят Ли Венлианг, който първи съобщи за новия вирус.

„Ако Ли живееше в общество, в което гражданите могат да говорят свободно, без да се страхуват от наказание, предупреждението му ще бъде взето предвид, вирусът можеше да бъде локализиран“, се казва в статия на The Guardian.

На 30 декември 2019 г. Ли Венлианг пише на бившите си съученици в медицинското училище, че 7 пациенти, които посещават местния рибен пазар, са докарани в неговата болница. Според него вирусът е бил подобен на ТОРС, който е довел до епидемия през 2002-2003 г. Часове по-късно полицията е при него и го обвинява в разпространение на слухове. Бил заплашен със задържане. Лекарят е принуден да признае, че е направил нарушение и се е отказал по-нататъшни „незаконни действия“, подписвайки декларация. След това той се връща на работа и лекува човек с недиагностициран коронавирус. На 10 януари Ли развива кашлица, последвана от треска. Два дни по-късно той е хоспитализиран.

След смъртта му през февруари имаше много протестни писма, подписани от видни китайски учени и интелектуалци, с искане правителството да спазва конституционно защитената свобода на словото и призоваха за обявяването на 6 февруари, датата на смъртта на Ли Уенлианг, като „Ден на истината на хората“.

“В продължение на 30 години китайците бяха принудени да се откажат от свободата си в замяна на сигурност. Сега сигурността я няма и те са жертва на кризата в общественото здраве”, се казва в писмо, публикувано от China Change. „Правителството използва борбата срещу болестта като оправдание за незаконно лишаване на гражданите от техните конституционни права, включително правото на свобода на словото, правото на свобода на движение и правото на частна собственост“, се казва в писмото.

По подобие на Китай, и у нас има решения, нарушаващи правата ни. Нещо повече – преди дни научихме, че България, чрез министър Данаил Кирилов, е поискала частична отмяна на Европейската конвенция за правата на човека.

Новината бе потвърдена от пресцентъра на Министерството на правосъдието, с уточнението, че нотификацията не отнема правото на гражданите на жалба до Европейския съд за правата на човека.

„Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заявява Кирилов.

От пресцентъра на правосъдното министерство обясниха в писмо до медиите, че, по смисъла на чл. 15 от Конвенцията за защита правата на човека, всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила за България, считано от 13 март 2020 г. Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания) и др. Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая – да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция.

Няма ли следващата крачка също да повтори решенията на китайските власти, които предизвикаха атмосфера на подозрение и враждебност в страната, призовавайки гражданите да докладват за своите близки и съседи с признаци на болест?

И днес в Китай дори тези, които нямат симптоми, попадат в неприятни ситуации. Защото наградата за докладвалия се равнява на $140.

Двама китайски граждани, Фен Бин и Чен Цюши (на снимката, заедно с лекаря), решиха да проучат реалната ситуация в Ухан и да разкрият истината пред Китай и света. Но и двамата „изчезнаха“ и млъкнаха. Техните близки и читатели се притесняват, че може би са изчезнали завинаги. Слава Богу, че у нас журналистите засега само ги бият (последният случай бе преди 10 дни). Разбира се това не се отнася за тези от тях, които са близки до властта.

ПАНДЕМИЯТА В БЪЛГАРИЯ И САЩ

САЩ и България се оказаха в сходно положени в пандемията – и в двете нямат производствени мощности да произведат необходимите медицински, защитни и дезинфектиращи средства. И дори това, че американското правителство може да си напечата още много долари, не му помага силно при създадения дефицит в цял свят. Това доказва, че това, което сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Разликата в решаването на проблемите в двете държави е в това, че в България се вдига излишна паника, а в САЩ все още хората не са наясно колко зле е положението – дори днес, когато вече са в челната тройка по заразени.
Изводът е един: Пандемията показа, че за управляващите на двете държави политическата кариера и борби са по-важни от здравето на гражданите.

Какво не направиха властите до пристигане на заразат,а е известно на повечето от нас. Ще посоча някои важни мерки, без да изчерпвам темата:

Медицинско ограмотяване на населението как да действа при пандемия.
Подготвяне на болници, доктори и персонал.
Производство на предпазни и хигиенни средства.
Подготвяне на бързи тестове за проверка на границата на всеки новодошъл (независимо от това, че ще са с голяма погрешност).
Ревизия и подготвяне на държавния резерв.
Точен отчет на болните и възрастните хора и план за техния живот в изолация.
Обсъждане и огласяване на пакет от икономически мерки – компесации, кредити и др.

Всъщност, оказа се, че май никой у нас не знае, че има разработен преди 15 години Национален план на Република България за готовност за грипна пандемия, чиято основна цел е създаването на адекватна организация за своевременно предприемане на съвкупност от действия. Но така е, след като си избираме управници, които не четат дори документите, които сами приемат (вж. линк).

НАЙ-ВАЖНИ И НЕЗАБАВНИ МЕРКИ

1) Изолиране на възрастните над пенсионна възраст.

2) Икономически стимули за работещите и помощи за изолираните.

3) Задължително носене на предпазни маски и очила от всеки, дори под заплаха от глоби и арест за нарушителите. (Маските могат да са дори саморъчно ушити. Тяхната цел е не толкова да се предпазиш себе си, а да не заразиш другите. Радвам се, че в Смолян вече са се сетили за подобна разпоредба. За справка, вижте държавите, където носенето на маските е задължително, и сравнете там броя на смъртните случаи, към броя на заразените).

За разлики от маските, носенето на ръкавици не е необходимо, ако се спазват правилата за контакти с потенциални болни, повишена хигиена и често миене. При това аз не ползвам никакви специални препарати, а течен или обикновен дори «селски» сапун, като си мия ръцете около 30 сек.

4) Важна мярка е самоизолация на всички, дори на тези под пенсионна възраст, които могат да си позволят това. И логиката ни трябва да е – правя го не за себе си, тъй като съм здрав и не се плаша от вируса, а за да не разнеса заразата до някой възрастен, болен от хронично заболяване и със слаб имунитет. Всъщност, стоенето ни у дома, пак посредством Ефекта на пеперудата спасява хора, понякога много далеч от нас. Бъдете спасители, а не вирусоносители!

Цел на строгите мерки е да се избегне едновременна масова инфекция и се забавят темповете на разпространение. Ако епидемията не излезе от контрол, то всички тежко болни ще имат достъп до интензивните отделения и шанс да оцелеят.

И стигаме до най-важното в моя текст – РЕЦЕПТИТЕ.


.

РЕЦЕПТИТЕ, КОИТО ПОЛЗВАМ СРЕЩУ ПАНДЕМИЯТА

1. САМОИЗОЛАЦИЯ – както писах по-горе, ще се опитам да намаля натоварването на медиците и да спася някой чужд човешки живот, посредством неразпространение на вируса.

2. МУЗИКА – ще се боря с вируса слушайки любима музика – вж. този линк каква музика при коя болест е най-подходяща: https://www.eurochicago.com/2020/03/muzika-virus/

3. ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ – ще следвам съветите на народния лечител Петър Димков. Ето какво той е писал за болестите на дихателните органи – цитирам:

«Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани и физическите упражнения най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).»

4. РЕЦЕПТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС – ще използвам изпитано в живота ми лекарство, което вече 10 години ме спасява от грип и до което стигнах с помощта на един потомствен медик, Владимир Бекерман (Vladimir Bekkerman). По долу ще го споделя, а Вие решете дали си заслужава да го прилагате и разпространявате.

Вече броя годините си до пенсия, но през целия си живот досега не съм имал сериозно заболяване. И макар и да бях здрав, сезонните грипове не ме подминаваха, дори и да си правех ваксини (ходех на имунизация всяка есен, докато децата ми бяха малки и трябваше да ги пазя от вируси). Преди 10 години, когато бях на работа в Южна Корея и водата не ми се нравеше за пиене, получих отначало пясък, а после и камъни в бъбреците. Наложи се да ми ги разбиват с ултразвук. Оттогава насам се старая да пия повече течности и при възможност всяка сутрин изпивам две чаши вода с лимон. Разрязвам лимона на две равни части и след изстискване на сока от едната половинка, доливам 100 г. вода и я изпивам. С втората половинка от лимона постъпвам по същия начин. От него си набавям необходимата ми дневна доза от витамин С, тъй като, ако го пия на таблетка (или течен в ампула), то той може да предизвика възникване на песъчинки в бъбреците.  Освен това лимонът прави кръвта по-алкална. А според изследванията “алкалната кръв” е много по-здрава от “киселата”. Тя не позволява развитието на артериалните плаки и намалява дори риска от развитие на рак.

Сега, като се обърнах назад, си припомних, че за последните години не съм се разболял от грип нито веднъж! А по-рано, когато бях по-млад и здрав, се борех с променлив успех всяка зима с него. Нямаше да се замисля за това, ако Владимир Бекерман не ми предаде да прочета следния имейл, получен от негов приятел – пенсиониран лекар. Ето текста на имейла преведен от мен:

«Еврика! Научих се да побеждавам всяка вирусна болест на горните дихателни пътища бързо и лесно – като изпивам разтвор с висока киселинност.
Как стана това? Преди време, много преди началото на епидемията от Коронавирус, се събудих сутринта с усещане за парене и болки в гърлото. Започнах да кашлям сухо, без храчки. Познавах добре тези симптоми. Те винаги за мен са били предшественик на предстоящо вирусно заболяване или грип. Обикновено то се развива за около три седмици неразположение, често завършващо със седмичен курс на антибиотици от групата на ампицилините.
Този път усещането в гърлото ми беше много отвратително и реших по някакъв начин да омекотя това. Направих си сок от половин лимон, подсладих го с лъжица мед и го изпих. За мен беше напълно неочаквано, че буквално след 4-5 часа болката и усещането за парене просто изчезнаха и не се върнаха, сякаш изобщо ги нямаше там. Т.е. появата на болестта просто не се състоя. Оттогава прилагам това лечение на още шестима „пациенти” – съпругата ми, възрастната й майка, порасналата ми голяма дъщеря и на най-близките ми приятели. Действа безотказно и също така почти моментално!
Когато започна епидемията “coronavirus” и след това премина в пандемия, се замислих сериозно за моя невероятен „случай“. Защо ли лимоновият сок с мед помага на моите “пациенти”? Изучаването на съответната литература се оказа за мен истинско откритие.

Грипът и вирусните възпаления на ГДП (горните дихателни пътища), с които всеки от нас се е срещал повече от веднъж, се причиняват от т.нар риновирусите (казано с прости думи – вирусите на носоглътката). Тази голяма групa риновируси включва вируса КОВИД-19, причинител на Coronаvirus. Усложнение на тези вирусни заболявания са вирусен ларингит, трахеит, бронхит и често вирусна пневмония, понякога причиняваща белодробен оток, които води във всички страни по света до много голяма смъртност сред възрастни хора или хора с тежки хронични заболявания.

Две неща са общи при риновирусните заболявания:

1. Заразяването и разпространението на болестта от тези вируси обикновено е по въздушен (аерозолен) път.
2. Риновирусите никога не засягат храносмилателната и пикочната система.

Ваксините, създадени срещу тези вируси, като цяло са ненадеждни и краткотрайни, поради честата мутация на тези вируси в други щамове.

Като се замислих върху лечението си с лимонов сок и мед, разбрах, че по същество успявам да „промивам” заразената носоглътка с разтвор с висока киселинност.

Това очевидно се оказва достатъчно, за да се намалят критично броят на внедрилите се там вируси. Помогна ми и това, че добавих мед към напитката, защото не е толкова лесно да се отмие лигавицата и осигурява елемент на удължаване, задържане на киселина върху назофарингеалната лигавица, т.е. ефектът на киселата среда върху вируса се оказва по-дълъг.

Научих от докладите на японски лекари, лекуващи група от 19 пациенти с coronovirus, че те използват много често навлажняване на носоглътката дори с обикновена вода, на всеки 15 минути.

И според тях това довежда до измиване на вирусни маси в хранопровода заедно със слюнката и храчките. Лекарите подчертават, че в стомаха вирусът се унищожава от киселините на стомашния сок.

Изводите, направени от мен, бяха прости:

А) Коронавирус, проникнал в носоглътката при заразяване на субекта, е доста нестабилен в първите часове и дни след заразяването. И дори механичното овлажняване на гърлото, когато пиете течност, промива вируси в стомаха и намалява общата маса на инфекцията.

Б) Коронавирусът не е в състояние да се адаптира в стомашно-чревния тракт и в отделителната система – т.е. вирусът е критично чувствителен към киселинност.

Ако вирусът се унищожи в стомаха от киселия стомашен сок, защо да не започнем превантивно лечение на COVID-19 с киселинни разтвори, започващи от носоглътката?

Един прост и приемлив метод за подобна обработка на гърлото е периодичното пиене на кисели, в рамките на Ph 2.5-3.5 течности. За наше щастие такива са соковете от лимон, портокал, грейпфрут и дори газираната вода има Ph 3-3,5. За ефективно киселинно измиване на назофаринкса и горните дихателни пътища е достатъчно 3-4 пъти дневно да се употреби по 30-50 cc от горните течности. Ясно е, че подобна процедура не може да ни навреди. И ако тя може да доведе до дезинфекция на носоглътката и горните дихателни пътища, то това говори за факта, че сме успели да намерим директен метод за разрушителен ефект върху вируса.

Добре познавам психологическия проблем, свързан с предложението ми. Основното и неустоимо доказателство за скептиците е – много е лесно, за да е вярно!

Всъщност, всеки вирус е изключително примитивен и ни побеждава именно със своята примитивност, фантастично бърз растеж и размножаване в тъканите на тялото.

Но вирусите са и лесно победими. Те се плашат от сапун, спирт и директна слънчева светлина.

Така че защо не може да го унищожи и увеличението на киселинността в областта на инокулацията му в тъканта до по-високо и неприемливо за вируса ниво?

Не знам колко време ще е необходимо за откриване от научите светила по света на «черна котка в огромна тъмна стая». Но каня Вас – обикновените, разумни и достатъчно интелигентни жители на Земята, да пиете по три-четири пъти на ден по петдесет грама прясно изцеден сок от лимон или други цитрусови плодове с лъжица мед.

И в същото време си пожелавайте здраве – за Вас и за другите!»

Този разказ от човек на другия край на света много точно се припокрива с моя житейски опит.

Нещо повече – в книгата на Петър Димков пише, че още в самото начало, щом се разбере за настъпващата болест, да се прави гаргара с вода с няколко капки оцет. Т.е. оцетът в случая е заместител на лимоновия сок.
Освен това народният лечител в своята книга е писал:

Вътрешно да се пие топъл чай от лайка, подсладен с мед и лимонов сок, или горещ чай от жълт кантарион -1 супена лъжица цвят се запарява с 200 грама гореща вода и кисне захлупено 1-2 часа.
Също може да се приема чист лимонов сок – сутрин, обед и вечер по 2-3 чаени лъжички преди ядене.

На всеки 2-3 часа да се прави гаргара с гореща лимонова вода (20-30 капки на чаша вода) или гаргара с хладка солена вода – 1 чаша вода с 1/4 лъжичка сол.

Важно е след всяко хранене да се изплакват гърлото и устата с хладка лимонова вода или да се прави гаргара с отвара от анасон – 1 чаена лъжичка в 500 грама вода, ври 10 минути.

При силна кашлица 2 часа след ядене се взима по 1 чаена лъжичка от следната смес – 300 гр. – чист пчелен мед, предварително врял на водна баня 10 минути, и добре разбъркан със сока на 2 лимона.

Употребата дневно на сок от лимон, от френско грозде или плодовете на бъза (свирчовина) може да предпази от развитие на пневмония. Вместо вода, болният може да пие овесено мляко – 4 супени лъжици очистен овес се варят в 1 литър вода, докато зърната се разварят, и като изстине, се прецежда чрез изстискване. Пие се подсладено с мед (предварително врял на водна баня 10 минути, защото суровият мед дразни кашлицата) и лимон по вкус.

Прозорците в стаята на болния трябва да са отворени, а в студено време често да се проветрява. Необходимо е да се диша през носа. Когато се излиза навън, трябва да се обличате така, че да не се потите лесно при движението, защото най-лесно настива човек при запотено състояние или когато стои на течение.

Към всичко написано от Петър Димков бих препоръчал вечер болният да прави гореща баня на краката, както и да диша влажен и топъл въздух посредством парни бани.

Ето как се прави парна баня на главата и шията. Измивате лицето си. Съдът с вода е поставен на печката и ври. Над него се накланя главата, покрита отгоре с хавлиена кърпа. Банята продължава 10-12 минути. Лечебното действие се засилва, ако се прибави една супена лъжица лайка, няколко счупени ореха, 2-3 стръка босилек.

И най-важното, което ни съветва народният лечител – духът на болния има най-голямо значение за оздравяването. Избягвайте лошото настроение, не се отчайвайте, а мислете позитивно. Използвайте самовнушение с обща формула: «Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става»

РЕЦЕПТИ ЗА ЖИВОТА ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ПАНДЕМИЯ

Умният човек знае: «Всичко в живота, което не ни убива, ни прави по силни». Само трябва да си направим правилните изводи. Както виждаме, тези на които сме доверили да ни управляват до сега не ги правят.

Преди повече от 2 години писах (вж. линк), че ако и в бъдеще продължаваме, по същия начин както до днес, само въпрос на време е кога ще дойде разплатата за нашето мислене. И тогава парите съвсем ще изгубят значение. При това всичките пари на света.

Ще повторя отново – спасението е в смяна на целите. Обръщане поглед от парите към ЗНАНИЕТО, а след това и към МОРАЛА, като основни съвременни ценности.

Коронавирусът може да се окаже катализатор на тази наша промяна към по-добро.

Сега е важно да спрем, да се огледаме и да размислим – правилен ли ни беше пътят, къде сме грешили?

Пожарите на войните, чуждата смърт и гладът бяха далеч от нас, а със смъртта от обикновения грип сме привикнали. Но COVID-19 е нещо ново за нас. И какво ще се случи, ако след него последва по-страшен вирус? А ако някой болен ум реши да го използва срещу нас?

Вирусът трябва да ни стресне – от президента до последния бездомен бедняк. Нужни са ни реформи!

Но преди да настъпят икономически и политически реформи, ни е необходима духовна перестройка. Трябва да разберем, че в това положение сами сме се замъкнали. Нека заедно да помислим как да си сменим живота и бъдещото.

И да не забравяме рецептата на народния лечител – духът има най-голямо значение за оздравяването.

Очаквайте продължение по темата, а дотогава се радвайте на самоизолацията, на свободното време и на близките си!

 

П. Стаматов
.

3 коментара »

 • Russia said:

  Би-би-си удалось поговорить с главным врачом Городской клинической больницы №40 Денисом Проценко – в его больницу в Коммунарке везут почти всех московских пациентов с подозрением на Covid-19.

  .

 • Dobro said:

  ” Всеки вирус е ниско вибрационно образувание със затворена структура на електромагнитната верига с резонансна честота приблизително 5,5 Hz-14,5 Hz. Не е активен в по-високите диапазони, но вирусът умира в диапазона 25,5 Hz и по-висок. За човека, живеещ с висока вибрация, тоест духовен, той не е по-опасен от острите респираторни инфекции, защото тялото на здравия, духовен човек “вибрира” в по-висок диапазон и само понякога, поради различни причини, се наблюдават в По – ниски вибрации. Причините за това могат да бъдат различни нарушения на енергийния баланс (умора, емоционално изтощение, хипотермия, хронични заболявания, нервно напрежение и др. )
  Вирусът в природата, извън тялото, не е устойчив, тъй като общият среден честотен резонанс на Земята днес е 27,4 Hz, но има места, където тази честота е намалена, т.е. естествено или изкуствено създадени геопатогенни зони (болници, затвори, електропроводи, метро и обществени електрически превозни средства и др. търговски молове, офиси, ресторанти за пиене и др. ), където вибрациите са под 20 Hz.
  За всички нисковибрационни същества всеки вирус е опасен
  Вибрирай високо!
  • Мъката дава вибрации – от 0,1 до 2 Hz;
  • страх – от 0,2 до 2,2 Hz;
  • негодувание-0,6 до 3,3 Hz;
  • дразнене-0,9 до 3,8 Hz;
  • смущения – от 0,6 до 1,9 Hz;
  • нрав-0,9 Hz;
  • ярост-0,5 Hz;
  • Гняв-1,4 Hz;
  • Гордост-0,8 Hz;
  • Гордост (мания за величие)-3.1 Hz;
  • пренебрегване-1,5 Hz;
  • превъзходство-1.9 Hz;
  • щедрост-95 Hz;
  • Благодарност (Благодаря! )- 45 Hz;
  • сърдечна благодарност – от 140 Hz и отгоре;
  • чувство за единство с други хора-144 Hz и отгоре;
  • състрадание – от 150 Hz и отгоре (а жалко е само 3 Hz);
  • любов (когато човек разбира, че любовта е добро, светло чувство и голяма сила, но все още не се е научил да обича със сърцето си) вибрация-50 Hz;
  • любовта, която човек поражда със сърцето си за всички хора без изключение и към всички живи същества – от 150 Hz и отгоре;
  • безусловна, жертвена, вселенска любов – от 205 Hz и отгоре
  В продължение на хилядолетия честотата на вибрацията (тоест колебания в секунда) на нашата планета е била 7,6 Hz. Физиците го наричат честота на Шуман. Учените често проверяват приборите си с нея. Човек се чувствал комфортно в тези условия, тъй като честотата на вибрация на енергийното му поле имаше същите параметри-7,6-7,8 Hz.
  Честотата на Шуман обаче наскоро започна рязко да се увеличава. Следваме динамиката: 1995 януари-7,80 Hz, 2000 януари-9,30 Hz, 2007 януари 9,80 Hz, 2012 януари 11,10 Hz, 2013 януари – 13,74 Hz, 2014 януари 14,86 Hz февруари 2014-14,99 Hz; 2014 март 15,07 Hz; 2014 април 15,15 Hz. Дори да погледнем ситуацията от гледна точка на науката, става ясно, че човек, който не повишава вибрацията си, скоро ще напусне земния план по един или друг начин и нито високите постове, нито натрупаният капитал ще му помогнат. Можете да повишите вибрацията си, като работите със себе си.
  Правете любимите си неща, отпуснете се и бъдете радостни!!!!

 • Peter S (author) said:

  Публикуваме речта от филма „Великият диктатор” (оригинално название на английски език „The Great Dictator”) – пародийна сатира на Адолф Хитлер и на немския националсоциализъм. Филмът излиза по екраните през 1940 година, премиерата му се състои на 15 май 1940 г. в Ню Йорк. Режисьор на филма е Чарли Чаплин, който също така е автор на сценария, съавтор на музиката и изпълнител на двете главни роли:

  „Съжалявам, но не искам да бъда император. Това не е моя работа. Не искам да управлявам, нито да завладявам някого.

  Искам, ако е възможно, да помогна на всички: евреи, неевреи, черни, бели. Ние всички искаме да си помагаме взаимно. Такива сме хората. Искаме да живеем един до друг щастливи, а не в нищета. Не искаме да се мразим помежду си.

  На този свят има място за всеки и земята е достатъчно богата, за да осигури прехрана за всички. Животът може да бъде свободен и красив, но ние загубихме пътя.

  Алчността отрови душите на хората, тя изпълни света с омраза, накара ни да маршируваме към мизерия и кръвопролитие.

  Израстваме бързо, но се затваряме в себе си. Голямото изобилие ни остави незадоволени. Знанието ни направи цинични, умовете ни – груби и жестоки.

  Мислим твърде много, а чувстваме твърде малко. Повече от машините ние имаме нужда от човечност, повече от хитрост ние имаме нужда от доброта и нежност.

  Без тези неща животът ни ще бъде жесток и ние сме изгубени.

  Самолетът и радиото ни сближиха още повече. Самата природа на тези изобретения крещи за добротата в човека, крещи за световно братство, за обединение на всички ни.

  Дори в този момент гласът ми достига до милиони хора по света – милиони отчаяни мъже, жени и малки деца – жертви на система, която превръща хората в мъчители и ги заставя да оставят зад решетките невинните.

  За тези, които ме чуват – Не се отчайвате!

  Мизерията, която е надвиснала над нас, не е нищо повече от сянка на алчността, на язвителността на хора, които се боят от човешкия прогрес.

  Омразата на хората ще отмине, а диктаторите ще умрат и властта, която са отнели от хората, ще се върне отново при тях.И докато хората умират за нея, свободата никога няма да изчезне.

  Charl Chap 2

  Войници, не се оставяйте да ви водят хора, които ви презират и поробват, които контролират живота ви и ви казват какво да правите, какво да мислите и какво да чувствате!

  Които ви строяват, определят храната ви, държат се с вас, сякаш сте добитък и ви използват за пушечно месо.

  Не се поддавайте на тези неестествени хора, на тези хора-машини с ум на машини и сърца на машини!

  Вие не сте машини! Вие не сте добитък! Вие сте хора! Вие носите любовта към хората в сърцата си.

  Вие не мразите – само необичаните мразят. Необичаните и неестествените.

  Войници, не воювайте за робство! Борете се за свобода! В 17-та глава от Евангелието на свети Лука е написано: „царството божие е вътре в човека” – не в един, не в група хора – а във всички хора! В теб!

  Вие, хората, притежавате силата – силата да създавате машини. Силата да създавате щастие!

  Вие, хората, притежавате силата да направите живота свободен и красив, да направите този живот едно чудесно приключение.

  И тогава, в името на демокрацията, нека използваме тази сила!

  Нека се обединим!

  Нека се борим за един нов свят, за почтен свят, който ще даде на хората шанс да работят, ще ни даде бъдеще, старост и сигурност.

  Обещавайки ви тези неща зли хора идват на власт. Но те лъжат! Те не изпълняват обещанията си и никога няма да го направят!

  Диктаторите освобождават себе си, но поробват хората.

  Нека се борим, за да изпълним тези обещания! Нека се борим, за да освободим света! Да премахнем националните бариери, да унищожим алчността, омразата и нетолерантността.

  Нека се борим за един свят на разума, свят, в който науката и прогресът ще донесат щастие на всички хора.

  Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.